Blind Getrouwd, het meest wacko concept dat je dit jaar op tv zal zien (maar o zo zálig)

Wie dacht dat we met het nieuwe seizoen van ‘Tempation Island’ de meest waanzinnige tv van het jaar hebben gehad, mag zijn twee pollekes kussen, want met ‘Blind Getrouwd’ trakteert VTM ons vanaf 7 maart op een gloednieuw crazy concept. Het programma geeft exact wat de titel doet vermoeden: blind trouwen, als in … met een persoon die je nog nooit van je leven hebt gezien. Wij zagen de eerste aflevering, en geloof ons: dit wordt zo’n zalige tv. 

Wat als je je jawoord geeft aan iemand die je nog nooit hebt gezien? Op deze vraag zullen we acht weken lang beetje bij beetje het antwoord te weten komen in Blind Getrouwd, een programma dat werd gebaseerd op het Deense Getrouwd op het eerste gezicht. En jup, die “iemand die je nog nooit hebt gezien” mogen we héél letterlijk nemen. De koppels zien elkaar werkelijk voor de allereerste keer op het gemeentehuis of stadhuis vlak voor ze zich in de echt verbinden.

Uiteraard houden ze achteraf een real life trouwfeest (net als échte koppels en zo), én vertrekken ze gezellig met z’n tweetjes op huwelijksreis, om uiteindelijk in totaal 5 weken samen te leven. Hierna wordt dé ultieme vraag gesteld: blijven jullie samen of vragen jullie de scheiding aan?

Crazy gestoord idee

Oh jawel, als je dit concept voor het eerst hoort, denk je sowieso: wat een crazy, gestoord, fucked up idee ís dat?! En vooral: wie o wie wil daaraan meedoen? Wij zagen de eerste beelden, en believe it or not: dit programma is duizend keer beter, puurder, mooier dan je zou verwachten. En vooral: grappig. Soms een heel klein beetje awkward, maar uiteindelijk toch vooral grappig. En herkenbaar. En oprecht.

“De essentie van het programma is natuurlijk: wat gebeurt als je trouwt met een vreemde?, wat op zich een zeer sensationeel thema is”, legt programmadirecteur Ricus Jansegers uit. “Maar de manier waarop je het maakt en brengt, dáár zit het verschil. En dat is op een zeer serene manier gebeurd.”

Legaal?

Uiteraard roept dit concept meteen massa’s vragen op. Is het bijvoorbeeld wel bij wet oké om mensen te laten huwen die elkaar nog nooit hebben gezien? Een vraag die ook de programmamakers zich stelden én onderzochten: “Uiteraard zijn we pas aan de slag gegaan eens we gerust gesteld waren dat het legaal was om twee wildvreemden te laten trouwen.”

VTM

Wie o wie wil meedoen?

En nog veel gekker: hoe vind je in godsnaam mensen die bereid zijn om mee te werken aan een programma als dit? En vooral: de juíste mensen. Een karwei waar blijkbaar ontzettend veel tijd is ingekropen. Zo is er begin juni eerst en vooral een oproep gelanceerd om deelnemers te lokken. “We hebben op dat moment bewust nog niets gezegd over dat er getrouwd zou worden”, legt Maarten Millen van productiehuis TvBastards uit. “Dit omdat we mensen wilden aantrekken die op zoek waren naar een relatie op lange termijn, en geen mensen die zich door de sensatie zouden aangetrokken voelen.”

Uiteindelijk schreven meer dan 1.100 mensen zich in, waarvan uiteindelijk 100 mensen overbleven. Criteria waren onder andere dat ze 25+ moesten zijn, geen kinderen hebben en vooral openhartig zijn en goed kunnen praten over hun emoties. “Het laatste wat we wilden waren kandidaten bij wie je het gevoel zou krijgen: ‘Oei, deze mensen hadden beschermd moeten worden tegen zichzelf.”

Eens de kandidaten te horen kregen dat ze wel degelijk moeten trouwen, bleven nog 80 van de 100 personen over. Aangezien de wetenschap als grote match maker optreedt, onderwierpen de vier experten (die over de hele lijn intensief meewerken aan het programma) de kandidaten aan heel wat tests, om uiteindelijk 6 personen over te houden. Drie koppels dus.

Eén doel: een relatie overhouden

Gedaan met aanmodderen en ronddolen, want van die zes personen heeft iedereen hetzelfde doel voor ogen: een relatie overhouden aan het sociaal experiment. Zal er tussendoor gelachen worden? Sowieso. Maar uitlachtelevisie is het absoluut niet. De humor zit hem meer in de gênantheid van de totaal absurde situaties waarin de deelnemers verzeild raken. Wanneer is bijvoorbeeld het juiste moment om de naam te vragen van je verloofde?

Jup, dit wordt een programma dat je helemaal gaat opzuigen, en ook jouw hartslag redelijk de hoogte in zal jagen. Om uiteindelijk maar één ding te hopen: please, laat deze huwelijken slagen!

De crazy life choices van de drie koppels kunnen we vanaf 7 maart met z’n alleen meebeleven. Acht weken later, op maandag 2 mei, komen we dan te weten welke tortelduifjes het halen en welke niet.

De 6 overgebleven deelnemers worden pas volgende week bekend gemaakt, maar hier alvast de vier experten die de singles hebben gematcht en over de hele lijn begeleiden:

Gert Martin Hald: 

Wie? Deense professor en opleidingshoofd aan de universiteit van Kopenhagen. Ook klinisch psycholoog.

Waarom? Was eerder al expert in de Deense versie van Blind Getrouwd en ontwikkelde zijn eigen methode om de duurzaamheid van relaties te voorspellen.

Opvallend: Heeft als enige expert GEEN contact met de deelnemers

Rol? Onderwerpt de deelnemers wel aan een grondig onderzoek op basis van vragenlijsten en tests waarin hij peilt naar intelligentie, persoonlijkheid, seksualiteit, interesses, normen en waarden, visie op het leven, communicatie, aantrekkelijkheid en deal breakers.

Over het programma: “Het is een sensationeel concept, maar met een allerminst sensationele uitwerking.”

VTM

Margo Van Landeghem

Wie? Master in de klinische psychologie. Naast haar werk als psychotherapeut in een psychiatrische instelling, heeft ze haar eigen praktijk waar ze zich vooral focust op relatietherapie.

Rol? Zal een aantal wetenschappelijke tests gebruiken, en de resultaten bespreken met de singles. Heeft ook een uitgebreid screeningsinterview met de deelnemers over hun relatiegeschiedenis, persoonlijkheid, hechtingsstijl en gezin van herkomst.

Over het programma: “Gearrangeerde huwelijken lijken een gek idee, maar zijn het helemaal niet. De zorgzaamheid naar de deelnemers toe, de degelijkheid van de aanpak en de nadruk op opvolging en begeleiding hebben me overtuigd mee te werken aan dit sociaal experiment.”

VTM

Alexander Witpas

Wie? Master in de criminologie en seksuologie. Heeft al 13 jaar zijn eigen praktijk in Antwerpen waar hij mensen helpt met problemen op relationeel en seksueel vlak. Hij is ook voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie.

Rol? Ook Alexander ontmoet elke single voor een gesprek en legt de focus op intimiteit en seksualiteit.

Over het programma: “Ik zie in mijn praktijk veel koppels met problemen en geloof dat een groot deel daarvan vermeden kan worden als er op voorhand beter wordt nagedacht.”

VTM

Sybille Vanweehaeghe

Wie? Master in de seksuologie, moraalfilosofe en systemische relatie- en gezinstherapeute. Heeft ook een privépraktijk waar ze singles coacht en mensen helpt met relatieproblemen.

Rol? Gaat zich volledig onderdompelen in de leefwereld van elke single om zo een beeld te krijgen van wie ze zijn. Gaat bij iedereen op bezoek en voert lange gesprekken. Haar focus ligt op hun levensstijl, toekomstverwachtingen, normen en waarden.

Over het programma: “Wij gaan niet kijken naar op welk soort persoon de deelnemers vallen, wel naar wie ze nodig hebben.”

VTM
Meer
Lees meer...