Je hebt een woning gevonden* die aan je eerste selectie voldoet en binnen het vooropgestelde budget past. Super nu is het tijd voor de spannende eerste date; de bezichtiging. Het lijkt vanzelfsprekend. Je maakt een afspraak met de verkoper of de makelaar over een passend tijdstip en je gaat in de woning rondlopen en kijken of het ‘’bij je past’’ en ‘’welk gevoel je erbij krijgt’’. En je mag niet vergeten te vragen, ‘’waarom de verkopers hun huis of appartement verkopen?’’ of ‘‘wanneer het dak voor het laatste is gerenoveerd?’’. Want deze raad hebben je liefhebbende familieleden en vrienden je ongetwijfeld gegeven. Waarom is deze raad zo belangrijk en wat is de (vaak vergeten) achterliggende gedachte hierachter?
In het vastgoedrecht heeft de verkopende partij informatierecht dat betekent dat hij alle wettelijke informatie over de woning moet geven. Zo dient bijvoorbeeld de verkoper het al dan niet bestaan van een stedenbouwkundige vergunning of verkavelingsvergunning en of het goed in een overstromingsgebied ligt, op te zoeken en te vermelden. Als de verkoper met een makelaar werkt is deze niet alleen wettelijk maar ook deontologisch verplicht om hiermee en met nog vele andere zaken rekening te houden. U kan dit nakijken via het BIV (www.biv.be/de-vastgoedmakelaar/deontologie-van-de-vastgoedmakelaar). Maar het vastgoedrecht houdt ook in dat jij als potentiële koper ook onderzoeksplicht hebt. De plicht om onderzoek doen over de staat van een aan te kopen woning. De koper kan achteraf de verkoper niet meer aansprakelijk stellen voor gebreken die tijdens de bezichtiging van de woning ontdekt konden worden. Dus daarom is het heel belangrijk om vragen te stellen tijdens en na de bezichtiging!Maar welke zijn nu de juiste vragen die je moet stellen? Om door het bos de bomen te zien, heeft First Immo dit artikel: Dé 20 vragen die je moet stellen bij een bezichtiging en waarom het belangrijk is voor jou als potentiële koper? gemaakt.
VRAGEN OVER DE VERKOPER(S)
1. “HOELANG WOON JE HIER AL?”
Het kan zijn dat de verkoper(s) redelijk snel terug verhuist. Raar in eerste opzicht natuurlijk zeker als de vorige verkopers net hetzelfde gedaan hebben. Maar het kan ook zijn dat de eigenaars juist al heel lang hier wonen. Dit kan een teken zijn dat deze mensen in het huis maar ook in de buurt graag hebben gewoond. Vandaar de logische volgende vraag 2…
2. “WAAROM VERKOOPT DE EIGENAAR DE WONING?”
Is de verkoper net gescheiden of heeft deze net een nieuwe job gekregen in het buitenland? Is er ruzie met de buren of zijn er gebreken aan de woning? Heeft de persoon in kwestie door een ongunstige financiële situatie snel geld nodig? Antwoord op deze vraag, geeft je al een belangrijke indicatie en een eventuele kennisvoorsprong bij de onderhandelingen. Maar wees hierin wel discreet en niet assertief want misschien liggen er wel familiale problemen aan de grondslag (bv. overlijden).
3. “HEEFT DE VERKOPER AL EEN ANDERE WONING GEVONDEN?”
Deze vraag ligt in het verlengde van de vorige. Hier mee kan je voor een stuk achterhalen hoe snel en hoe graag de verkoper wilt verkopen. Is het antwoord “ja” , dan is de kans groter dat de verkoper sneller wilt verkopen. Maar als de verkoper niet zo snel zijn nieuwe thuis kan betrekken is hij geneigd om een mooie overlapping tussen de 2 huizen te maken. Vragen is weten!
4. “HOELANG STAAT HET HUIS AL OP DE MARKT?”
Deze vraag kan je inzicht geven in hoe (on)populair de woning is. Staat het huis al langer dan zes maanden te koop en zijn er ondertussen 3 prijsdalingen geweest? Dan is de kans groot dat de verkoper akkoord gaat met een lager bod. Maar een verkoper waarvan zijn huis nog maar twee maanden te koop staat zonder prijswijziging, zal minder snel geneigd zijn om veel van de vraagprijs af te wijken.
VRAGEN OVER HET HUIS ZELF
5. “WANNEER IS DE WONING/DE KEUKEN/DE BADKAMER/… GEBOUWD OF VERBOUWD?”
Deze vraag kan je 2 belangrijke inzichten bezorgen. Ten eerste weet je meteen of de eigenaar op de hoogte is van eventuele verbouwingen en of hij/zij deze zelf heeft uitgevoerd. Verder is het een goede voorzet om dieper over eventuele werken in te gaan.
6. ‘’WAAR KOMT DE ZON OP EN HOE LAAT?’’
Een klassieker maar een vraag die vaak over het hoofd gezien wordt. Een tuin die zuidelijk georiënteerd is, is voor veel mensen belangrijk omdat ze dan quasi heel de dag zon hebben. Voor een keuken mag het wat meer westelijker zijn want dan heb je alsnog zon als je ’s avond aan het koken bent. Of heb je liever de zon als je aan het ontbijten bent? Dan is een meer oostelijkere oriëntatie geprefereerd.
7. “HOE ZIT HET MET HET ONDERHOUD VAN DE WONING?”
De meeste mensen willen liever niet al te veel onderhoudswerken meer doen als ze iets kopen. Waarschijnlijk koop je het liefst een woning waar je niet te veel onderhoud meer aan hebt. Vraag aan de verkoper welke werken hij/zij al heeft gedaan en welke nog op (korte) termijn dienen te gebeuren. Zo heb je een idee waar je je als nieuwe eigenaar aan kan verwachten. Langs de andere kant is een gebrek aan onderhoudswerken een argument om een lager bod uit te brengen.
8. “WAT IS DE OORZAAK VAN EVENTUELE GEBREKEN?”
Eventuele gebreken zal je zo goed als altijd wel tegenkomen. Belangrijker is om te weten wat de oorzaak is. Vochtproblemen, scheuren, verzakkingen, zijn allemaal zaken die niet in 1-2-3 op te lossen zijn. Verder is het ook een graadmeter naar de eerlijkheid van de verkoper. Geeft hij voldoende uitleg of probeert hij deze te verbergen?
9. “WAT ZIJN DE MAANDELIJKSE KOSTEN?’’
Als je krap gaat lenen kan 50-100 euro per maand veel schelen. Anders ook hoor. Je moet daarom een goede indicatie hebben wat een huis je nu echt gaat kosten. Maar het kan ook zijn dat de EPC-waarde heel laag is en je bijna niets moet neertellen aan extra kosten. Dan kan je weer een iets hogere lening vragen of extra sparen. Kortom vragen kost je niks, onwetendheid wel.
10. ‘’IS ER EEN VERENIGING VAN MEDE-EIGENAARS (VME)?’’
Er kunnen ook gemeenschappelijke kosten zijn. Zeker bij appartementen is dit vaak het geval. Neem dit ook mee in je overweging. Als je iemand bent die geen input of inmenging van anderen kan verdragen, is het verstandig om ook te polsen naar hoe actief de eventuele VME is.
VRAGEN OVER DE BUURT/LOCATIE
11. “HOE IS HET OM IN DEZE BUURT TE WONEN?”
Op zich wordt je niet wijzer als de verkopende partij hierop antwoordt: fijn, leuk, valt wel mee of nee eigenlijk niet. Vraag daarom altijd naar verduidelijking. Want wat voor de verkoper als prettig of onprettig ervaren wordt kan voor u juist het omgekeerde betekenen.
12. ‘’WELKE ONZICHTBARE (ON)GEMAKKEN HEEFT DE BUURT?’’
Met onzichtbare (on)gemakken bedoel ik zaken als; deur-aan-deurverkopers, vuilophaling, buurtfeesten, hangjongeren, wateroverlast, slechte bakker/slager, etc. Vraag het desnoods aan de buren zelf. Dan heb je meteen een indruk van de mensen waarnaast je eventueel gaat wonen.
13. ‘’KAN JE HIER MAKKELIJK PARKEREN IN DE STRAAT?’’
Een ander groot voordeel is de mogelijkheid om te parkeren. Zeker als het pand geen eigen garage/parkeerruimte heeft, is deze vraag een must! Als je iedere keer 5 min moet wandelen als je je boodschappen hebt gedaan, is dit allesbehalve een geschenk. Wel goed voor de conditie natuurlijk J
14. “EN WAAR ZIJN DE OP-EN-AFRITTEN VAN DE SNELWEGEN?”
Ja kan zelf deze vraag beantwoorden als je eventjes Google maps (www.google.be/maps) er bij neemt. Maar dit is eigenlijk een mooi opstapje om het open te trekken en meer relevante vragen te stellen over de algemene mobiliteit van de buurt.
15. ‘’HOE ZIJN DE VERBINDINGEN MET HET OPENBAAR VERVOER?’’
Hopelijk heb je op voorhand al even stilgestaan op welke wijze je je gaat verplaatsen naar het werk, school, winkels, vrienden en familie. Hou in het achterhoofd dat kleinere dorpen mindere mobiliteit leveren dan grotere gemeenten of steden. Als je veel met de trein moet doen, is een goed gelegen station in de buurt van vitaal belang. Maak deze denkoefening dus zeker al op voorhand.
16. ‘’WEET JE OF EN WAT HET BESTEMMINGSPLAN IS VOOR DEZE BUURT?’’
Wat is een bestemmingsplan? Kort samengevat staat in een bestemmingsplan welke stedenbouwkundige voorschriften van kracht zijn. Dit kan gaan over plannen en voorschriften m.b.t. het wonen, de economie en de natuur. Zo kan het zijn dat er over 3 jaar gepland staat om een snelweg aan te leggen en het mooie bos iets verderop daarvoor te kappen. Of ze kunnen een winkelcentrum op termijn gaan bouwen. Dan hoef je niet meer helemaal naar de Meir te rijden om te gaan shoppen. J Als je veel tijd en goesting hebt om dit allemaal uit te pluizen kan je terecht op de website van de dienst Ruimtelijke Ordening: www.ruimtelijkeordening.be/NL/Beleid/Planning/Plannen/Bestemmingsplan. Maar als de verkoper, of zijn makelaar, hierover meer weet, bespaar je veel tijd en moeite.
17. ‘’STAAN ER VEEL HUIZEN TE KOOP IN DE OMGEVING?’’
Je kan natuurlijk ook zelf rondrijden in uw toekomstige buurt. Let dan ook op hoeveel huizen er te koop staan en eventueel voor welke prijs.. Zo weet je niet alleen dat bij een overaanbod aan huizen dit de vraagprijs, in jouw geval, gunstig beïnvloedt maar geeft het ook een indicatie over hoe graag mensen er willen wonen. Waarom verkopen er al dan niet zoveel mensen opeens hun huis? Tip, zorg er wel voor dat je appels met appels vergelijkt. Het is niet omdat 2 huizen in dezelfde straat staan en hetzelfde eruit zien, dat ze daarom ook hetzelfde waard zijn!
18. ‘’HEB JE EEN IDEE VAN DE PRIJZEN VAN VERGELIJKBARE HUIZEN IN DEZE BUURT?’’
Als je je huiswerk hebt gedaan, heb je al een idee wat het antwoord dient te zijn. Als de prijs hoger of lager is dan het gemiddelde moet de verkoper en zijn makelaar verantwoorden waarom er een verschil is. Betere afwerking, zuidelijke oriëntatie van de tuin, lagere of hogere EPC-waarde… Om zeker te zijn dat je niet appels met peren aan het vergelijken bent, vraag aan de makelaar wat de prijs per m2 is. De meerwaarde zoals een tuin, parking, terras kan je na de vergelijking in rekening brengen en voor jezelf uitmaken of de eventuele meerprijs het waard is.
VRAGEN MET BETREKKING OVER DE VOLGENDE STAPPEN
19. “ZIJN ER VEEL ANDERE GEÏNTERESSEERDEN?”
Verwacht niet dat de makelaar alles vertelt hierover. Sterker nog hij mag je niets vertellen over andere biedingen. Want verkopen per opbod mag niet. Gelukkig mag de makelaar je wel vertellen hoeveel mensen er een bod hebben uitgebracht. Met deze informatie kan je inschatten hoe hoog de concurrentie is. Bij veel andere geïnteresseerden is het beter om a) niet te lang te wachten om een bod uit te brengen en b) geen eerste niet onrealistisch laag bod uitbrengen met het oog om zo de vraagprijs te doen zakken. Want als iemand een serieus bod doet en/of de vraagprijs biedt, kan je droomhuis aan je voorbij gaan.
20. “IS ER DE MOGELIJKHEID OM BEPAALDE SPULLEN OVER TE NEMEN?”
In theorie koop je een woning zonder inboedel, dus bijvoorbeeld zonder gordijnen of lampen. Maar misschien kunnen jij en de verkoper elkaar helpen. De verkoper wilt mogelijk bepaalde zaken liever achterlaten dan ze te verhuizen (zeker bij op maat gemaakte items) en moet jij toch dezelfde items aankopen. Maak hierover wel goede afspraken en zet het in de overeenkomst. Goede afspraken maken goede vrienden.
First Immo: www.firstimmo.be