Het Chinese leger voerde dit weekend militaire oefeningen uit rond het democratische eiland Taiwan. Maandag vlogen Noord-Koreaanse drones het Zuid-Koreaanse luchtruim binnen, waarna dat land vliegtuigen en helikopters de lucht in stuurde.
In het nieuws: China blijft druk zetten op het democratische eiland Taiwan. Dit keer organiseert het land grootschalige militaire oefeningen, waarbij tientallen vliegtuigen en enkele schepen betrokken zijn. 47 vliegtuigen overschreden ook de middellijn van de Straat van Taiwan, wat gezien wordt als de zeegrens tussen beide landen.
Waarom is dit belangrijk?
China en Taiwan zijn verre van de beste buren. Oorspronkelijk was Taiwan een provincie van China, maar na de Chinese burgeroorlog (1927 - 1949) moest de Chinese Kwomintang-regering, onder leiding van Chang Kai-shek, het vasteland ontvluchten en toevlucht nemen tot het eiland. De Communistische Partij, die sindsdien het Chinese vasteland regeert, blijft volhouden dat Taiwan dus een afvallige provincie is van de Volksrepubliek China. De overheid van Taiwan meent echter het echte China te vertegenwoordigen.
Zondag voerde China militaire oefeningen uit. Daarbij werden 71 vliegtuigen, waaronder het grootste deel gevechtsvliegtuigen, en zeven oorlogschepen ingezet. Het was de grootste oefening in enkele maanden tijd, sinds de oefeningen in augustus. Die werden georganiseerd naar aanleiding van het bezoek van de Amerikaanse Kamervoorzitter Nancy Pelosi aan Taiwan, en duurden enkele dagen.
Dit keer was de oefening van kortere duur. Bij de trainingen vlogen maar liefst 47 gevechtsvliegtuigen over de middellijn van de Straat van Taiwan, de mentale grens tussen beide landen. De oefeningen volgen op eerdere trainingen van de Chinese en Russische marine op vrijdag, waarbij de troepen gevaarlijk dicht bij Japanse wateren voeren.
Ook nog: Maandag werd het Zuid-Koreaanse luchtruim geschonden door drones, afkomstig van de noorderbuur.
De Noord-Koreaanse drones werden snel opgemerkt door radarsystemen, zo liet het Zuid-Koreaanse legercommando, de Joint Chiefs of Staff, waarin de opperbevelhebbers van de verschillende legerbranches zetelen, weten aan Sky News.
Als antwoord werden gevechtsvliegtuigen en helikopters de lucht in gestuurd, waarbij zelfs enkele waarschuwingsschoten werden gelost richting de drones.
Het Zuid-Koreaanse ministerie van Transport deelde ook mee dat enkele vluchten, die vanop de luchthavens van Incheon en Gimpo (in het noorden van het land) moesten vertrekken, op bevel van het leger aan de grond werden gehouden.