Cd&v en Vooruit blijven inzetten op Arizona-coalitie, Bouchez (MR) zwijgt in alle talen

Ondanks de crisissituatie in de regeringsvorming, blijft formateur Bart De Wever (N-VA) pogingen ondernemen om de Arizona-coalitie te redden. Woensdagavond staat een cruciale vergadering gepland waar alle partijvoorzitters samenkomen.

De onderhandelingen voor de vorming van de Arizona-coalitie zitten momenteel in zwaar weer. Formateur Bart De Wever (N-VA) probeert de situatie te redden door alle partijvoorzitters individueel te spreken. Woensdagavond volgt een gezamenlijk overleg dat mogelijk de laatste kans is om tot een akkoord te komen.

Cd&v en Vooruit blijven positief

Bij het N-VA-hoofdkwartier arriveerden de partijvoorzitters een voor een voor gesprekken met De Wever. Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi liet vooraf al weten dat hij de Arizona-coalitie nog steeds als de beste optie ziet. “Ik denk dat de mensen op straat verwachten dat we een regering vormen, en dat dat met deze ploeg is”, verklaarde hij bij aankomst.

Mahdi benadrukte ook dat Cd&v en Les Engagés willen optreden als de verbindende factor tussen Vooruit en MR. “Iedereen moet nu constructief zijn en goed samenwerken. Ik denk dat het logisch is dat het met deze ploeg zal zijn, en dan moet je correct met elkaar omgaan.”

Ook Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit, gaf bij aankomst aan dat hij constructief wil verder onderhandelen. Op vragen over de omstreden meerwaardebelasting op aandelen, die de onderhandelingen bemoeilijkt, wilde hij echter niet ingaan. “U begrijpt toch dat we dit een serieuze kans willen geven? We gaan dat aan tafel doen, we gaan dat niet hier doen”, was zijn antwoord.

Bouchez zwijgt, maar wijst op “evenwicht”

Georges-Louis Bouchez, voorzitter van MR, die de onderhandelingen op scherp zette door de meerwaardebelasting niet langer te aanvaarden, weigerde commentaar te geven bij aankomst. Toch liet hij eerder op de dag tegenover de RTBF weten dat hij nog steeds achter de Arizona-coalitie staat. “Wij willen de Arizona-regering, want volgens ons is die regering de meest geloofwaardige”, aldus Bouchez. Hij benadrukte dat “alle partijen wederzijds toegevingen moeten doen” en noemde de kwestie “een zaak van evenwicht”.

Laatste kans voor Arizona?

De gezamenlijke vergadering die om 19 uur van start gaat, wordt gezien als de laatste kans om een doorbraak te forceren. Als De Wever er niet in slaagt om het conflict op te lossen, zal hij vermoedelijk donderdagavond zijn opdracht teruggeven aan de koning. Dit zou betekenen dat er opnieuw gezocht moet worden naar een formateur om de regeringsonderhandelingen voort te zetten.

Toch is de situatie complexer dan enkel de kwestie van de meerwaardebelasting. Het vertrouwen tussen de partijen is ernstig geschaad, waardoor een compromis geen garantie biedt voor een succesvolle afronding. De socialisten zien Bouchez als een ‘dwarsligger’, terwijl MR vindt dat Vooruit te veel eisen stelt.

Scenario zonder Vooruit?

Er zijn speculaties dat Bouchez misschien bewust druk uitoefent op Vooruit om uit de onderhandelingen te stappen. Dit zou dan de deur openen voor een vervanging door Open Vld. Cd&v-voorzitter Mahdi heeft echter al duidelijk gemaakt dat deze optie voor hem te onstabiel is vanwege de minimale meerderheid die dan overblijft. Ook de N-VA zou gezichtsverlies lijden door Open Vld aan boord te halen, gezien hun eerdere kritiek op de Vivaldi-regering en premier Alexander De Croo.

Meer
Lees meer...