Bouwstenen voor ontstaan van leven gevonden in asteroïde

De Japanse ruimtesonde Hayabusa2 heeft meer dan twintig soorten aminozuren, de bouwstenen van leven op aarde, gevonden in een asteroïde. Dat maakte het Japanse ministerie van Onderwijs bekend en bericht onder meer de Japan Times.

Voor het eerst zijn er aminozuren in een asteroïde ontdekt. Dat blijkt uit analyses van stalen die de Japanse ruimtesonde Hayabusa2 naar de aarde bracht.

In 2014 verliet ruimtesonde de aarde. Na drie jaar en 3,2 miljard kilometer door de ruimte te reizen bereikte hij in 2018 zijn stationaire positie boven de asteroïde Ryuguna, die in een elliptische baan rond de zon vliegt. Het jaar daarop landde Hayabusa2 twee keer op de asteroïde en verzamelde hij de allereerste monsters van de ondergrond van een asteroïde.

Eerdere analyses van de monsters hadden al de aanwezigheid van water en organisch materiaal aangetoond, maar nu zijn dus ook aminozuren ontdekt.

Evolutie van RNA

Aminozuren zijn de bouwstenen van het leven. Ze helpen bij de vorming van eiwitten, fungeren als neurotransmitters in de hersenen en zijn essentieel in al het leven op aarde. Het wetenschappelijk tijdschrift Nature publiceerde in mei een onderzoek waaruit blijkt dat aminozuren een cruciale rol hebben gespeeld bij de evolutie van RNA, de eerste zichzelf replicerende moleculen.

Wetenschappers weten niet hoe die aminozuren op aarde terecht zijn gekomen. Sommige theorieën gaan ervan uit dat ze uit de ruimte komen, via asteroïden zoals Ryuguna. Dat lijkt nu tenminste mogelijk.

Aminozuren

“Het bewijs van het bestaan van aminozuren in de onderlaag van asteroïden verhoogt de waarschijnlijkheid dat de stoffen vanuit de ruimte op aarde terecht zijn gekomen”, vertelde Kensei Kobayashi, emeritus hoogleraar astrobiologie aan de Yokohama National University, aan Kyodo News.

Een asteroïde die op aarde valt, heet een meteoriet. Eerder werden al aminozuren op meteorieten gevonden, maar daarvan wist men niet of die aminozuren er al in de ruimte opzaten.

De meest gangbare theorie blijft echter dat de aminozuren die tot leven op aarde hebben geleid, zich ook op aarde hebben gevormd.

(mah)

Meer
Lees meer...