Jij ervaart misschien een lekker gevoel als je wiet rookt, je hart vindt het blijkbaar minder prettig. Volgens een studie van de American Heart Association kan het gebruik van cannabis erg schadelijk zijn voor je hart en bloedvaten.
“American Heart Association raadt mensen aan geen enkele substantie, waaronder cannabisproducten, te roken of te vapen vanwege de mogelijke schade aan het hart, de longen en de bloedvaten”, zegt Dr. Rose Marie Robertson in een verklaring.
Gevaarlijk in combinatie met andere medicijnen
In de nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Circulation, gingen de wetenschappers op zoek naar het verband tussen cannabisgebruik en het hart. Daarvoor onderzochten ze eerder verschenen studies over de effecten van cannabis. Ze vonden dat cannabis “de werking van voorgeschreven medicijnen kan verstoren” en dat het “cardiovasculaire aandoeningen, zoals hartaanvallen en beroertes, kan veroorzaken.”
“Iedereen die van plan is om marihuana te gebruiken moet eerst mogelijke risico’s met hun gezondheidsprofessional bespreken”, schrijft klinisch farmacoloog Robert L. Page.
Recreatief gebruik
Wie cannabis wil gebruiken voor zijn medicinale of recreatieve effecten, kiest best voor orale inname, dus via tabletten, olies of edibles. “Op die manier kan gemakkelijker de dosis gemeten worden”, zegt Page. “Het is ook heel belangrijk dat mensen alleen legale cannabisproducten gebruiken omdat die gecontroleerd worden op hun kwaliteit”, voegde hij eraan toe.
Effect van THC op het hart
Sommige studies vonden dat hartritmestoornissen, zoals tachycardie (te snelle hartritmes) en atriumfibrillatie (onregelmatige hartkloppingen), zich binnen het uur na het roken van THC kunnen voordoen. THC, of tetrahydrocannabinol, is de psychoactieve stof in marihuana die het kenmerkende, rustgevende gevoel geeft. Maar de stof kan ook een snellere hartslag veroorzaken, een zuurstoftekort teweegbrengen, de wanden van de slagaders verstoren en bijdragen aan een hogere bloeddruk. Zo stellen de onderzochte studies.
“Cannabisrook bevat bestanddelen die vergelijkbaar zijn met tabaksrook”, zegt Page, en studies tonen een toename aan van koolstofmonoxide (CO) en teer in het bloed van een cannabisroker, ongeacht het THC-gehalte. Pijn op de borst, hartaanvallen, hartritmestoornissen en andere ernstige hartaandoeningen worden geassocieerd met koolstofmonoxidevergiftiging, door het roken van zowel tabak als marihuana.
Nood aan grondig onderzoek
CBD, of cannabidiol, een van de andere 80 chemische stoffen in cannabis, geeft niet de high die normaal gesproken geassocieerd wordt met THC. Maar de stof lijkt ook geen schade aan het hart te veroorzaken.
Er is nog steeds een dringende nood aan “zorgvuldig, gedetailleerd onderzoek naar zowel de kortetermijn- en langetermijneffecten van cannabis op het hart”, zegt Page.