Dit moet de grootste nachtmerrie zijn voor wie bang is van spinnen. In het Australische stadje Goulburn hebben ze het enkele weken geleden spinnen zien regenen. De beestjes kwamen gewoon uit de lucht vallen en de hele omgeving was bedekt met webben. Het waren miljoenen babyspinnen die een ware invasie leken te plegen. Maar abnormaal is het niet, want sommige spinnen gebruiken web als een soort parachute om afstanden af te leggen.
De foto’s die op Twitter de ronde doen, lijken meer op een mooi versierd landschap voor Halloween. Miljoenen spinnetjes hebben in enkele minuten tijd Goulburn ingenomen. Eén bewoner zegt dat zijn huis er echt uitziet alsof het al jaren leeg staat en volledig bedekt is met spinnen. “En wanneer ik omhoog keek, was het precies of er een tunnel webben enkele honderden meters hoog in de lucht hingen”, zegt hij aan The Sydney Morning Herald.
Op Facebook ontdekte de man dat hij lang niet de enige was die last had van de spinnetjes. “Ik ben tien minuten buiten de stad en je kunt duidelijk honderden kleine spinnen in hun webben zien zweven, en mijn huis is er al helemaal mee bedekt. Bel een wetenschapper!”
Spinnen kunnen ver vliegen
Die wetenschappers stellen dat het fenomeen echter niet abnormaal is. Sommige spinnen hebben een techniek om grote afstanden af te leggen. Vooral babyspinnen, maar ook sommige volwassen exemplaren gebruiken web om vanaf een hoog punt weg te zweven. Wanneer ze opgepikt worden door de wind kunnen ze een serieuze afstand overbruggen. Soms vliegen spinnen tot zelfs drie kilometer boven de grond, legt de Australische natuurkundige Martyn Robinson uit. Hieronder zie je een voorbeeld van een zwevende spin.
Raining spiders? It's entirely possible http://t.co/B1fpVkp3lj pic.twitter.com/BaWg2Rj6Vq
— smh.com.au (@smh) May 14, 2015
Hail in Sydney. Meh. It rained spiders in Goulburn this month via @ingating http://t.co/XZVXME4X23 pic.twitter.com/BqjmOT7Wht
— Eryk Bagshaw (@ErykBagshaw) May 14, 2015
“Ze kunnen kilometers ver reizen, en daardoor heeft ieder continent spinnen. Zelf Antarctica, al sterven ze daar onmiddellijk”, zegt hij. Wanneer vulkanische activiteit bijvoorbeeld een nieuw eiland doet ontstaan, is de spin doorgaans het eerste landdier dat je er kunt aantreffen. Sommige jaren is de migratie zo massaal dat je een fenomeen zoals in Goulburn kunt tegenkomen. Ze noemen het ook wel engelenhaar, wanneer de webben de omgeving bedekken.
De webben duiken ook op wanneer het begint te regenen en spinnen op de grond massaal aan de verdrinkingsdood proberen ontsnappen. Gevaarlijk zijn de spinnen overigens niet, en van zodra het iets warmer wordt, zullen ze zich gewoon verspreiden. Maar of dat voor iedereen een geruststelling is, durven we te betwijfelen.
Raining spiders in Goulburn? Entirely possible, our Naturalist says http://t.co/xa8B02t4FH via @smh pic.twitter.com/dqEOFnZuzH
— Australian Museum (@austmus) May 16, 2015