Brussel haalde de jongste tijd vaak de media en niet op de meest positieve manier. Onze hoofdstad kampt nog steeds met terreurdreigingen. Volgens Donald Trump is het een hellhole. Wat vinden de buitenlandse studenten over Brussel?
Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat België in 2013-2014 7.754 Erasmusstudenten heeft ontvangen. Volgens de Brusselse hogescholen en universiteiten stellen de buitenlandse studenten zich vrij positief op en wagen ze het nog steeds om in onze stad te komen studeren.
Kaing Sopheap is afkomstig uit Cambodia en studeert educatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Toen de terreurdreiging steeg van niveau drie naar vier, wist zijn familie niet eens wat er gaande was. “Overal dreigt er gevaar en ik heb het bewust niet aan mijn ouders verteld om hen niet ongerust te maken.” Het enige wat hem in België niet bevalt, is het klimaat. “Ik ben het niet gewend om de hele tijd met een dikke jas rond te lopen en wanneer het sneeuwt kom ik absoluut niet buiten hoor”, zegt Sopheap.
“Veel volk vermijden”
Chiderah Okech komt uit Nigeria en studeert business administration (handelswetenschappen) aan de KUL. Ze zit op kot in Brussel, want daar is haar campus. Ze had verwacht dat Brussel groter en modern zou zijn. “De gebouwen ogen ouderwets, maar zijn historisch. De stad is wel heel internationaal en dat had ik verwacht”, aldus Okech.
Tijdens de aanslagen in Parijs was Okech heel bang, maar gelukkig bleef haar moeder rustig. Ze raadde haar aan om plekken met veel volk te vermijden. Wat ze niet zo leuk vindt, is dat de stad niet zo proper is als ze verwacht had van het centrum van Europa. “Samengevat vind ik Brussel wel een leuke stad, ook al is het niet een van de veiligste”, vertelt Okech.
Niet bang
Niyati Mannari komt uit India en studeert architectuur in Sint-Lukas in Schaarbeek. Brussel was haar eerste keuze om te komen studeren, want haar richting is heel specifiek. Ze wilde in Europa blijven, want de mogelijkheden om in het Engels te studeren waren beperkt.
Mannari was niet bang tijdens de terreurdreiging in Brussel. “Ik had geen angst want ik geloof dat zo’n dingen niet in mijn macht zijn. Als er iets gebeurt, kan het ook morgen zijn. Het enige wat ik deed was gedurende enkele dagen plaatsen met veel mensen en stations vermijden”, legt Niyati uit.
Ze was verbaasd over de diversiteit. Er is wel een groot verschil als je naar Schaarbeek gaat. Ze koos ervoor om toch in het centrum te blijven en niet dichtbij haar school. “In de nacht is het er te verlaten en als je eens laat thuiskomt, is het nogal angstig, zeker voor een meisje.” Later zou ze graag in Brussel blijven wonen en werken.
“Openbaar vervoer 24/24”
Sewar Shraideh komt uit Jordanië en volgt haar master in computer engineering aan de Erasmushogeschool in Brussel. “Het was eerst een enge gedachte om als Arabische naar België te komen”, zegt Shraideh. Het was bovendien de eerste keer dat ze zo ver van huis was. “Ik had geen idee hoe België eruit zou zien”, aldus Shraideh. “Wel ben ik eens met vakantie geweest in Frankrijk en Italië en ik had een vermoeden dat het erop zou lijken.”
De aanslagen in Parijs en de terreurdreiging vond ze verschrikkelijk nieuws. Haar ouders waren doodongerust. “We moesten heel lang gewoon op ons kot blijven en zoiets had ik nog nooit meegemaakt”, legt Shraideh uit.
Nu woont ze graag in Brussel, want ze vindt de straatjes en de parken mooi en gezellig. Het enige wat ze niet goed vindt, is het openbaar vervoer. De Jordaanse vindt dat het 24 uur zou moeten functioneren. “Zeker in Europa’s hoofdstad.”
Het valt vooral op dat niet alle internationale studenten een negatief beeld hebben van onze hoofdstad. Integendeel: velen vinden Brussel een aangename studentenstad.
© 2016 – C.H.I.P.S. StampMedia – Saranja Vanoverschelde