De eerste Belgische school waar je voor Arabisch kan kiezen is een feit

Leerlingen die hun accusatief en ablatief uit elkaar houden en zin hebben in een streepje Arabisch, kunnen vanaf nu terecht in een middelbare school in Sint-Lambrechts-Woluwe. Da’s de eerste school in België die Arabisch aanbiedt als vierde taal. Voor het schooljaar 2014-2015 kon enkel Italiaans, Spaans of Russisch als vierde taal, nu mag ‘elke levende taal’ gedoceerd worden.

Arabisch leren kon je tot voor kort enkel in avond- of voortgezet onderwijs, maar sinds het schooljaar 2014 kwam daar verandering in.

Toch heeft het nog een paar jaar geduurd eer de eerste school de stap wou zetten. De primeur is voor de leerlingen uit de derde graad ASO van het Franstalig Koninklijk Atheneum in Sint-Lambrechts-Woluwe. Zij kunnen vanaf september Arabisch kiezen als vierde taal, als ze al in een talenrichting zitten, tenminste.

“In Brussel hebben bijna 350.000 inwoners een band met het Arabisch”, zegt directeur Massimo Caruso. Hij wil door Arabisch aan te bieden zijn leerlingen vormen tot verantwoordelijke burgers, die openstaan voor andere culturen. Zeker nu is dat belangrijk. “Men moet goed het verschil maken tussen taal en religie!”

Acht leerlingen

’t Is nog niet helemaal zeker dat de lessen zullen doorgaan: er moeten minstens acht studenten ingeschreven zijn. De school is al zeker van twee, nog zeven andere leerlingen toonden interesse. De meeste zijn van Maghrebijnse afkomst. Er is al een leraar die Arabisch kan geven.

Scholen van de Franstalige gemeenschap mogen Duits, Spaans, Italiaans, Chinees, Russisch en Arabisch aanbieden als vierde taal. In Vlaanderen ligt het iets anders, daar mogen scholen kiezen uit alle levende talen. Eén school van het Nederlandstalige net bood in 2014-2015 al Chinees aan, maar de meeste scholen houden het blijkbaar toch op Spaans.