Can you blame us? We blijven steeds langer thuis wonen zodat we kunnen sparen én … meer kunnen reizen

Millennials blijven langer thuis wonen, dat blijkt uit onderzoek van internetbank Keytrade Bank. Dat zou komen omdat we dezelfde levensstijl als onze ouders willen nastreven, zonder aan ervaringen in te moeten boeten. Maar liefst vier op tien van de 18- tot 34-jarigen woont nog thuis. 

Een reisje naar de andere kant van de wereld, de laatste nieuwe iPhone, een garderobe om ‘u’ tegen te zeggen en daar nog een paar dure hobby’s bij. Nope, budget om het nest te verlaten en zelf een huisje of appartement te huren is er vaak niet meer. Dus blijven we thuis wonen, handig toch?!

Zo denken blijkbaar steeds meer Belgische millennials (een fancy woord voor 18- tot 34-jarigen), dat blijkt uit onderzoek van internetbank Keytrade Bank. Die heeft 1.000 Belgische jongeren bevraagd over het onderwerp.

We zouden namelijk dezelfde levensstijl als onze ouders willen hebben, maar omdat we niet dezelfde middelen hebben als onze ouders moeten we andere oplossingen zoeken. En dus is gratis (of goedkoop) thuis blijven wonen een makkelijke oplossing.

Sparen, sparen, sparen

Het is ons met de paplepel ingegeven: “je moet sparen voor later, anders geraak je er niet”. En dat is ook wat we doen, zo blijkt ook uit de studie. Maar liefst 82,5 procent van de Belgische millennials die werken zetten geld op hun spaarrekening. Dat gaat ongeveer om een vijfde van het inkomen. Als je weet dat we gemiddeld 1883,4 euro verdienen, komt dat maandelijks neer op 394,5 euro sparen.

Nog opvallender is dat er een verschil is in spaargedrag tussen Vlaamse en Waalse jongeren. In Vlaanderen zetten 90,1 procent van de millennials maandelijks geld aan de kant, terwijl dat bij onze zuiderburen slechts 72 procent is.

Waarom het nest verlaten?

Uit de studie blijkt dat vier op tien van de 18- tot 34-jarigen nog thuis woont. Bij de 25-plussers is dat nog steeds één op vier. En bovendien blijkt uit de studie dat van uitstel afstel komt, want ongeacht de leeftijd van de ondervraagden, denken ze allemaal nog minstens vier jaar thuis te wonen.

Bij je ouders blijven wonen is dan ook steeds vaker gratis. Slechts één op vijf van de ondervraagden moet betalen om in het ouderlijk nest te mogen blijven. Bovendien leven – niet geheel onlogisch – de mensen die nog thuis wonen een luxueuzer leven dan zij die op eigen benen staan.

Enkele opvallende cijfers over mensen die nog thuis wonen:

  • Ze geven meer uit aan kleding (84,6 procent)
  • Ze geven meer uit aan technologie (67,7 procent)
  • Ze gaan vaker naar events zoals festivals en geven daar dus meer aan uit (103,6 procent)

Meer
door Redactie
Lees meer...