Christchurch-schutter blijft in cel tot zijn dood

Australische massamoordenaar, Brenton Tarrant, krijgt levenslang voor zijn aanval op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Het is de eerste keer dat het land iemand voor terrorisme aanklaagt. Ook de straf die hij kreeg, was een primeur voor Nieuw-Zeeland.

De terrorist vermoordde 51 mensen in de twee moskeeën, 40 anderen raakte gewond. Voor deze misdaden krijgt Tarrant levenslang zonder kans op vrijkomen, hij blijft dus in de cel tot aan zijn dood.

Wat gebeurde er?

De man livestreamde hoe hij op 15 maart vorig jaar het vuur opende op twee moskeeën, de Al Noor-moskee en het Linwood Islamitisch Centrum. Eerst schoot hij op de gelovigen in de Al Noor-Moskee, ging dan terug naar zijn auto om een ander wapen te kiezen en ging dan weer naar binnen om op de anderen te schieten.

Hierna reed hij naar het Linwood Islamitisch Centrum en schoot hij op de ramen. Buiten schoot hij al twee mensen neer. Na een achtervolging kon de politie Tarrant arresteren. Tegen hen vertelde hij dat hij van plan was om de moskeeën plat te branden.

https://www.instagram.com/p/CCajaTbHY1A/?igshid=1l7se8m4po3qd

Veroordeling

Deze week kreeg het gerecht te horen dat Tarrant nog van plan was om een derde moskee aan te vallen. Maar dat verhinderde de agenten die hem arresteerde. De rechter vindt de daden onmenselijk en zonder genade.

“Jouw misdaden zijn zo slecht dat zelfs als je wordt vastgehouden totdat je sterft, zal het nog steeeds niet aan de eisen voldoen”, zei rechter Cameron Mander. De doodstraf geven is geen optie omdat het rechtssyteem dit niet toelaat.

Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland, wil dat Tarrant geen bekendheid of platform heeft. “Dan hebben we geen reden om aan hem te denken, hem te zien of nog een keer iets van hem te horen. Ik hoop dat dit de laatste keer is dat we de naam van de terrorist moeten horen of uitspreken.”

Nabestaanden

De nabestaanden en moslimgemeenschap zijn heel erg opgelucht met het verdict. Dat vertelt Ahmed Wali Khan, wiens nonkel stierf tijdens de aanval, aan BBC. “Iedereen was heel blij dat er gerechtigheid is gekomen. De gemeenschap wachtte al heel lang op deze beslissing.”

Taj Kamran was zelf bij de aanslag en werd een paar keer geraakt in zijn been. Hij vindt nu ook rust in de beslissing. Ook al brengt dit de overledenen niet terug, Kamran zal toch weer geruster kunnen slapen. “Geen enkele straf zal onze dierbaren terugbrengen en ons verdriet zal de rest van ons leven blijven.”

Verandering

De aanval zorgde voor een aantal veranderingen in het land. Zo kwam er een hervorming in de wapenwet. Alle semi-automatische wapens in militaire stijl en onderdelen die kunnen worden gebruikt om verboden vuurwapens te bouwen werden verboden.

Ook bood de regering aan om mensen die recent een wapen hadden gekocht, die nu illegaal waren, een omkoopregeling te treffen. Maar dit is niet genoeg, vindt Ardern. “De uitdaging voor ons zal zijn om te zorgen voor onze dagelijkse acties en elke gelegenheid waar we pesten, intimidatie, racisme, discriminatie zien, het uitroepen als een natie.”

Meer
Lees meer...