De foto’s die Hitler zo beschamend vond dat hij ze tevergeefs wou laten vernietigen

Iedere wereldleider oefent zijn speechen wel enkele keren voor de spiegel. Dat deed ook Adolf Hitler in de jaren dat hij als jonge politicus in Duitsland zijn opmars maakte. Later wou Hitler deze foto’s laten vernietigen omdat hij ze beschamend vond. Maar de fotograaf hield ze bij in z’n studio en publiceerde ze nadien in zijn memoires.

We tekenen het jaar 1925 wanneer een 35-jarige Adolf Hitler uit de gevangenis wordt vrijgelaten. Hij heeft er korte tijd vastgezeten na een poging tot staatsgreep. Het was hier dat hij zijn bekende werk Mein Kampf geschreven heeft. Nu wou hij de macht grijpen in Duitsland.

Hitler had een gave om te speechen. Hij oefende in bierhallen, waar hij rustig begon om even later het publiek steeds enthousiaster te krijgen, al hielp de drank daar ook wel een beetje bij. Hitler kon haast hypnotiserend mensen toespreken, maar daar heeft hij veel voor geoefend. Hij zou zich erg bewust geweest zijn van uiterlijk en vestigde evenveel aandacht op z’n gelaatsuitdrukking als op z’n woorden.

Daarom moest zijn persoonlijke fotograaf Heinrich Hoffmann foto’s maken, terwijl hij zijn speeches aan het inoefenen was. Alleen wou Hitler dat hij die beelden later zou vernietigen, omdat ze “beneden ieders waardigheid” zijn. Maar de foto’s bleven in de studio liggen en werden later gebruikt voor Hoffmanns memoires Hitler Was Mijn Vriend.

Getty Images
Getty Images
Getty Images
Getty Images
Getty Images
Getty Images
Getty Images
Getty Images
Getty Images
Getty Images
Getty Images
(Bronnen: Getty Images, Mashable)