Britten hebben over exact 1 jaar niet genoeg voedsel meer als er geen Brexit-deal komt

Op 7 augustus 2019 zou het Verenigd Koninkrijk zonder Brexit-deal niet genoeg voedsel meer hebben. Daarvoor waarschuwt de bond van de landbouwers in het land. Dat scenario zonder deal noemt de regering nog steeds heel onwaarschijnlijk, maar niet iedereen is er gerust in. Bovendien kan het Verenigd Koninkrijk op eigen kracht niet genoeg voedsel voorzien.

De uitspraak klinkt wat overdreven, maar de deadline komt steeds dichterbij en de gesprekken verlopen moeizaam. Er wordt ook luider gesproken over een harde Brexit zonder deal met de Europese Unie, en dan zou onder andere de voedselsector in de problemen kunnen komen. De boeren vragen dan ook dat voedselzekerheid bovenaan de lijst van de politieke agenda zou komen.

Voedselzekerheid

Downing Street is er nog steeds gerust in dat een overeenkomst met Europa op tijd zal worden gesloten, maar veel andere stemmen klinken bezorgd en geloven dat een Brexit zonder deal nu al meer voor de hand ligt. De voedselzekerheid is in het Verenigd Koninkrijk al decennia aan het afnemen. Het land produceert zelf amper 60% van wat het nodig heeft, tegenover 74% zo’n 30 jaar geleden. En dus dreigt wel degelijk een voedseltekort, tenzij er oplossingen worden gevonden.

De datum 7 augustus 2019 is bekomen op basis van berekeningen. De hittegolven van de voorbije weken hebben bovendien alleen maar benadrukt hoe kwetsbaar het Verenigd Koninkrijk op dit vlak is. Al jaren is het land gaan vertrouwen op producten die uit het buitenland komen, maar over zo’n handelsovereenkomst gaat net de hele discussie. De EU speelt het spel hier heel hard, waardoor het Verenigd Koninkrijk zonder deal niet langer het hele jaar door producten zoals tomaten, sla en citrusvruchten zal hebben.

Spek en fruit

Het Verenigd Koninkrijk exporteert natuurlijk wel veel vlees, maar bijvoorbeeld spek, waar ze toch op verlekkerd zijn, komt grotendeels uit Denemarken. En dat is inderdaad de Europese Unie. Voorts blijkt uit statistieken dat vers fruit het meest onder druk zal komen te staan. Slechts 57% daarvan wordt in het Verenigd Koninkrijk geproduceerd. En ook aardappelen dreigen tekort te schieten, want daar wordt 25% van geïmporteerd.

Wat wel veilig is: melk, kaas, eieren en veel groenten. Die produceert het land nu in overvloed, zodat een groot deel geëxporteerd wordt. Ook whisky en zalm zullen er genoeg zijn. De boerenbond raadt producenten echter aan om toch na te denken over het herstellen van de balans. De Brexit zou de ideale gelegenheid kunnen blijken om die zelfvoorziening te verbeteren. “We weten dat sommige voedselwaren alleen in een bepaald klimaat kunnen worden geproduceerd, maar als we het maximum halen uit voedsel dat we hier kunnen maken, dan zal dat de economie van het land verbeteren.”

Meer
Lees meer...