Zin in een citytrip maar niet het geld om te vliegen? Gent is één van de mooiste steden ter wereld en daar kan je dus perfect een weekendje doorbrengen. Cultuur, winkelen, eten en drinken alsof je God in Frankrijk bent: het kan even goed in Gent als ergens anders. Lekker chique of net goedkoop: wij hebben enkele tips voor je opgelijst.
Bezienswaardigheden
Kan je Gent gezien hebben zonder op zijn minst het Gravensteen bezocht te hebben? Het eeuwenoude kasteel ligt in het centrum van de stad, aan het water en de vismijn, tegenover het Tourist Information Center. Je kan er even doen alsof je nog in de tijd van de ridders en jonkvrouwen leeft, krijgt er meer uitleg over de geschiedenis van Gent en hoe het kasteel meegegroeid is met de stad. Er staat ook een echte guillotine en er staat een uitgebreide wapencollectie uitgestalt. Je kan er vanaf september ook de komische audiogids van Wouter Deprez gaan beluisteren, voor een eigentijdse kijk op de burcht.
Markten
Geen zin in een museum en adem je liever de buitenlucht in? Wie vroeg genoeg in Gent is, kan van vrijdag tot en met zondag de brokante en tweedehandsmarkt op Sint Jacobs bezoeken, wat niet kan ontbreken op je citytrip. De echte Gentenaars gaan er op zoek naar een koopje, de toeristen naar echte antiek. Altijd een belevenis, in de schaduw van de Sint-Jacobskerk. Er staat ook altijd een koffie- en cavakraampje, voor de innerlijke mens te sterken. Ook een fijne markt is trouwens de zondagse bloemenmarkt op de Kouter, een m’as-tu-vu-plek waar je zeker moet passeren voor je de stad induikt. Elke zondag is er niet ver van de Kouter, op de Ajuinlei, een tweedehandsboekenmarkt.
Maar da’s niet het enige: uiteraard is er de befaamde Vrijdagmarkt voor wie graag wat pluimvee bekijkt én kan je bijna dagelijks een ecologisch marktje (en neuzekes!) vinden op de Groentenmarkt. Daar is ook het Vleeshuis, voor wie Gentse specialiteiten op de kop wil tikken. Je tweedehands fiets, scoor je dan weer op de Oude Beestenmarkt. Daar verkopen ze trouwens ook kleine dieren, kippen, konijntjes en vogels. Niet om op te eten, wel om je citytrip een hoog knuffelgehalte te geven.
Te zien in Gent
Toch liever een museumbezoekje tijdens je citytrip? Dan word je in Gent echt wel verwend. Het MIAT geeft je een interessante kijk op hoe de wereld in de laatste paar honderd jaar veranderd is. Van arbeidershuisjes tot robotica, van de Daens-spinnerijen naar de drukpers, dat kan je er allemaal gaan bekijken. In het STAM, op de historische Bijlokesite, kan je dan weer terecht voor een Gentse geschiedenis. Het stadsmuseum heeft ook altijd leuke tijdelijke tentoonstellingen, zoals die over misdaad en de politie die momenteel loopt.
Staat citytrip voor jou gelijk aan een stevige wandeling? Gent barst van de idyllische wandelroutes, maar je kan natuurlijk ook eens buiten de zone denken en doe de graffitiroute! Je wordt er langs meer dan tachtig prachtige graffititekeningen geloodst en leert stukjes van de stad kennen die je anders nooit ziet. Genoeg gezien in het graffitistraatje en meer op zoek naar natuur? De Bourgoyen-Ossemeersen, daar kan je uren in ronddwalen.
Geen zin om te stappen? Spring op de Gentse bootjes!
Dé stadswandeling
Wat is nu dé ultieme manier om de Arteveldestad te leren kennen tijdens je citytrip? Wie een nachtje blijft slapen en door het Gentse centrum dwaalt, merkt ongetwijfeld de prachtige verlichting op. Da’s geen toeval, Gent heeft een bekroond lichtplan dat de hele stad, van het station, over de Boekentoren en Gravensteen tot de ‘Schaapstal’ en de Leien, doet oplichten. Een wandeling om van het avondeten terug naar het hotel te stappen? Neem gerust een omweg: ’t is de moeite.
Eten en drinken
Van al dat wandelen en bezoeken, krijgt een mens natuurlijk honger. Gelukkig barst Gent van de lekkere eetgelegenheden, brasseries, restaurants en koffieshops. De lijst is natuurlijk eindeloos, maar we hebben een aantal leuke plekken voor jou uitgezocht om uit te proberen op je citytrip.
17 dingen die je moet weten als je gaat studeren in Gent.
Ontbijten, koffie en gebak
Den Hoek Af kan je vinden op de hoek van de Vlaanderenstraat en de Notarisstraat, net voor je het historisch centrum van Gent inloopt. Ideaal om je dag te starten: je kan achteraf nog kiezen om te shoppen of dingen te gaan bezoeken, want Den Hoek Af ligt supercentraal. Met lekkere koffie, een zalig ontbijtje en een selectie thee waar iedereen blij van wordt, kunnen we Den Hoek Af enkel aanraden. Comfy couches én een terras voor als het weer het toelaat, doen je alternatief op een Parijse boulevard of een huiskamer wanen.
Liever de andere kant van de stad? Café Labath ligt op een steenworp van de Sint-Michielsbrug en serveert héérlijke koffie. Café Labath is iets gemoedelijker dan de centrale koffiebars en met een kleine, maar heerlijke kaart. Vegan? Je kan ook bij Café Labath terecht. In het weekend hebben ze extra ontbijtopties.
Hier zijn de 5 beste brasserieën in Gent, volgens Gault-Millau.
Lunchen & avondeten
Een snelle hap of een kleine snack: in Gent is er keuze te over. Heb je toch zin in iets meer dan gewoon een spaghetti, dan kan je bijvoorbeeld terecht bij Meme Gusta in de Burgstraat. Eten van bij de Bomma in een leuk decor, door de uitbaters van Mijn Pop-uprestaurant’s ‘Strombowli’. Reserveren is een must, maar ’t is dan ook de moeite.
Zin in iets experimentelers? Ga dan eens langs in de Holy Food Market, waar je makkelijk een lunch bij elkaar sprokkelt op een unieke locatie. De hele wereldkeuken onder één dak, met iets voor iedereen, dat is de Holy Food Market. Het gevoel dat je in een sterrenrestaurant zit en toch ook een Spaanse tapasbar bezoekt, krijg je er helemaal gratis en voor niets bij.
Meer geneigd om de wereldkeuken te proeven? Dan heeft Gent genoeg restaurants om je een jaar bezig te houden. De vele Turkse restaurants in de Sleepstraat zijn een budgetvriendelijke keuze (Gök 2 heeft een prachtige binnentuin), maar ook in het Patershol (loop erin via het Gravensteen of ga via het Oudburg, waar ook veel restaurantjes zijn) kan je van alles vinden, zij het voor een meerprijs.
Pizza, pasta, wereldkeuken
Casa de las Tapas is piepklein, maar serveert het beste van de Spaanse keuken. Indonesisch kan je eten in Gado Gado en je kan je ook gewoon laten verrassen in De Vier Tafels. Daar zijn, uiteraard, maar vier tafels: reserveer dus op voorhand. Ontdek ook zeker de vele Indische restaurants in Gent, of wissel af met één van de vele sushiplekken. Aziatische maaltijdsoep? Probeer Seli eens, niet ver van de Sint-Baafskathedraal.
Zin in pizza? Gent zou Gent niet zijn als ze klassiekers mengden met experimentele keuken. Wat dacht je van een traditionele vierkante Siciliaanse pizza in Il Cortile (ook op Oudburg) of een volledig Italiaans-biologisch menu bij Eat/Love (op de Ajuinlei)? En dan hebben we het natuurlijk niet over de talloze pizzeria’s in Gent die lekkere, degelijke pizza, pasta en Italiaanse maaltijden serveren. Van de studentenwijk (Prima Donna, La Rustica) tot Osteria Delicati (enkel pasta, reserveren is een must) en Il Folletto (achter de Graslei): lekker is het sowieso.
Slapen
Gent is vergeven van de rustieke adresjes, maar kent ook genoeg standaardhotels, zonder veel charme en niet eens zo goedkoop. Of je nu veel budget aan je slaapplaats wil geven of niet, even zoeken zou je een aantal leuke plekken op kunnen leveren. Aangezien Gent klein genoeg is, kan je de centrale Ibis-hotels evengoed links laten liggen en een apartere keuze maken op citytrip in deze koppige stad.
Voor wie het wat goedkoper wil houden en van een streepje avontuur houdt, die kan terecht in Treck Hostel. Geen kamers in Treck, maar caravans die op een binnenplein staan. Er zijn ook slaapzalen, maar waarom zou je dat doen als je in een caravan kan slapen. Bio-ontbijt is inbegrepen in de prijs, je kan er ook fietsen huren voor wie de wandeling naar het centrum niet ziet zitten. Sowieso handig, Gent is een fietsstad.
Herenhuis of boatel
Wie meer op zoek is naar de herenhuis-ervaring, kan terecht in Expo 13, een statig ingerichte B&B aan het Sint-Pietersstation. Je slaapt er in een knap herenhuis en staat er in een wip in de stad. De ontbijtruimte is prachtig ingericht, net als de rest van het hotel dat je terugbrengt naar de grandeur van de wereldtentoonstelling in Gent in 1913. Voor de moderne geneugten is er ook een sauna. De uitleg en warme ontvangst van uitbater Didier krijg je er gratis bij.
Zin in iets speciaals? Gent wordt wel eens het Venetië aan de Leie genoemd en je kan er ook op het water logeren. In Portus Ganda ligt het Boatel, een oud vrachtschip waar vijf kamers in te vinden zijn. Je kan er logeren in het centrum van de stad, aan het idyllische Gentse binnenhaven. Je staat op vijf minuten in de stad en de kamers zelf zijn niet gigantisch, maar wel aangenaam en de unieke locatie geeft een twist aan je Gentse citytrip.