Canadese cryptobeurs verliest 190 miljoen dollar omdat oprichter, die als enige belangrijk wachtwoord kende, sterft

Canadese cryptobeurs verliest 190 miljoen dollar omdat oprichter, die als enige belangrijk wachtwoord kende, sterft

De Canadese cryptobeurs QuadrigaCX is zo’n 190 miljoen dollar van z’n gebruikers kwijtgespeeld. Al weten ze wel waar ze zijn. De cryptocoins werden in een zogenaamde ‘cold wallet’ bewaard, een fysiek apparaat dat niet op het internet is aangesloten. Maar de enige persoon die het wachtwoord van dat apparaat kende, oprichter Gerald Cotten, is overleden. 

QuadrigaCX geeft zelf op haar website aan dat ze een aanvraag hebben ingediend voor zogenaamde ‘creditor protection‘, een wet waarbij zowel de schuldeisers als de leners worden beschermd. Ze hebben het over “liquiditeitsproblemen”, “waaronder het lokaliseren en veiligstellen van onze belangrijke cryptocurrency-reserves die op cold wallets worden bewaard”. In mensentaal bedoelen ze dus dat ze niet aan hun coins kunnen, omdat die op een fysieke drager werden bewaard en ze daar geen toegang meer tot hebben. Om aan de coins te kunnen, hebben ze namelijk een wachtwoord nodig en de enige persoon die dat wachtwoord kende, de eigenaar Gerald Cotten, is net overleden.

Cold wallet

De vrouw van Cotten stelde in de rechtbank dat het bedrijf maar liefst 250 Canadese dollars (zo’n 190 miljoen Amerikaanse dollars of 166,5 miljoen euro) verschuldigd is aan haar gebruikers. Maar om het geld van die gebruikers te beschermen tegen hackers, werd een deel ervan bewaard op cold wallets.

Een cold wallet is een fysieke drager, zoals bijvoorbeeld een usb-stick, die niet op het internet is aangesloten. Zo kan je dus je cryptocurrency veilig houden van hackers, maar je hebt dan weer een probleem als je de fysieke drager kwijt bent of je wachtwoord niet meer weet. En net dat is gebeurd bij QuadrigaCX.

Gerald Cotten, de oprichter van de cryptobeurs, was de enige die het benodigde wachtwoord wist, ook zijn vrouw had geen weet van het wachtwoord. Maar Cotten stierf niet zo lang geleden en nam zo dat wachtwoord mee in z’n graf. Hoewel de cryptomunten dus niet kwijt zijn, kan niemand er nog aan en zijn ze dus waardeloos.

Miljoenen in lucht opgegaan

Verschillende gebruikers reageren echter sceptisch op de uitspraken van het bedrijf en mevrouw Cotten. Volgens sommige experts zou er nadat de problemen bekend raakten nog activiteit geweest zijn op sommige van hun wallets. Als het verhaal toch klopt, lijkt het erop dat duizenden gebruikers hun geld kwijt zijn en miljoenen euro’s aan crypto’s in lucht is opgegaan.

Gesponsorde artikelen