Dubrovnik, da’s goedkoop, warm en gezellig: de ideale citytrip dus. Een romantisch weekendje? Een ontspannende citytrip met je vriendinnen? Er zijn sowieso genoeg redenen om naar Dubrovnik te gaan. Of je nu voor de eilanden gaat of om de set van ‘Game of Thrones’ te bekijken: met onze tips haal je het beste uit je reisje naar Kroatië.
Dubrovnik, de parel aan de Adriatische kust, is echt één van de beste citytripsteden ter wereld. Lekker warm, niet te groot en tsjokvol bezienswaardigheden. Daar komt nog eens bij dat je, hoewel er zo veel te zien is en Dubrovnik regelmatig top 10-lijstjes haalt, je er echt nog wel op een voordelige manier heen kan. Bespaar wat op je vlucht of op je verblijf en geniet een paar dagen van deze kleine, machtige stad in Kroatië. (Al is Dubrovnik zeker niet de enige stad om te bezoeken in Kroatië!)
De beste periode om Dubrovnik te bezoeken
Eerlijk: er is bijna geen slecht moment om Dubrovnik (of zelfs Split) en Kroatië te bezoeken. Tenzij je in januari gaat, is het weer er zowel in de winter als in de zomer meer dan tien graden. In de zomer kan het in Kroatië schroeiend warm zijn, al zou je dat niet zeggen aan de hand van de temperatuurkaartjes. In de zomer is het er vijfentwintig graden, al is de gevoelstemperatuur soms warmer.
Toch is de zomerperiode volgens ons de beste periode om Dubrovnik te bezoeken. Akkoord, het is er warm, maar het water is in augustus ook zo’n vijfentwintig graden, ideaal om tussendoor even te zwemmen in het blauwe water van de Adriatische zee. Maar uiteraard is er veel meer te zien in Dubrovnik dan enkel die blauwe zee.
Eén tip wel: Oudjaar vieren in Dubrovnik is wel degelijk uniek! De kerstperiode is dus wel degelijk ook een goed moment om te Dubrovnik te bezoeken in de winter.
Naar Dubrovnik vliegen
Eerst het slechte nieuws: de enige goede manier om in Dubrovnik te geraken, is per vliegtuig. Tenzij je Dubrovnik even aandoet, bijvoorbeeld als dagtrip uit Split met de wagen, vlieg je best naar het stadje. Uit België vlieg je het beste met Brussels Airlines, voor een retourticketje betaal je wel al snel tussen de 190 en de 240 euro. De winter is het goedkoopste moment om naar Dubrovnik te vliegen, dan betaal je zo’n 120 euro. Brussels Airlines vliegt zowel direct als via Zagreb. Oorspronkelijk was er ook een treinstation in Dubrovnik, maar die trein kan je nu niet meer gebruiken.
Gelukkig wordt de prijs voor het vliegtuig al snel gecompenseerd door het relatief goedkope leven in Dubrovnik. Al zal je ook voor je verblijf best even nadenken wat je exact uit je citytrip wil halen. Door de Game of Thrones-gekte, die ze in Kroatië trouwens ook een beetje beu zijn, is verblijven in het historische centrum van Dubrovnik namelijk niet heel goedkoop. Daar staat tegenover dat het wel een unieke ervaring is.
Waar verblijf je het best in Dubrovnik?
Breed gesproken zijn er twee goede opties in Dubrovnik. Je kan kiezen voor een traditioneel hotel. Die zijn niet erg goedkoop, zeker in het hoogseizoen, maar meestal wel hun geld waard. Je krijgt er vrij veel luxe voor je geld én je verblijft meestal centraal in het historische centrum. Je kan proberen besparen door rechtstreeks bij het hotel te boeken en niet via booking.com of een andere tussenpersoon. Er zijn ook een aantal goedkopere opties in Dubrovnik, maar meestal liggen die sowieso net buiten het centrum.
Dan is er natuurlijk nog Airbnb, wat ons betreft de betere optie. Je kan er zowel volledige appartementen huren of een kamer in een huis. Ook dan is de zomer de beste periode, want de beste Airbnb’s zullen zichzelf promoten met een (dak)terras: een absolute aanrader. Aangezien het centrum van Dubrovnik echt niet groot is, hoeft het geen drama te zijn dat je Airbnb zich net buiten dat centrum bevindt.
Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Dubrovnik?
Dubrovnik is een oud havenstadje en is volledig ommuurd en autovrij. Zelfs wie liever geen geschiedenis snuift en gewoon wat rondhangt in de stad, zal dus aan z’n trekken komen. Maar voor wie graag een stukje filmset, een beetje geschiedenis en heel wat zee in zich opneemt, is Dubrovnik de ideale stad.
De oude stadsmuren
De muren van Dubrovnik zijn een echt plaatje en geven je een uniek perspectief op de stad. Om de wandeling te maken, moet je uiteraard een beetje kunnen stappen, ze zijn namelijk bijna twee kilometer lang. Je gaat van start op het Mincetta Fortress en wandelt van daar af verder. Je passeert zelfs het maritieme museum, bekijkt de kajakkers en zeilbootjes en je kan er zelfs Buza beach al zien.
Onze tip om de stadsmuren te bezoeken? Doe deze op de eerste dag van je trip, dan heb je meteen een overzicht over de (toegegeven, kleine) binnenstad. Zodra je de muren beklommen hebt, is het veel gemakkelijker om de stad te begrijpen. Voor wie liefst op een rustig moment gaat: probeer te gaan zodra je erop mag, ’s morgens. Zelfs na een uurtje is het verschil namelijk al voelbaar. De zonsondergang kan je ook zeker bewonderen, al sluiten de muren om half acht ’s avonds. Overigens moet je ’s avonds geen schrik hebben in Dubrovnik, zelfs niet als je alleen reist, het is een veilige stad.
Filmsets
Dit is ook meteen dé plek waar Game of Thrones-liefhebbers hun hartje kunnen ophalen. Tijdens de latere seizoenen van Game of Thrones was Dubrovnik namelijk de filmlocatie voor King’s Landing, de hoofdstad van Westeros. Vooral wie de muren bewandelt, zal een aantal heel bekende en belangrijke plaatsen kunnen spotten, vooral de haven waar Tyrion en Bronn regelmatig bijpraten.
Maar Game of Thrones is niet de enige filmset die ooit neerstreek in Dubrovnik, je kan er nog heel wat andere bekende films in spotten. James Bond rijdt rond in Dubrovnik, ook Robin Hood verkende ooit de straatjes van de Kroatische stad en ja, Dubrovnik is ook de hemel voor iedereen die zich thuis voelt in scifi.
Ja, inderdaad. Star Wars-fans zullen al snel herkennen dat Dubrovnik ook de achtergrond is voor Canto Bight, de decadente casinoplaneet die in The Last Jedi voor het eerst voorkomt. Olenna Tyrell, die in Game of Thrones ook door Dubrovnik struint, kijkt er ongetwijfeld op neer, maar jij kan de stad dus wel bezoeken zonder ruimteschip.
Boottocht
Als je de vele musea van Dubrovnik wat beu gezien hebt, dan moet je (ideaal voor een tweede dag in Kroatië) minstens één keer op een boot op de Adriatische zee gezeten hebben. Neem één van de vele dagcruises in de haven van Dubrovnik en spendeer een hele dag op het klare water. Je hoeft er niets voor te doen, ziet een paar prachtige eilanden en je kan een hele dag de traditionele gegrilde keuken proberen.
Wat krijg je zoal te zien? De eilanden in de buurt van Dubrovnik heten de Elafiti-eilanden en de meeste boottours doen Koločep, Šipan en Lopud aan, waarbij je een tijdje op Lopud kan verblijven. Let wel een beetje op met welke operator je boekt: een flashy website en grote beloftes zijn meestal niet erg betrouwbaar. Verwacht ook geen driesterrenmaaltijd: het eten wordt meestal gegrild op het dek van de boot.
Eten en drinken in Dubrovnik
Het geweldigste stuk van op reis gaan in Dubrovnik? Je kan er een hele dag eten en drinken en dat aan heel goedkope prijzen. De Kroatische keuken mag dan niet de meest verfijnde zijn, net zoals aan de rest van de Middellandse zee weten ze in Dubrovnik hoe ze lekker en gezond moeten eten.
De Dalmatische keuken is wel ontzettend divers, in scherp contrast tot Griekenland of Spanje, zal je er veel variaties terugvinden. Veel gerechten in Dubrovnik zijn opvallend op vlees gefocust, de porties zijn er dan ook groter. Qua groenten volgt Dubrovnik een vergelijkbaar traject als bijvoorbeeld Griekenland: gefrituurde groenten, kleine porties en weinig slaatjes, tenzij je tomatensalades meetelt.
Traditioneel, maar ook vernieuwend zijn de talrijke schotels die je er op de kaart terugvindt. Over het algemeen zijn de porties vlees er groter en de porties groenten er kleiner dan bij ons. Je vindt er zowel westerse schotels als plaatselijke specialiteiten. Je zal er in de duurdere hotels natuurlijk ook meer West-Europese gerechten vinden en hoe duurder het hotel of restaurant waar je je bevindt, hoe groter de kans dat je meer groenten krijgt.
Traditioneel eten in Kroatië
Wat zijn zoal dé traditionele Kroatische gerechten? Dalmatische ham is een aanrader, zowel als apertiefje als als hoofdschotel. We zouden aan het liegen zijn als we je geen pizza zouden aanraden, want dat kunnen ze als de beste maken in Kroatië. Ook de kip op Dalmatische wijze is een aanrader.
Wat is verder nog een optie? Uiteraard serveren ze, het zou jammer zijn met zo’n kustlijn, ook veel vis in Kroatië en in Dubrovnik. Vis vindt je er in alle soorten en maten: makreel, pijlinktvis en schorpioenvis zijn allemaal opties, al is de variatie daar minder groot. Net zoals in veel Zuiderse landen wordt de vis daar namelijk gegrild. Kijk zeker eens aan de haven van Dubrovnik, daar zijn de restaurantjes talrijk en de vis het verst.
Bekijk Dubrovnik van de andere kant
Nog een tip: verlaat het historische centrum en bekijk Dubrovnik tijdens het eten letterlijk uit een andere hoek. Enkele betere (lees: duurdere) restaurants zijn er speciaal op gericht om jou een zicht om nooit te vergeten te geven.
En dessert? Mix de zuiderse zoetebekkerij (honing, stroop, karamel) met veel fruit en noten en je krijgt een Kroatisch dessert. Heel lekker dus en aan die goedkope prijzen, wil je ze ook allemaal proberen. Nog een reden nodig om naar Dubrovnik te vertrekken?