De federale regering heeft plannen om de e-sigaret duurder te maken. Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bevestigt dat ze nadenkt over accijnzen op de vloeistof van die e-sigaret. Dampers gaan het voelen in hun portefeuille. En toch blijft één pertinente vraag over: is die e-sigaret voor veel rokers geen veel gezonder alternatief?
De elektronische sigaret ligt al langer onder vuur vanuit de overheid. Want die kijkt wantrouwig naar de steeds groter wordende groep ‘dampers’, mensen die hun sigaret hebben ingeruild voor een elektronisch toestel. Een van de maatregelen van een nieuwe wet op e-sigaretten van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is dat Belgische verkopers die niet meer via het internet mogen verkopen.
Dat was al een flinke klap voor de sector, die grotendeels online verkoopt, want via het systeem van registratierechten wordt het erg duur om nog e-sigaretten te verkopen in België. Het systeem duwt de kopers van e-sigaretten zelf naar buitenlandse sites, wat in feite illegaal is.
Nu ook de vloeistof duurder
Maar het lijkt erop dat de overheid nu ook de vloeistof zelf wil aanpakken. Want daarop wil men accijns gaan heffen. Vandaag betaalt de damper enkel BTW daarop. Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is daarmee bezig, zo bevestigen ze in De Standaard. “We wilden wachten op een Europese omkadering voor accijnzen. Die staat nu op punt en wordt binnenkort gedeeld met de lidstaten.”
In sommige Europese landen is er al zo’n systeem van accijnzen op de vloeistof, maar niet overal. En er is ook onduidelijkheid of alle vloeistoffen dan accijnzen krijgen, of enkel diegene die nicotine bevatten. Maar Van Overtveldt gaat nu toch ook met een Belgisch initiatief komen. “We moeten de accijnzen nu op Belgisch niveau organiseren. Daar zal zeker nog wat tijd over gaan.”
Zijn partijgenote Renate Hufkens (N-VA) is een grote voorstander van de e-sigaret aan banden leggen. “De prijsstijging die er door accijnzen op tabak kwam, heeft effect gehad op het aantal rokers. Dat effect is groter bij jongeren dan volwassenen. We kunnen die lijn logischerwijs doortrekken voor de e-sigaret”, zo zegt ze.
Hoe schadelijk is die e-sigaret dan wel?
Vraag is of die strijd tegen de e-sigaret wel zo hard gevoerd moet worden. Elektronische sigaretten of e-sigaretten blijken immers het meest effectieve middel ooit te zijn om mensen van tabak af te helpen. Ze zijn ook 95% minder schadelijk voor de gezondheid. “Door elektronische sigaretten net zo te demoniseren als ze dat deden met tabak zijn anti-rookinstanties en overheden schuldig aan verzuim van het mogelijk redden van miljoenen levens.” Dat is een uitspraak van één van de twee hoofdonderzoekers die in opdracht van de Britse overheid een onderzoek deden naar elektronische sigaretten.
Dat onderzoek, omschreven in een rapport van 113 bladzijden en gepubliceerd door de Britse gezondheidsdienst maakt brandhout van de meeste argumenten die tegenstanders van de elektronische sigaret aanvoeren. Het onderzoek toont aan dat e-sigaretten 95% minder schadelijk zijn voor de gezondheid dan gewone sigaretten. 44,8% van de bevolking is nochtans ondertussen overtuigd dat ze minstens zo schadelijk of zelfs schadelijker zijn voor de gezondheid.
1 procent
Het rapport concludeert ook dat “er geen enkel bewijs is dat elektronische sigaretten mensen aanzetten tot roken, of kinderen of niet-rokers een weg naar roken doen vinden”. Het aantal rokers dat begonnen is via de e-sigaret met roken bedraagt minder dan 1 % momenteel, stelden ze vast.
Professor Ann McNeill (King’s College London) en professor Peter Hajek (Queen Mary University of London) suggereren zelfs dat elektronische sigaretten net bijdragen tot het feit dat steeds minder volwassenen, maar ook jongeren roken. “The evidence finds that almost all of the 2.6 million adults using e-cigarettes in Great Britain are current or ex-smokers, most of whom are using the devices to help them quit smoking or to prevent them going back to cigarettes” staat er in dat rapport.
De Britse onderzoekers stelden wel vast dat het aantal mensen die geloven dat elektronische sigaretten even schadelijk (22,1%) of zelfs schadelijker (22,7%) zijn dan gewone sigaretten de jongste twee jaar verdrievoudigd is. Of: wie ons wijsmaakt dat elektronische sigaretten geen goeie zaak zijn, is daar fantastisch werk aan het leveren.