Corona-app Coronalert vanaf vandaag door iedereen te downloaden: zo werkt het

De corona-app Coronalert is vanaf vandaag voor iedereen te downloaden. Als je besmet bent met het coronavirus moet je dokter dat doorgeven in die applicatie. Iedereen die dan de voorbije dagen meer dan een kwartier op minder dan anderhalve meter afstand van jou is geweest, krijgt vervolgens een waarschuwing dat hij of zij mogelijk besmet is.

De Belgische corona-applicatie zit al heel lang in de pijplijn, maar vanaf vandaag kan iedereen eindelijk Coronalert downloaden in de App Store of Play Store. Het gebruik van de applicatie is volledig vrijwillig.

Contact tracing

De applicatie moet helpen bij de contact tracing van mogelijke coronabesmettingen. Op die manier zou de verspreiding van het coronavirus sneller afgeremd kunnen worden. Via bluetooth houdt Coronalert bij met welke andere smartphone die de app heeft er nauw contact is geweest. Dan gaat het over contact van minder dan 1,5 meter voor langer dan 15 minuten.

Als je dan bij de huisarts gaat achter een voorschrift voor een coronatest, kan je in applicatie een code genereren die gelinkt wordt aan die test. Blijkt die test later positief, dan krijgt iedereen waarmee je de afgelopen dagen nauw contact hebt gehad een melding dat hij of zij mogelijk ook besmet is.

Technische problemen?

De voorbije weken konden al zo’n 17.000 Belgen Coronalert testen. “Technische problemen zijn er op dit moment niet. Het enige waar nog aan gewerkt moet worden, is de link leggen tussen de coronatest en de app van de patiënt die zo’n test ondergaat. Dat heeft niets te maken met de app zelf, maar wel met het feit dat niet alle artsen de zeventiencijferige code van de app correct aan de test linken. Gebruikers van de app moeten zeker bij een eerste contact met de huisarts doorgeven dat ze de app gebruiken” zei Carmen De Rudder, woordvoerder van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, tegenover De Morgen.

Privacy

Ook de twijfels over privacy, die er aanvankelijk waren, lijken voorbij. Coronalert houdt alle gegevens namelijk volledig anoniem bij. Consumentenorganisatie Test Aankoop nam begin deze week de applicatie onder de loep en gaf de privacy een goed rapport.

Meer
Lees meer...