De bittere deal rond Arco: 400 miljoen na verkoop Belfius als compensatie beleggers, puinhoop Dexia blijft voor belastingbetaler

De regering heeft, na drie jaar trekken en sleuren, eindelijk een oplossing voor Arco beet. Die smaakt eigenlijk bitter voor iedereen. De Arco-beleggers krijgen in totaal wel 400 miljoen van de meerwaarde die de regering hoopt te boeken op de verkoop van Belfius-aandelen. Beweging.net moet dan zelf nog 200 miljoen euro bijleggen. Zo krijgen de beleggers maar een klein beetje terug van wat ze verloren. En de belastingbetaler blijft zitten met de puinhoop van Dexia.

Het stond in de Atoma-schriftjes, al sinds de regeringsonderhandelingen in 2014: de Belgische staat compenseert tweederde voor de Arco-spaarders en eenderde komt van Beweging.net zelf.

Die verhouding is nu ook de sleutel om 600 miljoen euro te reserveren voor de 800.000 beleggers die destijds investeerden in Arco en hun geld verloren. Hun geld helemaal terugkrijgen is er zeker niet bij, gemiddeld gaat het om 750 euro per Arco-belegger. Toenmalig premier Yves Leterme (CD&V) beloofde nochtans een ‘spaargarantie’ van 100.000 euro per belegger. Maar dat bleek juridisch niet haalbaar: Europa beschouwde die garantie als onwettig.

Nu is er eindelijk duidelijkheid over de oplossing. Die loopt via staatsbank Belfius, dat was al langer duidelijk. Bedoeling is dat er een speciaal compensatiefonds komt, dat gespekt wordt met de verkoop van Belfius. Die bank is vandaag 100 procent eigendom van de Belgische staat. Die moest bij de financiële crisis in 2008 de rotte bank Dexia overnemen, of de bank zou omvallen en heel het financiële systeem meesleuren in z’n val.

De bank had, onder meer onder leiding van topvrouw Francine Swiggers van de christelijke zuil, ongelofelijke risico’s genomen. België kon niets anders doen dan heel de zaak nationaliseren en zo de boel redden. Maar daardoor werd België wel verantwoordelijk voor al die financiële risico’s die Dexia nam.

‘Goede bank’ wordt nu verkocht, ‘bad bank’ blijft bij België

Daaruit werd Belfius geboren: de ‘goede’ bank. Ondertussen blijft het oude vehikel, de ‘bad bank’ Dexia ook bestaan. Die molensteen van miljarden euro’s risico’s blijft nog steeds rond de nek van de federale regering hangen.

Maar politiek gezien moest er een oplossing komen voor de 800.000 spaarders. En kijk, Belfius is ondertussen een erg gezonde baby. Van de 4 miljard die België destijds betaalde, is ondertussen een bank uitgegroeid die veel meer waard is. In 2015 was al sprake van een waardering tot 7 miljard, maar ondertussen kan dat nog een pak hoger uitvallen. Als de regering 50 procent van de aandelen van Belfius naar de beurs brengt, dan komt er dus misschien meteen 4 miljard in kas. En daarvan gaat dan 400 miljoen euro naar het fonds voor Arco. De rest kan de regering gebruiken om de begroting op te smukken. Maar de financiële risico’s die aan de bad bank verbonden zijn, doen de ‘winst’ op Belfius toch verbleken.

Bijzonder zuur voor pakweg beleggers in Fortis

En ook voor de Arco-beleggers is het niet echt goed nieuws. Hoeveel die beleggers nu precies terugkrijgen is niet duidelijk. Eerder was er sprake van compensaties “tot 40 procent van hun inleg en rente”. De kleine beleggers in Arco zullen dat wel kunnen krijgen, maar met 600 miljoen euro is de pot niet oneindig groot: stevigere beleggers zullen waarschijnlijk zoveel niet kunnen krijgen.

De hele operatie is bijzonder zuur voor andere beleggers, zoals bijvoorbeeld elk huisgezin dat aandelen had in Fortis. Die bank werd ook op één nacht genationaliseerd door de Belgische en Nederlandse overheid, om de zaak te redden. Maar beleggers kregen daar nooit één euro compensatie voor, hoewel ze niet aan de knoppen zaten bij Fortis. De christelijke zuil had wel degelijk een grote greep op de leiding bij Dexia, en sleept nu wel compensatie uit de brand. En tegelijk blijft België, en de belastingbetaler, achter met de puinhoop van Dexia, die tot vandaag niet opgeruimd is.

Meer
Lees meer...