Left Right
scrollTop top

De 10 beste steden voor soloreizigers, en de 10 waar je beter wegblijft


De 10 beste steden voor soloreizigers, en de 10 waar je beter wegblijft

Alleen reizen kan zalig zijn: je kan gaan, staan en eten waar je wil. Je hoeft met niemand rekening te houden en kan helemaal jezelf zijn. Maar het kan soms ook een beetje eng zijn. Je hebt bijvoorbeeld niemand om vast te klampen (of als levend schild te gebruiken) in een donkere buurt. Dit zijn de 10 steden die perfect zijn voor soloreizigers, en de 10 die je best vermijdt.

Dit zijn de tien steden die ideaal zijn om als soloreiziger naartoe te trekken. Blijf natuurlijk altijd voorzichtig als je alleen op reis bent, maar op deze plekken voel je je iets meer op je gemak.

1. Auckland, Nieuw-Zeeland

Thinkstock
De kiwi’s staan maar weer eens bovenaan. Niet verwonderlijk, want Aucklanders behoren tot de vriendelijkste en meest open-minded mensen ter wereld. Een grote plus voor voor wie alleen reist. Daarbij staat Nieuw-Zeeland op de derde plaats van veiligste landen ter wereld. En het is ook een van de mooiste. IJsgletsjers, regenwoud, de set van The Lord of the Rings,… Hetgeen waar je het meest voor moet uitkijken in Auckland zijn pickpockets, maar waar vind je die niet?

2. Salzburg, Oostenrijk

Shutterstock
De stad van Mozart én The Sound of Music. Compact, gezellig en niemand die het raar vindt als je al zingend door de straten huppelt. Salzburg is klein genoeg om solo te verkennen. En mocht je toch de weg kwijtraken, geen paniek, de inwoners zijn zeker bereid je te helpen. De volledige binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst, dus je zal je er geen moment vervelen. Zelfs niet als je alleen bent.

3. Hai Phòng, Vietnam

Shutterstock
Zou je niet meteen verwachten hé? Maar in de straten van Hai Phòng valt er altijd wel iets te beleven. De stad is te voet te doen, maar het openbaar vervoer is goedkoop en betrouwbaar. Met de bromfietstaxichauffeurs kan je altijd onderhandelen, maar meestal zijn ze wel eerlijk. Als je het toch niet ziet zitten om alleen rond te trekken, kan je een lokale gids huren. De inwoners van Hai Phòng zijn zeer hartelijk en zullen niet aarzelen je te helpen als het nodig is.

4.Valparaìso, Chili

Thinkstock
Chili is meer dan 4.000 kilometer lang en heeft woestijnen, bergen en enorm veel stranden. Heel wat om te ontdekken dus. Valparaìso ligt in het midden (en niet ver van Santiago) van Chili en is perfect voor de soloreiziger. Goedkoop, gastvrij en avontuurlijk. Valparaìso is een veilige stad, maar je gaat natuurlijk best niet ’s nachts door de achterbuurten ronddolen en met je geld staan zwaaien. Zeker niet alleen. Voor de rest hoef je je weinig zorgen te maken in deze mooie stad. 

5. Zurich, Zwitserland

Shutterstock
Toegegeven, Zwitserland is niet de goedkoopste vakantiebestemming en staat ook niet bekend om zijn buitengewone vriendelijkheid. Daar tegenover staat wel dat de mensen je niet lastigvallen en je dus geen meute straatverkopers van je moet afslaan, wat je in exotische landen wel al eens tegenkomt. Zwitserland staat bovendien in de top tien van veiligste landen. Dus wandel rustig door Zurich en kijk er je ogen uit.

6. San José, Costa Rica

Shutterstock
Costa Rica is hét gelukkigste land ter wereld. Heb je nog meer redenen nodig om er naartoe te gaan als soloreiziger? San José (niet te verwarren met San Jose in Californië) is goedkoop, over het algemeen vrij veilig en gewoonweg adembenemend. Laat het openbaar vervoer voor wat het is en ga te voet door de stad. Breng zeker een bezoek aan het Poas Volcano National Park. 

7. Taipei, Taiwan

Thinkstock
Het leuke aan Taipei zijn de nachtmarktjes. Honderden food-trucks en pop-upkraampjes. Je hebt dus geen reden om terug naar je hotel te hollen zodra de zon ondergaat. En geef toe, dat gebeurt wel al eens wanneer je alleen reist. Ook hebben de inwoners de reputatie dat ze zeer vriendelijk en behulpzaam zijn voor toeristen. Je hoeft je dus weinig zorgen te maken in Taipei. En als je geen zin hebt in een drukke stad zijn er vlakbij veel  wandelroutes door de natuur. Wat wil een mens nog meer?

8. Stockholm, Zweden

Shutterstock
Een stad die is verspreid over 14 eilanden is zeker het bezoeken waard. Scandinaviërs zijn terughoudender dan in zuiderse landen, maar ze blijven wel steeds vriendelijk en bereid om je te helpen. Stockholm is dan ook veilig voor toeristen en in tegenstelling tot de meeste grote steden vind je er geen ‘slechte ‘ buurten. Een minpunt is natuurlijk dat het geen goedkope stad is. Maar als je alleen bent, geef je misschien minder uit?

9. Melbourne, Australië

Shutterstock
Australië is zo wat goed in alles. Het is een van de rijkste, de groenste maar ook een van de veiligste landen ter wereld. Daarmee bedoelen we op vlak van criminaliteit, en niet alle haaien, spinnen, slangen en andere dieren die extreem dodelijk zijn. Die vind je gelukkig niet in Melbourne. Wel prachtige street art, een fantastisch nachtleven en schitterende stranden. Je vind er trouwens heel wat backpackers die jou maar al te graag opnemen in hun reisgroepje.

10. Dublin, Ierland

Shutterstock
Laten we maar afsluiten met eentje dichtbij. Dublin wordt omschreven als het soort stad waar je een pub binnengaat, aan de praat geraakt met locals en plots vijf uur verder bent. Niets dan vriendelijke mensen met een grappig accent die niets liever doen dan vertellen. Dublin kan vrij duur uitvallen, maar als soloreiziger zit je er zeker safe.

De 10 steden waar je beter niet alleen naartoe gaat (of misschien zelfs helemaal niet)

Er zijn heel wat mooie en leuke plekken in de wereld, maar toch zijn er ook een aantal waar je best wegblijft. Plekken zoals de Gazastrook, West-Afrika en (vooral voor vrouwen) India zijn vanzelfsprekend te vermijden. Zeker als je alleen reist, dan ben je immers altijd een gemakkelijk slachtoffer. De gevaarlijkste bestemmingen liggen meestal ver weg, maar er zijn ook een aantal plaatsen die dichterbij zijn dan je had verwacht.

1. Acapulco, Mexico

Shutterstock
Acapulco was ooit een van de populairste toeristenbestemmingen. De stranden zijn nog steeds even mooi en nog elk jaar vieren honderdduizenden Amerikaanse jongeren er hun spring break. Hoewel het dus nog steeds een vrij geliefd vakantieoord is, maken drugskartels de omgeving onrustig. En dat is zacht gezegd. Grote aantallen lijken zijn een veel voorkomend verschijnsel in deze stad. Het moordcijfer ligt dan ook enorm hoog: 127 moorden per 100.000 inwoners. Meer steden in Mexico waar je beter wegblijft: Juárez, Monterrey, Veracruz, Durango en Chihuahua. 

2. Rio de Janeiro, Brazilië

Thinkstock
Veel steden in Brazilië hebben een hoog misdrijfgehalte, en dat is niet anders in Rio de Janeiro, veruit de populairste bestemming van het land. Hoewel Rio al een stuk veiliger is dan pakweg tien jaar geleden, kan het nog steeds veel beter. Overdag kan je zonder problemen de stad en de stranden bezoeken, maar ’s nachts moet je opletten. Naast drugsbendes is er ook veel klein geweld. Voorbijfietsende jongens die je rugzak wegritsen, bedrieglijke taxichauffeurs en zelfs valse bewakingsagenten. Alleen is het nog onveiliger. Dan durven criminelen je in een auto sleuren om je te dwingen geld af te halen. 

3. Marseilles, Frankrijk

Shutterstock
Die had je waarschijnlijk niet zien aankomen. In vergelijking met Rio of Acapulco valt Marseilles natuurlijk best mee. Maar kies toch een andere plek als je op je eentje een trip plant. Frankrijks tweede grootste stad wordt hard aangetast door georganiseerde criminaliteit en de zogenaamde turf wars. Rivaliserende bendes strijden om de macht in bepaalde delen van de stad. En dat brengt natuurlijk heel wat schietpartijen met zich mee, die vaak midden op straat plaatsvinden. Daarnaast is Marseille ook een van de onvriendelijkste steden ter wereld. ‘La Douce france’ zeggen ze dan…

4. Detroit, Verenigde Staten

Shutterstock
Detroit is de gevaarlijkste stad in de Verenigde Staten. Het moordcijfer ligt op 48 op de 100.000. Niet bijzonder veel, maar in vergelijking met ons landje waar het cijfer op 2,6 ligt, kunnen we er ons wel iets bij voorstellen. Ook misdaden als diefstal en geweld zijn hier wijdverspreid. En soloreizigers zijn natuurlijk easy targets. Wil je toch graag naar de VS? Ga dan naar San Francisco, die haalde het lijstje van hierboven net niet. Nog steden die je moet mijden: New Orleans, St. Louis en Baltimore.

5. Kaapstad, Zuid-Afrika

Thinkstock
Kaapstad (en de rest van Zuid-Afrika) trekt veel toeristen aan met haar mooie natuur en bruisende stadsleven. Trek er toch best met twee naartoe, of liefst zelfs meer. Als gevolg van de armoede en sociale onrust in de stad, ligt de criminaliteit hier zeer hoog. Moord, verkrachting en diefstal zijn hier bijna dagelijkse kost. In Zuid-Afrika zelf worden elke dag bijna 60 mensen vermoord en elk jaar worden er 65.000 verkrachtingen geregistreerd. Veel inwoners dragen ook messen en deinzen er niet voor terug die te gebruiken.

6. Napels, Italië

Thinkstock
Napels is de stad met het grootst aantal misdaden in Italië. Zelfs de inwoners vinden het een gewelddadige en onaangename plek. Dankzij de maffia natuurlijk, what else? Hoewel er de laatste jaren al strenge maatregelen zijn genomen tegen de bendes, blijft de maffia aanwezig. Er is ook veel corruptie in de stad, dus je moeit je er best niet met andermans zaken. En er zijn zoveel andere mooie plaatsen in Italië die je alleen kan bezoeken. Rome, Milaan en (als je het niet erg vindt om tussen de verliefde koppeltjes te lopen) Venetië.

7. Glasgow, Schotland

Shutterstock
Say what? Glasgow gevaarlijk voor de soloreiziger? Jep, Glasgow is nog steeds het gevaarlijkste gebied van het Verenigd Koninkrijk. Een paar jaar geleden had de stad zelfs meer misdrijven per hoofd van de bevolking dan New York. Een traditionele verwelkoming is trouwens de Glasgow kiss, een harde kopstoot. Die is wel handig om vriendjes te maken onder de Schotten. Als je je op de drukste en meest toeristische plaatsen in de stad begeeft, loop je natuurlijk weinig gevaar. Maar blijf opletten als je alleen bent.

8. San Pedro Sula, Honduras

Thinkstock
Bij Honduras denken we direct aan witte stranden, cocktails en palmbomen. Think again. San Pedro Sula staat al meerdere jaren op nummer 1 als meest gewelddadige stad. Het moordcijfer staat op 169 op de 100.000. Dat komt neer op ongeveer drie moorden per dag! Illegale wapenhandel is er een groot probleem en ook drugsbenden krijgt de politie niet onder controle. Dit is een stad die je sowieso beter mijdt, alleen of niet.

9. Grozny, Rusland

Thinkstock
Ja, de Russen moesten er natuurlijk ook bijzitten. De stad Grozny moet nog steeds bekomen van de oorlogen in de jaren ’90 en begin 2000. Grozny werd bijna volledig verwoest door raketten en bommen. Hoewel de stad zich aan het herstellen is, zijn veel mensen alles kwijt. En dan is de gemakkelijkste oplossing natuurlijk criminaliteit. Ga er dus niet rondzwaaien met je geld of andere bezittingen, anders ben je het zelf snel kwijt. En kun je hen dat kwalijk nemen?

10. Caracas, Venezuela

Thinkstock
Hier moet je niet alleen opletten in de achterbuurten, maar in élke buurt. Caracas, de hoofdstad van Venezuela, heeft een moordcijfer van 122 op de 100.000. De drugsbendes in de stad zijn een echte crisis en straatcriminaliteit zoals overvallen gebeurt hier dagelijks. Toeristen zijn een ideaal doelwit. Vaak worden reizigers er gekidnapt om er later losgeld voor te vragen of te verkopen aan terroristische organisaties. Of ze zijn collateral damage bij een overval. Een slachtoffer meer of minder, daar trekken deze criminelen zich niets van aan. De overheid waarschuwt toeristen voor de bedreigingen van de stad en adviseert zelfs om niet naar Venezuela te reizen. Dat zegt genoeg!Bron: Business Insider, CN Traveler, Buzzfeed, Escape Here

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539