Het is weer die tijd van het jaar: de belastingkoorts is weer in het land. Voor wie geen opleiding accountancy heeft gedaan, is je belastingaangifte invullen een ware hel (en dan nog … ). Wij namen contact op met een belastingconsulent en vroegen haar om een aantal tips die je binnen een paar maanden weer wat geld kunnen opleveren.
Wie het nog op de old fashioned manier doet, heeft tot 29 juni om zijn aangifte in te dienen. Wie het via tax-on-web doet, heeft wat meer respijt: 13 juli. Een goede raad? Wacht er niet mee tot op het laatste moment. Want het eerste wat Alix Stockman, een van de vennoten van FinVision Antwerpen en gespecialiseerd in belastingen, ons zegt, klinkt niet heel hoopgevend: “Het is allemaal zeer complex. Zelfs voor ons is het soms nog zoeken.”
Maar toch kan ze ons een aantal tips geven om dat dekselse formulier invullen toch wat draaglijker te maken. Anders gezegd, hoe kunnen we binnen een aantal maanden, wanneer we ons aanslagbiljet binnenkrijgen, wat meer terugkrijgen? Of toch wat minder moeten bijleggen …
Nakijken
Een van de standaardvoorbeelden van mogelijke aftrekposten is de fiscale aftrekbaarheid van giften. “Inderdaad. Maar het is ook belangrijk om deze na te kijken. Ze staan normaal gezien al op voorhand ingevuld in tax-on-web, maar we merken dat die soms niet volledig zijn”, waarschuwt Stockman. “Je krijgt altijd een attest van de instelling bij een gift. Het loont dus zeker de moeite om je attest(en) naast het formulier te leggen en te kijken of alles er inderdaad correct staat.”
En dat nakijken is een steeds terugkerende tip van Stockman. In tax-on-web staat dan wel alle gekende info al ingevuld, daarom moet je het nog niet zomaar als waar aannemen. “Het is altijd nog wel goed om alles eens te checken met wat je zelf weet”, raadt Stockman aan. “Best dus je loonfiches en dergelijke er even bijnemen en zien of alles wel klopt.”
“Er is ook een module voor onroerende goederen. Die kan je ook wel eens bekijken. Dat is soms ook wel grappig, want zo komen mensen soms bijvoorbeeld aandelen tegen waarvan ze niet eens wisten dat ze ze hadden”, vertelt Stockman. Altijd leuk, toch?
Beroepskosten
Ook beroepskosten kan je inbrengen. En in tegenstelling tot wat velen denken, is dat niet alleen het geval voor zelfstandigen. Ook werknemers kunnen dat doen.
Er wordt normaal gezien een algemeen kostenforfait gebruikt voor de kosten die gemaakt worden om je job uit te oefenen, waaronder ook je verplaatsingskosten. Voor sommigen zullen die werkelijke kosten misschien veel hoger liggen dan dat forfait. Als je deze kosten kan bewijzen, kan je die ook ingeven op je belastingaangifte.
“Wat zo vaak wordt vergeten, is het woon-werkverkeer”, zegt Stockman. “Het is vooral voor mensen die ver van hun werk wonen interessant om dat eens van naderbij te bekijken.” Lijkt het wettelijk forfait je wat te laag, dan kan je altijd je werkelijke kosten aantonen en inbrengen. “Dat gaat om 0,15 euro per afgelegde kilometer”, stelt Stockman.
Wie deels thuiswerkt en daarom bijvoorbeeld apparatuur moet aanschaffen, kan ook wel eens boven dat forfait uitkomen. “Krijg je geen thuiswerkvergoeding van je werkgever, dan kan je dit bijvoorbeeld wel ingeven”, zegt Stockman. “Als het over beroepskosten gaat, dan geldt eigenlijk vooral dat je het moet kunnen bewijzen. Kan je dat, dan kan je hier zeker profijt uit halen.”
En het blijft belangrijk om de aangifte goed te bekijken en correct in te vullen, zo zegt Stockman. “Want er zullen meer controles gebeuren dan de voorbije jaren.” Zoek dus maar snel je loonfiches, tientallen giften en al je bonnetjes bijeen en haast je naar de tax-on-web-website!