De economie boomt maar de beurzen crashen: hoe kan dat?

Op de Dow Jones beurs op Wall Street werd maandag een verlies van maar 4,6 procent of 1.175 punten genoteerd. Dat is de grootste daling ooit. Overdag was er zelfs sprake van een verlies van ruim 1.600 punten.

7%, dat is hoeveel de waarde daalde van Wall Street op slechts twee beursdagen tijd. Dit had echter ook invloed op andere grote beurzen zoals Hong Kong en Tokio, die sinds dinsdag toch sterk in het rood staan.

Het is nu niet meteen nodig om in paniek te schieten, de economie is er immers niet slechter aan toe dan twee weken geleden, toen ‘gesynchroniseerde globale groei’ de reden werd genoemd van stijgende aandelenprijzen. Toch wordt er telkens meteen naar een aanleiding voor zulke beurscrashes gezocht.

De reden vandaag – na een stierenmarkt die ruim 9 jaar duurde – is misschien enkel dat ze net zo hard zijn gestegen.

Als deze ondoorgronde paniek toch blijft verder duren, zal die vanzelf het vertrouwen van de consumenten en ondernemers aantasten en zal de ‘self-fulfilling prophecy’ in werking treden, wat uiteraard weer zijn invloed zal hebben op de economie.

Sterke economie heeft omgekeerd effect

We kunnen momenteel zien dat de Amerikaanse en de globale economie het zeer goed doen, al tonen ze wel sterke tekenen van oververhitting. De werkloosheid van de VS is laag, hun inflatie stijgt meer en meer en hun lonen worden hoger.

Om deze oververhitting tegen te gaan gaat de regering nu de rentevoet laten stijgen. Geld wordt dan minder waard en mensen gaan minder lenen en uitgeven, bedrijven gaan minder investeringen en rekruteringen doen en uiteindelijk zullen de prijzen weer stabiel worden.

Meer
Lees meer...