De Zuid-Koreaanse Netflix-hit inspireerde de creatie van de kersverse cryptomunt SQUID, die op een week tijd een koersstijging van meer dan 50.000 procent zag. De “Squid Game”-munt verkopen, blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan.
Een zoveelste strontmunt die mensen om de tuin leidt of de nieuwe mememunt die de cryptomarkt zal domineren? De meningen over cryptomunt “Squid Game” (SQUID) zijn nog verdeeld. Op het moment van schrijven koerst de munt aan zo’n 90 dollar, 170 procent hoger dan een dag geleden.
De munt lanceerde eind oktober aan een initiële prijs van 0,03 dollar. Volgens de gegevens van CoinMarketCap steeg de koers van de grapmunt op een week tijd dus met meer dan 50.000 procent.
Op dit moment is niet geweten hoe groot het aandeel van de munt op de cryptomarkt exact is. Maandagochtend wist CoinMarketCap wel dat de totale marktwaarde van SQUID op zo’n 65 miljard dollar stond. Zaterdag was dat nog maar 419 miljoen dollar, weet de website Zerohedge.
Hoewel de duizelingwekkende klim van de “Squid Game”-munt verschillende cryptobeleggers een serieuze FOMO-aanval bezorgt en steeds meer investeerders aantrekt, is er volgens CoinMarketCap reden om voorzichtig te zijn. Niet iedereen die de munt aankocht, zou hem namelijk opnieuw van de hand kunnen doen.
“Antidumpingmechanisme”
“We hebben meerdere meldingen ontvangen dat gebruikers deze token niet op PancakeSwap kunnen verkopen. Wees voorzichtig tijdens het handelen!”, staat er te lezen op de cryptomarktsite. PancakeSwap (CAKE) is een gedecentraliseerde cryptoruildienst op de Binance Smart Chain. Gebruikers kunnen een wallet van PancakeSwap aanmaken om passief CAKE te verdienen. Daarmee kunnen beleggers dan bijvoorbeeld “Squid Game”-tokens aankopen.
Het feit dat gebruikers de munt vaak niet kunnen verkopen, wordt gelinkt aan een “antidumpingmechanisme” dat de makers van de grapmunt vermelden in de white paper van hun cryptomunt. Dat is een document waarin de functie en werking van een cryptomunt wordt beschreven. Dat zou overigens de hele bedoeling van de munt zijn. Het dient namelijk niet om te verhandelen, maar om deel te nemen aan een wreed spel.
Inschrijfgeld voor een virtueel “Squid Game”-toernooi
Net zoals in de Zuid-Koreaanse Netflixserie waarin 456 mensen met een enorme schuldenberg strijden in dodelijke kinderspellen voor een geldprijs van 45,6 miljard won (33 miljoen euro), kunnen SQUID-beleggers zich via de munt inkopen in een virtueel “Squid Game”-spel. Dat zou volgende maand plaatsvinden, delen de makers mee. Er zouden, net als in de serie, zes ronden van het spel aan bod komen, maar wel “zonder dodelijke gevolgen”, laten de makers nog weten.
“Je ervaring zal afhangen van de vreugde van het winnen van beloningen of het verdriet om geld te verliezen”, staat er te lezen in de white paper. De munt inkopen geldt dus eigenlijk als inschrijfgeld voor het spel. Ontwikkelaars die het spel mee willen helpen uitrollen, zullen 10 procent van het inschrijfgeld ontvangen.
Er zal overigens geen bovengrens zijn voor de beloning die de winnaars van het toernooi kunnen ontvangen, maar ook niet voor het aantal deelnemers. De makers van de munt beloven ook dat spelers de mogelijkheid hebben om tijdens het spel verschillende NFT’s te verdienen. Dat zijn digitale kunstwerkjes op een blockchain.
(evb)