De aardbeien zijn terug, maar die uit Spanje zijn slecht voor je gezondheid

Goed nieuws voor wie van aardbeien houdt: tot eind augustus liggen ze weer in de supermarkt. Maar pas op welke je opeet. Zo zitten sommige aardbeien vol pesticiden en dat kan weleens gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Het gaat meestal om de Spaanse exemplaren die ook nog eens het minste kosten.

Zou jij ook een moord plegen voor aardbeien? De vruchten zijn weer overal te krijgen en veel mensen vragen zich nu af welke aardbeien je eigenlijk mag eten.

Een degelijke aardbei bestaat uit weinig calorieën en is rijk aan ijzer, magnesium, vitamines en antioxidanten. Maar als er achter hun rode rand meer dan tien soorten pesticiden verscholen zitten, zijn ze natuurlijk veel minder gezond. En dat is vooral het geval bij Spaanse aardbeien.

Pesticiden

Spaanse aardbeiproducenten gebruiken nog steeds pesticiden die door de EU verboden zijn. Het probleem is dat de vruchten besmet zijn met een agressieve insecticide waar de stof endosulfan in zit. Die is erg gevaarlijk voor het centrale zenuwstelsel.

Daarom diende een boer bij de Europese Commissie klacht in tegen Spanje omdat Madrid oneerlijke concurrentie in de hand zou werken. Een jaar later heeft de man nog steeds geen antwoord op zijn klacht gekregen. Dat meldt de Franstalige krant La Dernière Heure.

2,5 procent pesticiden

Er zijn wel al controles uitgevoerd naar de Spaanse aardbeien en de conclusie van de statistieken luidde dat ze geen onmiddellijke risico’s vormen voor de gezondheid.

Toch bleek uit een steekproef dat één Spaanse aardbei voor maar liefst 2,5 procent uit pesticiden bestaat. Dat zou betekenen dat sommige mensen wel degelijk gezondheidsproblemen zouden ervaren als gevolg van hun aardbeienconsumptie.

Spanje is er nog niet toe gekomen om de richtlijn van Europa te verwerken in de Spaanse wetgeving. Dat is best schrijnend, want Spanje is de grootste aardbeiproducent van de wereld.

Maar dat is nog steeds geen reden om nooit meer aardbeien te eten. Zo zijn bioaardbeien een stuk duurder, maar je kan ze met een gerust geweten eten.

pixabay
Meer
Lees meer...