CD&V blijft worstelen met het klimaat: kakofonie aan meningen doet geloofwaardigheid geen goed

Afgelopen weekend had een massaal media-offensief van CD&V moeten opleveren, met als kers op de taart een wit konijn in Oost-Vlaanderen: Jan Briers. Maar de spreidstand die de partij opzet over klimaat, en zowaar zelfs kernenergie, doet ondertussen pijn aan de ogen. De meest opvallende rol is ongetwijfeld voor Pieter De Crem, die eigenhandig z’n partij naar rechts loodst.

Een hele reeks interviews zette CD&V stevig in de markt afgelopen weekend, na de week waarin Joke Schauvliege ontslag moest nemen als Vlaams minister. Het was duidelijk dat voorzitter Wouter Beke (CD&V), die opdook met lange interviews in onder meer in De Morgen, L’Echo, La Libre, en Hilde Crevits (CD&V), die De Standaard en Het Laatste Nieuws op zich nam, even een offensief wilden inzetten.

Vooral Beke ging daarbij toch wel iets te stevig in de aanval. Want Schauvliege moest ontslag nemen na een leugen over de klimaatbeweging. Die was volgens haar ‘opgezet spel’, en ze riep de autoriteit van de Staatsveiligheid in om dat te staven. Daar bleek later niets van aan, ook al was die foute informatie haar blijkbaar wel als waar ingefluisterd door een partij- en streekgenoot, zo is binnen CD&V te horen.

Opgezet spel of niet? Ruis op de lijn

Maar Beke schroeide afgelopen weekend z’n vingers toch aan dezelfde zonde, zij het zonder zich helemaal te verbranden. “Dat extreemlinkse groepen het klimaatdebat kapen is wel duidelijk. Het is ook geen geheim dat Greenpeace Anuna De Wever adviseert wanneer ze op tv komt”, stelde Beke in De Morgen. Dat was toch in scherp contrast met partijgenoot Hilde Crevits. Die verklaarde in De Standaard immers net: “De scholierenmarsen getuigen van een oprecht engagement en niet van opgezet spel”. Het één ging recht in tegen het ander.

Greenpeace reageerde hoe dan ook meteen bijzonder fel. “Dat uw partij geen geloofwaardig antwoord vindt op de bezorgdheid over klimaat en daarom nu ook kiest voor polarisering, dat is heel erg jammer. Maar dat u dat doet op kap van een 17-jarige geëngageerde jongedame is gewoon beneden alle peil”, stelde Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace, op Facebook en Twitter.

Maar helemaal ontkennen, deed Greenpeace niet: “Anuna De Wever informeert zich. Het is niet onlogisch dat ze (onder andere) naar Greenpeace komt als ze meer wil weten over klimaat en mobilisatie”, zo stelde Thijs.

Kerncentrales open of niet?

Maar de hoofdvogel inzake interne dissonantie werd ongetwijfeld afgeschoten door Pieter De Crem (CD&V), sinds kort helemaal terug als minister van Binnenlandse Zaken. Want hoewel die geen weekendinterview in de kranten gescoord had, zoals kopstukken Beke en Crevits, zette hij zich moeiteloos naast hen qua aandacht, door een interview in De Zevende Dag.

Daarin waagde hij zich ver buiten de afgesproken partijlijnen, door plots te komen pleiten voor ‘ecorealisme’. Die term werd eerder al geclaimd door N-VA, dat zich opwierp als de grote tegenstander van Groen, en de in hun ogen al te extreme lijn. Maar daar zet De Crem zich nu ook op. “Er is één groot verschil tussen het programma van N-VA en het onze: wij zijn geen spookrijders”, zo stelde hij.

Opvallend daarbij: De Crem legde op tafel dat een volledige kernuitstap tegen 2025 niet haalbaar is. CD&V heeft nochtans de afgelopen maanden strak aan die uitstap vastgehouden, ook wanneer de N-VA die als “waanzin” bestempelde. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) wees er nog op dat die uitstap met een wet gestemd is, en niet kan teruggedraaid worden. En ook Beke stelde nog vorige week dat de timing van 2025 moet aangehouden worden.

De Crem met bocht naar rechts

Maar De Crem veegde daar vierkant z’n voeten aan. “Alleen met windmolens komen we er niet. Kunnen die kerncentrales dicht: goed. Maar de hele discussie over kernenergie, de nieuwe generatie kerncentrales, mag blijkbaar niet gevoerd worden omdat dit niet in het kraam van de betogers past. Voor mij moet alles in het kraam kunnen staan.” Volgens De Crem is de deadline van 2025 onrealistisch: “Alle indicatoren zeggen mij dat het verbruik zodanig zal toenemen, dat we in elk geval nog een uitzonderingsperiode of een latere periode nodig zullen hebben.”

Een pijnlijke clash, want terwijl De Crem het ene beweerde, stelde Vlaams Klimaatminister Koen Van den Heuvel net het tegenovergestelde. En later bevestigde de Antwerpse CD&V nog eens via Twitter dat de centrales dicht moeten.

Met z’n uitspraken duwt De Crem z’n partij wat naar rechts. Want opvallend: Beke voelt zich voorlopig niet geroepen om zijn minister van Binnenlandse Zaken openlijk terug te fluiten. Afwachten of het partijbureau van CD&V die onduidelijkheid vandaag zo laat.

Wakker worden op maandagmorgen met kater

Het weekend vol kakofonie over klimaat en kernenergie laat zo toch een beetje een kater na. Zeker voor diegenen binnen de partij die proberen op dat vlak geloofwaardigheid op te bouwen, en een consequente lijn te trekken, waren de uitspraken van voorzitter Beke en zeker die van De Crem een stevige klap.

En tegenlijk is het zuur voor een nieuwkomer bij CD&V: de afscheidnemende Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers z’n komst naar de christendemocraten raakte zo ondergesneeuwd. Briers wordt eerste opvolger op de Oost-Vlaamse Kamerlijst. Hij hoop dus vurig op een nieuwe post voor De Crem als minister of staatssecretaris: dan komt hij in het parlement. De vrijzinnige Briers is een wit konijn bij CD&V, eerder was hij dat als gouverneur voor N-VA: die partij stelde hem in 2013 aan in Oost-Vlaanderen.

epa
Meer
Lees meer...