Een jaar geleden lanceerde Child Focus een website die slachtoffers van ‘loverboys’ of ’tienerpooiers’ opvangt. Die problematiek werd duidelijk na een incident uit 2015 waarbij twee slachtoffers door de politie werden opgesloten, terwijl hun pooiers vrij rond liepen. Child Focus streeft naar meer ondersteuning en efficiënte hulp voor de slachtoffers.
Naar aanleiding van het incident zorgde een studie, in overleg met minister Vandeurzen (CD&V), voor schokkende cijfers. Zestig mensen konden geïdentificeerd worden als slachtoffer. “We kenden de problematiek niet voldoende, ondanks dat we er soms mee geconfronteerd werden”, zegt Dirk De Pover, woordvoerder van Child Focus. “Een actieplan was noodzakelijk.” Zo ontstond de website stoptienerpooiers.be om meisjes en jongeren in het algemeen te waarschuwen.
Toename
Het eerste jaar na de lancering van de website werd een toename van oproepen vastgesteld. Vorig jaar kwamen er al veertig nieuwe zaken binnen. Dat maakt dus dat Child Focus bijna één keer per week een oproep in verband met prostitutie behandelt. Sommige oproepen blijken nadien om andere zaken te gaan.
Child Focus voerde de term ’tienerpooier’ in om de situatie te verduidelijken. “De naamsverandering maakt dat bijvoorbeeld politiediensten anders naar die problematiek kijken. Het woord ‘loverboy’ wordt niet altijd even goed begrepen”, zegt De Pover.
Aanbevelingen
Een belangrijke aanbeveling die volgens Child Focus nog niet gerealiseerd is, is het oprichten van instellingen die zich specifiek richten op hulp bieden aan slachtoffers van tienerpooiers. De aanvraag voor opvangplaatsen is ondertussen gerealiseerd, maar dit weekend werd er toch aan de noodbel getrokken. “Deze oplossing is niet efficiënt genoeg”, zegt De Pover. Volgens de woordvoerder gaat het verder dan opvang. Slachtoffers moeten hulp krijgen om het contact met de pooier te verbreken. Vaak zien de slachtoffers de pooier als hun ‘vriend’, waardoor ze het probleem verbloemen of negeren.
© 2018 – StampMedia – Joline Loos