BV’s klagen Belgische Staat aan voor schuldig verzuim: we hebben een veel te laks klimaatbeleid

Elf bekende Vlamingen, onder wie Tom Lenaerts, willen de Belgische staat aanklagen over het klimaatbeleid. Volgens Europa zit België niet op koers om de klimaatdoelstellingen tegen 2020 te halen, en dus maakt de overheid zich schuldig aan nalatigheid. De BV’s klagen aan dat ons land altijd als eerste erbij is om klimaatverdragen te tekenen, maar ze niet volgt.

Het gaat om elf BV’s die de vzw Klimaatzaak hebben opgericht, een organisatie die zich moet inzetten voor het milieu. De bekendste namen zijn Tom Lenaerts, Stijn Meuris, Nic Balthazar en Francesca Vanthielen. “De afwachtende houding (van onze politici, nvdr) is niet enkel moreel verwerpelijk en in strijd met de internationale akkoorden; ze is ook nog eens ronduit gevaarlijk”, staat in de open brief die ze aan de politici hebben geschreven. In De Vooruit in Gent hebben de elf oprichters van Klimaatzaak vanavond uit de doeken gedaan hoe ze onze politici onder druk willen zetten: een proces aanspannen.

De overheid maakt zich volgens Klimaatzaak schuldig aan nalatigheid, net zoals een bedrijf dat bijvoorbeeld producten gebruikt waarvan geweten is dat ze kanker veroorzaken. En dus zijn vandaag ingebrekestellingen verstuurd naar de drie gewesten. Die krijgen nu een maand de tijd om te reageren, en is die reactie niet naar wens van de initiatiefnemers, dan volgt begin volgend jaar een dagvaarding. Alle andere Belgen kunnen zich overigens hier achter de initiatiefnemers scharen.

Ook in Nederland

De staat aanklagen over het klimaatbeleid is trouwens nog al eens gebeurd. In Nederland bijvoorbeeld, waar klimaatorganisatie Urgenda samen met zo’n 1.000 andere Nederlanders de staat voor de rechter heeft gedaagd wegens nalatigheid. In de dagvaarding schreef Urgenda dat “het huidige klimaatbeleid onrechtmatig is, omdat het burgers onvoldoende beschermt”. In het voorjaar van volgend jaar vindt de eerste zitting plaats.

Vanochtend al publiceerden bekende Vlamingen een open brief aan onze politici. Daarin verwijten ze hen onder andere immorele nalatigheid in verband met de opwarming van de aarde. “In 2011 waren er volgens de Climate Vulnerability Monitor 400.000 doden als gevolg van de klimaatverandering. Die schade is een gevolg van ‘slechts’ 0,8 graden Celsius opwarming, veroorzaakt door de CO2-uitstoot tot en met de jaren 80. De ‘vertraging’ tussen oorzaak en gevolg duurt immers zo’n dertig jaar, net zoals bij roken en longkanker”, schreven ze.

Doelstellingen

En daar zijn onze politici mee verantwoordelijk voor, vinden de initiatiefnemers. “België is een van de slechtste leerlingen van de klas: in het jongste rapport van het Europees Milieuagentschap valt te lezen dat België er zelfs met extra inspanningen niet in zal slagen de verplichte Europese 20/20/20-doelstellingen te halen.” Vreemd, vinden ze, want België staat altijd als eerste te roepen dat er nood is aan een internationale aanpak.

Maar de verklaringen tekenen en ze uiteindelijk ook uitvoeren, blijkt iets totaal anders te zijn voor België. We halen de doelstelling niet, en de inspanningen die we hebben gedaan zijn dan ook niet eens structureel. Want de helft van de Kyoto-doelstellingen heeft ons land afgekocht door emissierechten van armere landen over te kopen, bewees hulporganisatie 11.11.11.

Meer
Lees meer...