Blijkbaar eten we sushi al heel ons leven verkeerd … zo doe je het wél juist

Blijkbaar eten we sushi al heel ons leven verkeerd … zo doe je het wél juist

Dat sushi het lekkerste eten op de planeet is, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Maar sushifans, wisten jullie ook dat we onze sushi al heel ons leven verkeerd eten? Zo doe je het wél op de juiste manier!

Sushi met zeewier aan de buitenkant mag je gewoon met je handen eten

Alleen nigiri (vis op een bedje van sushirijst) en sashimi (dun gesneden vis) zou je eigenlijk met stokjes mogen eten. Bij maki (de traditionele sushirolletjes met zeewier aan de buitenkant) mag je de soms onhandige chopsticks voortaan achterwege laten.

Je mag gember niet in combinatie met sushi of sojasaus eten

Maar waarvoor dient de gember dan? Heel simpel: om je smaak tussen de gerechten door te neutraliseren. Eet tussendoor dus een klein stukje gemarineerde gember om je smaakpapillen te resetten. Zo kan je er weer tegenaan!

En wasabi eet je best met mate

Anders zou je de sushichef weleens op z’n tenen kunnen trappen. Wasabi is bedoeld als extraatje en moet dus (ook omwille van de sterke smaak) met mate bovenop de sushi worden gelegd. Gooi ook geen klodder wasabi in je sojasaus, want dat is volledig verkeerd volgens de sushi-etiquette. Je verpest namelijk de smaak van de wasabi, de sojasaus en vooral: de sushi.

Sake bij de sushi drinken, is echt not done

Bij sushi hoort een lekker glaasje Japanse rijstwijn, zou je denken. Maar dat zou je voortaan niet meer mogen doen. Sake wordt eigenlijk gedronken voor of na de maaltijd, omdat de smaken van de wijn en de sushi zouden botsen. Om eerlijk te zijn hebben wij daar nog niet veel van gemerkt, maar dan nemen we gewoon een extra glaasje achteraf. Problem solved!

iStock

Sushi in de sojasaus dippen, moet eigenlijk met de viskant naar beneden

Je leest het goed: ’t is eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat de sushirijst in aanraking komt met de sojasaus. De rijst neemt namelijk veel saus op waardoor je te veel zout binnenkrijgt … en dat verpest de hele smaak van het hemelse gerechtje. Als je sashimi of nigiri eet, dip je sushi dan omgekeerd en in de sojasaus als je het op de juiste manier wil doen. Bij maki hou je het rolletje schuin en dip je het zeewier heel kort in de saus.

Voor de beste smaak, eet je de vis best in een bepaalde volgorde

Als je sushi bestelt, zorg er dan voor dat je eerst de ‘lichte’ vis en vervolgens de ‘zware’ op je bord krijgt om de smaak niet te verpesten. Begin dus met de witte vis, ga over op de zilveren en rode en eindig met de vette vis, zoals zalm. Oh en trouwens: de sushi met het zoete ei dient eigenlijk als dessertje. Maar daar gaan we ons niet over uitspreken ;-).

iStock

Tot slot: de vis moet als eerste je tong raken

Het is te zeggen: als je sashimi of nigiri eet. Bij maki is dat uiteraard niet het geval omdat de vis binnenin zit. De beste smaak krijg je bovendien als je het sushistukje in één keer in je mond steekt. Dat is ineens ook de meest praktische manier, wil je niet dat heel de tafel vol sushi hangt. Het is dus zeker niet onbeleefd om heel je mond vol te proppen met het goddelijke eten. Amen to that!

iStock

Gesponsorde artikelen