Chelsea-verkoop komt te laat: Abramovitsj komt op Britse sanctielijst te staan

De Russische oligarch en eigenaar van de Londense voetbalclub Chelsea FC, Roman Abramovitsj, krijgt extra sancties opgelegd van de Britse overheid. Hij en zes andere oligarchen, waaronder zijn vroegere business partner Oleg Deripaska, krijgen een reisverbod opgelegd en zien hun tegoeden bevroren worden. Ook Chelsea FC behoort tot die tegoeden.

Naast Abramovitsj en Deripaska, ooit nog de rijkste Rus, worden nog vijf andere oligarchen op de sanctielijst geplaatst:

  • Igor Sechin, CEO van staatoliemaatschappij Rosneft en de rechterhand van de Russische dictator Vladimir Poetin
  • Dmitri Lebedev, aandeelhouder van verzekeringsmaatschappij SOGAZ
  • Alexei Miller, CEO en voorzitter van staatsgasmaatschappij Gazprom
  • Andrei Kostin, voorzitter van VTB, de Russische overheidsbank
  • Nikolai Tokarev, voorzitter van Transneft, de Russische maatschappij die pijplijnen aanlegt.

Slecht nieuws voor Chelsea

Voor Abramovitsj in het bijzonder zijn de nieuwe sancties een probleem, aangezien hij nu zijn voetbalploeg niet kan verkopen. Vorige week kondigde hij aan de club van de hand te zullen doen en de opbrengsten van die operatie aan Oekraïne te zullen doneren. Door de bevriezing is een verkoop nu tijdelijk niet meer aan de orde, maar ook de impact op de clubwerking is enorm. Ook de luxejachten, villa’s en de eigen Boeing 767 van Abramovitsj worden tijdelijk bevroren.

Eerst het goede nieuws voor de fans: de club heeft een speciale toelating gekregen om gewoon te blijven werken en wedstrijden te spelen. Het personeel wordt gewoon doorbetaald en abonnees kunnen verder matchen bijwonen. Dit is meteen ook het enige goede nieuws.

Chelsea zal namelijk geen nieuwe spelers kunnen aantrekken en ook lopende contractonderhandelingen moeten worden stopgezet. Zo ziet de ploeg onder meer verdedigers Antonio Rüdiger en Andreas Christensen deze zomer waarschijnlijk gratis vertrekken.

Ook is merchandise- of ticketverkoop tijdelijk verboden, en mag een wedstrijd op verplaatsing de club maximaal 20.000 pond kosten.

Abramovitsj en Poetin

De sancties tegen Abramovitsj en de zes andere oligarchen komen niet zomaar uit de lucht gevallen. In de officiële communicatie klinkt het namelijk dat Abramovitsj “wordt geassocieerd met de persoon die Oekraïne destabiliseert, namelijk Vladimir Poetin. Daar heeft hij al decennia nauwe banden mee”.

Hoewel Abramovitsj zich de laatste weken wil distantiëren van het regime van Poetin, heeft hij zijn verleden niet mee. Hij was het die aan Boris Yeltsin, toemalig president van Rusland, adviseerde dat Vladimir Poetin zijn opvolger moest worden.

In 1999 vormde Poetin zijn eerste kabinet als premier van Rusland; Abramovitsj mocht de kandidaten voor de kabinetsfuncties interviewen. Toen Poetin in 2007 als president moest worden opgevolgd, aangezien hijzelf geen derde keer op rij die functie mocht vervullen, was het alweer Abramovitsj die Dmitri Medvedev naar voor schoof.

Chris Hutchins, een biograaf van Poetin, beschreef de relatie tussen de Russische president en Abramovitsj als die “tussen een vader en een favoriete zoon”. Binnen het Kremlin wordt Abramovitsj als “Mr A” aangeduid. Schrijfster Catherine Belton schreeft in haar boek Putin’s People ook dat de oligarch Chelsea FC in opdracht van de president zou hebben gekocht. Deze uitspraak leverde haar een smaadzaak van de rijke Rus op.

Met bijdragen van Mick Van Loon.

(mah)

Meer
Lees meer...