Commotie rond nazicartoon Francken in de Kamer: N-VA stapt op als Ecolo aan het woord komt

Commotie rond nazicartoon Francken in de Kamer: N-VA stapt op als Ecolo aan het woord komt

Het eerste debat in de Kamer is met heel wat commotie begonnen. Vooral, de afwezige, Theo Francken (N-VA) werd op de korrel genomen, maar toen oppositielid Benoit Hellings (Ecolo) aan het woord kwam, verliet N-VA de Kamer. Dat doen ze uit protest tegen de cartoon van de Ecolo-jongeren waarin Francken in nazikostuum wordt geportretteerd.

Theo Francken was dan wel afwezig in de Kamer, maar zijn vervanger Jan Jambon (N-VA) kreeg het hard te verduren. De oppositie haalde zwaar uit naar het feit dat de staatssecretaris van Asiel en Migratie een delegatie van Soedan ontvangen heeft om Soedanese vluchtelingen in het Maximilaanpark in Brussel te identificeren.

De zaak escaleerde gisteren toen Ecolo J, de jongerenafdeling van de Waalse groenen, een afbeelding van Francken in nazikostuum op Twitter plaatste. De staatssecretaris eiste excuses en vroeg aan Groen en Ecolo om afstand te nemen van de afbeelding. Wouter De Vriendt (Groen) deed dat onmiddellijk, maar Ecolo niet.

“Een grens voorbij”

Toen de vertegenwoordiger van Ecolo, Benoit Hellings, vandaag het woord nam in de Kamer, stapte N-VA dan ook op. “We merken dat moederpartij Ecolo geen afstand heeft genomen van die post. Theo Francken als nazi portretteren kan echt niet. Daarmee ga je voorbij een grens in een normaal politiek debat”, legt Peter De Roover in Villa Politica de actie van zijn partij uit.

“U stapt op voor een karikatuur, maar niet als het gaat om mensenrechtenschendingen”, riep Benoit Hellings (Ecolo) de vertrekkende leden van N-VA nog na. Wouter De Vriendt (Groen) noemde het weglopen “een slecht politiek theater”.

Gesponsorde artikelen