De komende weken zullen weer veel mensen ten prooi vallen aan de buikgriep. In Frankrijk is er in verschillende departementen al officieel een epidemie uitgebroken. Voor België zijn er geen cijfers, maar volgens La Dernière Heure melden artsen wel dat het aantal patiënten met buikgriep aanzienlijk aan het toenemen is.
Buikgriep heeft niks met de griep zelf te maken. Daarvoor kan je je nu nog laten vaccineren, want die epidemie wordt traditioneel pas in januari verwacht. Vaak heb je bij buikgriep geen koorts, al kan je je wel slap voelen. Buikgriep kan veroorzaakt worden door een bacterie, maar vaak is het besmettelijke norovirus of rotavirus de oorzaak. Buikgriep wordt via speeksel, handen en ontlasting verspreid. De symptomen zijn krampen, diarree, misselijkheid en braken.
“Het begin van de winter en het einde van de herfst vormen de periode waarin we meestal een buikgriepepidemie vaststellen”, bevestigt arts Patrick Leleu in La DH. Altijd goed je handen wassen is de komende weken en maanden dus de boodschap.
Wat kan je doen?
En als je toch buikgriep krijgt, kan je er maar weinig tegen doen. Enkel uitzieken. Doorgaans ben je al vrij snel weer op de been. Je moet zeker genoeg water drinken om uitdroging te vermijden. Wanneer je braakt of diarree hebt, verlies je immers veel vocht. Twee glazen per ontlasting zou de maatstaf zijn.
Artsen raden af om middeltjes te nemen die diarree blokkeren. Gedurende 24 uur een aangepast dieet volgen is ook een goede manier om er snel van af te geraken. Maar je mag gerust proberen om normale dingen te eten, zolang ze geen laxerend effect hebben.