Chelsea FC: Welke moeilijkheden wachten de eigenaars van de club in het post-Abramovitsj-tijdperk?

Zaterdag raakte bekend dat een consortium geleid door de Amerikaanse sportinvesteerder Todd Boehly een deal heeft gesloten om de Londense voetbalclub Chelsea over te nemen. Als alles in kannen en kruiken is, zullen de nieuwe eigenaars geconfronteerd worden met enkele hete hangijzers op sportief én financieel vlak, die de club al een tijdje plagen. De sportsite van de BBC lijstte ze op.

Waarom is dit belangrijk?

De positie van vorige Chelsea-eigenaar Abramovitsj kwam onder vuur te liggen na de Russische inval in Oekraïne. De miljardair wordt gerekend tot de kring van intimi van Vladimir Poetin. Breder beschouwd zijn er al langer vragen over de geldstromen uit autoritaire regimes naar het internationale voetbal. Zo is Manchester City de facto eigendom van Golfstaat Abu Dhabi, en Paris Saint-Germain van Qatar.

Abramovitsj heeft met zijn enorme kapitaalsinjecties van Chelsea een topclub gemaakt. Maar de laatste tijd lijkt de ploeg wat op de dool. Volgende issues zullen stante pede door de nieuwe eigenaars moeten aangepakt worden:

1. Contracten voor belangrijke spelers en trainer(s)

De grootste zorg bij Chelsea is de spelersgroep, betoogt BBC Football. De belangrijkste helft van de centrale verdediging (Antonio Rüdiger) vertrekt aan het eind van het seizoen transfervrij naar Real Madrid, recordaankoop Romelu Lukaku zit op de bank en jeugdproducten Mason Mount en Reece James genieten belangstelling uit heel Europa. Middenveld-pionnen Jorginho en N’Golo Kante gaan dan weer het laatste jaar van hun contract in.

Tijdens het verkoopproces zei hoofdtrainer Thomas Tuchel, die geldt als een aanwinst, te willen blijven. Maar de Duitser zal op zijn hoede zijn nu de ploeg alsmaar slechter is beginnen spelen, met slechts één overwinning in hun laatste vijf competitiewedstrijden.

Na twee maanden waarin geen nieuwe deals konden worden gesloten vanwege de sancties die aan de club waren opgelegd, zullen de nieuwe eigenaren hun contractonderhandelaars snel aan het werk moeten zetten.

2. Transferbeleid

In de 19 jaar dat Abramovitsj clubeigenaar was, pompte hij meer dan 1,5 miljard pond (1,7 miljard euro) in Chelsea. Dat trucje zal waarschijnlijk niet worden herhaald door de nieuwe eigenaren. Volgens voetbaldeskundige Kieran Maguire betekende die big spender-mentaliteit een gemiddeld verlies van 900.000 pond per week. Een private equity-firma als Clearlake Capital, die het grootste deel van de club in handen zal hebben, kan zich wellicht geen groter schrikbeeld bedenken.

Private equity-bedrijven zullen veel meer een datagestuurde aanpak hanteren en zullen waarschijnlijk goedkopere spelers aantrekken die ze kunnen ontwikkelen en mogelijk tegen een hogere prijs kunnen doorverkopen”, werpt Maguire op.

Het feit dat de club zowel recordaankoop Lukaku – weer hij – als doelman Kepa Arrizabalaga – een transfer van maar liefst 71 miljoen pond (bijna 83 miljoen euro) in 2018 – op de bank zet, zou kunnen wijzen op een transferbeleid dat verbetering behoeft, stipt de BBC fijntjes aan. Een halt toeroepen aan de grote manager-carrousel, typisch voor Abramovitsj’ bewind, biedt ook een kans om te besparen. Het ontslag van vorige baas Antonio Conte kostte de club bijvoorbeeld 26 miljoen pond (30 miljoen euro), blijkt uit de boekhouding.

3. Onzekerheid in het elftal

Zoals eerder vermeld waren de resultaten de afgelopen weken pover. Ondanks het feit dat de ploeg opnieuw de FA Cup-finale heeft bereikt, waar ze zaterdag tegenover Liverpool staan, is Chelsea er in de kwartfinale van de Champions League al uitgegaan.

Volgens de sportsite komt dit onder meer door de onzekerheid in de rangen. En de oorzaak zou niet alleen de situatie van de club (het verhaal-Abramovitsj) zijn. Zo moeten er nog een aantal knopen doorgehakt worden op personeelsvlak. Is de club bijvoorbeeld bereid om zich te ontdoen van Lukaku, aangezien hij niet lijkt te passen in de speelstijl van Tuchel? De Rode Duivel zei in een controversieel interview ongelukkig te zijn bij Chelsea, en terug te willen naar Inter Milaan. Ook vleugelspeler Christian Pulisic zou niet tevreden zijn met zijn bijrol in het team.

“Er is duidelijk behoefte aan stabiliteit, maar de club moet snel handelen om verdere obstakels te voorkomen”, klinkt het.

4. Commerciële visie

Geld besparen op transfers en managers is één ding. Maar de nieuwe eigenaars zullen ook met een iets radicaler commerciële visie voor de dag moeten komen.

Met name het verhogen van de wedstrijdinkomsten zal hoog op de agenda staan. Het 42.000 zitjes tellende Stamford Bridge-stadion heeft in het laatste volledige seizoen voor de coronacrisis 67 miljoen pond aan inkomsten uit wedstrijden binnengehaald. Maar Arsenal en Liverpool kunnen, zodra zij hun capaciteit vergroten, meer dan 100 miljoen pond per seizoen binnenrijven.

De kosten voor de wederopbouw van het stadion zouden enorm zijn. Maar Boehly’s groep heeft 1,75 miljard pond (zo’n 2 miljard euro) uitgetrokken voor “investeringen in Stamford Bridge, de academie, het vrouwenteam en Kingsmeadow en voortgezette financiering voor de Chelsea Foundation”.

Boehly heeft daarnaast gesproken over fan tokens als een manier om supporters op verschillende niveaus aan zich te binden. De meeste grote voetbalclubs bieden nu dergelijke cryptomunten aan. Kopers van die munten kunnen bijvoorbeeld meebeslissen over bepaalde zaken bij de clubs. Voor de clubs zelf moeten de digitale munten vooral zorgen voor extra inkomsten.

Ook wil de Amerikaan van Chelsea een wereldwijd merk maken, en de populariteit van de club in de Verenigde Staten vergroten.

(ns)

Meer
Lees meer...