Cocaïne nergens goedkoper dan in België

Ons land is spotgoedkoop voor drugs zoals cocaïne. Dat blijkt uit de Global Drug Survey, waar de resultaten vandaag van bekend gemaakt worden. Ook andere feestdrugs blijken in België erg goedkoop te zijn in vergelijking met het buitenland.

De Global Drug Survey werd in november en december van vorig jaar gehouden bij ongeveer 80.000 mensen, voornamelijk uitgaande jeugd, waarvan 50 procent naar eigen zeggen minstens vier keer naar een dancing ging. De enquête werd gehouden in ons land bij 2.700 jongeren, maar ook onze buurlanden en onder andere Nieuw-Zeeland, Spanje en Mexico namen deel.
grafiek: newsmonkey; data: Global Drugs Survey

Alcohol, tabak en energiedranken werden ook in de studie opgenomen, en respondenten gaven dan ook aan die het meeste te gebruiken. Ook cannabis blijkt veelvuldig voor te komen in België. Bekijken we de zwaardere drugs, dan prijken MDMA (zoals xtc) en cocaïne bovenaan. Dat mag dan ook niet verbazen, aangezien België van alle deelnemende landen het goedkoopste blijkt voor de harddrug.

Volgens De Morgen haal je in ons land al een gram cocaïne in huis voor 53 euro. Ook in onze buurlanden ligt de prijs met 70 tot 100 euro relatief laag, zeker in vergelijking met een land als Nieuw-Zeeland waar de prijs vaak richting 290 euro per gram gaat. Het is dan ook niet onlogisch dat België qua cocaïnegebruik boven het wereldwijde gemiddelde zit.

Draaischijf

Bovendien geven Belgen met 5,5 op 10 ook aan het meest tevreden te zijn over cocaïne, in tegenstelling tot de 3,7/10 wereldwijd. Hoe komt nu allemaal? Wel, België blijkt de draaischijf te zijn voor de cocaïnedistributie. De drugs komen langs de Belgische havens Europa binnen, van waar ze verspreid worden over het continent. Belgen zitten met andere woorden aan de bron, waardoor het witte poeder in België makkelijker en aan betere kwaliteit verkrijgbaar is. Dat geldt ook voor ketamine, xtc-pillen en MDMA-poeder.

Ons land scoort trouwens ook hoger qua gebruik dan het wereldwijde gemiddelde op enkele andere drugs. Dat geldt voornamelijk voor het gebruik van softdrugs: alcohol, tabak en energiedranken. Voor cannabis, shisha tabak, paddo’s, amfetamines, benzodiazepines en LSD stellen we dan weer het omgekeerde vast.

thinkstock