‘De Mol’ aflevering 8: We kennen de finalisten en dit is onze mol

‘De Mol’ aflevering 8: We kennen de finalisten en dit is onze mol

‘De Mol’ loopt op z’n einde. We kennen de finalisten en jammer genoeg ook de afvaller. De publiekslieveling moest net voor de finale het spel verlaten, maar daardoor krijgen we dus een finale met drie kandidaten die de mol kunnen zijn. Want zeg nu zelf, Joeri had nooit de mol kunnen zijn. 

Het moest er natuurlijk eens van komen: Joeri, de publiekslieveling sneuvelt nét voor de finale. En dat kon natuurlijk niet als een verrassing komen. Joeri was met zekerheid niet de mol, daarvoor heeft hij de afgelopen weken de pot veel te hard gespijsd. Hij was dus een kandidaat en moest het opnemen tegen twee andere sterke kandidaten en die concurrentie werd hem dan toch te zwaar.

Afvaller

Joeri, Joeri, Joeri toch. De man die voor heel Vlaanderen de gedroomde winnaar was, moest net voor de finale de duimen leggen. Wij doen bij deze een oproep voor een dag (of een week) van nationale rouw, want dat Joeri net voor de finale moet sneuvelen, is een ware nationale ramp.

Wekenlang was Joeri de minst verdachte kandidaat en laten we eerlijk zijn, de enkelingen die nog geloofden dat Joeri de mol was, wilden gewoon dat hij tot het einde meespeelde. Maar het mocht dus niet zijn en dus gaan we volgende week een Joeri-loze aflevering van De Mol tegemoet. En stiekem zijn wij toch blij dat we onze schoenen nu niet moeten opeten.

VIER

1. Axel: molkansen 45%

Axel ging deze week in de eerste opdracht samen met Joeri varkentjes wassen. Daarbij moest het duo spreekwoorden raden en dat ging Axel nog verbazend goed af. Het duo haalde uiteindelijk twaalf op vijftien en wist een zin te maken van acht woorden, goed voor 1.600 euro in de pot. Maar toch zijn er een paar momenten waar we Axel zien mollen. Zo blijft hij bij “Spreken is zilver, zwijgen is goud” hameren op de verwonderde emoji, terwijl Joeri op dat moment al “spreken is zilver” heeft gezegd. Op het einde stuurt hij dan te snel het laatste spreekwoord door, waardoor het wordt afgekeurd.

Je kan zeggen dat je in deze opdracht als mol varkentjes kon nemen waarmee je moeilijk een zin kon vormen, bijvoorbeeld allemaal lidwoorden en geen enkel werkwoord, maar dat leek ons toch onbegonnen werk. Want hoe ga je die varkentjes uit elkaar houden en de beestjes waren zo moeilijk te vangen dat je echt geluk moest hebben om een specifiek varkentje te makken te krijgen. Verder is tien op vijftien een best goede score en is een de zin van Axel met acht woorden ook volgens ons de langst mogelijke zin.

VIER

Maar door in de eerste opdracht naar de boerderij te gaan, hadden Axel en Joeri eigenlijk de beste positie om te mollen. Ze hadden zowel impact op hun eigen opdracht, waar in totaal 3.000 euro te verdienen viel, als op die van Elisabet en Bas, waar hij nog eens impact heeft op 2.000 euro. Die 2.000 euro gaat, vooral door zijn toedoen verloren. Axel blijft namelijk volhouden dat het tweede ontwerp eerder van Bas en Elisabet zou zijn door zaken aan te halen als “denken ze hier wel aan plastic?” en “we zijn wel veel plastic tegengekomen”.

VIER

Wanneer de kandidaten daarna de kans krijgen om de mol te saboteren door de smartphone als eerste te vinden, is het toch opvallend dat Axel de tablet niet vindt en rustig begint te eten. Hij wist namelijk dat ze de kans gingen krijgen om de mol te saboteren. Waar iedereen meteen op zoek ging naar een mogelijke tip op het karretje, nam Axel rustig z’n tijd. Was dat omdat hij als mol de kandidaten de sabotage gunde?

Tijdens het rondje zwartepieten speelt Axel het spel vooral eerlijk. Zo komt er door zijn toedoen 1.200 euro in de pot. Hij pakt het ook slim aan door meteen het strafpunt te laten trekken door Joeri, waardoor er al twee strafpunten het spel uit gaan. Maar door die zet wordt “het hoge bedrag” van Joeri dus niet meteen binnengehaald. In deze opdracht wordt ook duidelijk dat Axel Bas niet vertrouwt, als hij zelf niet de mol is, zit hij dus waarschijnlijk op Bas als mol.

2. Bas: molkansen 20%

Bij de verdeling voor de eerste opdracht is het al snel duidelijk dat Bas de opdracht met Elisabet wil doen. Hij wijst haar eerst aan als de meest modieuze kandidaat om dan daarna te zeggen dat hij zelf wel overweg kan met een een naaimachine. Hij wil dus duidelijk de opdracht doen met Elisabet om zo mogelijk zijn mol in de gaten te houden. Dat hij Elisabet niet vertrouwt, wordt ook duidelijk tijdens de opdracht wanneer hij aangeeft dat vindt dat Elisabet al zijn ideeën afblokt en zelf niet met betere opties komt. Uiteindelijk haalt het duo hier wel het geld binnen waar zij rechtstreeks voor verantwoordelijk waren. Dat de tweede 2.000 euro niet verdiend wordt, is vooral de schuld van Axel en Joeri.

VIER

Het is Bas die uiteindelijk de smartphone als eerste te pakken krijgt. Daarbij neemt hij een trage start, maar belandt hij als eerste op de juiste verdieping. Als Bas de mol is, werd hij dus wel gebrieft over de volgende opdracht, was hij niet de mol, dan werd de mol niet gebrieft. Dat tweede lijkt ons het meest aannemelijke aangezien er in die laatste opdracht voor 5.000 euro wordt gespeeld, heeft de mol daar dus weinig kunnen doen. De mol had in de briefing waarschijnlijk de juiste antwoorden gekregen en kon dan foute antwoorden geven. Maar alle vragen werden uiteindelijk juist beantwoord, waardoor het ons logischer lijkt dat de mol deze keer niet gebrieft werd.

In die opdracht wordt het wel duidelijk dat de mol dus de enige persoon is die overblijft van de drie kandidaten die in de eerste opdracht “misschien” te zien kreeg. De mol is dus de enige kandidaat die overblijft die de makers na de eerste dag geschikt vonden als mol.

VIER

Tijdens het zwartepieten, is Bas uiteindelijk de lucky winner die met een vrijstelling aan de haal gaat en verovert zo als eerste een plekje in de finale. In dat spel is het vooral duidelijk dat hij wil gaan voor de vrijstelling. Net zoals in de paintballopdracht. Waar hij samen met die vrijstelling ook 4.000 euro verdiende. Als mol had dat niet nodig geweest. Daarom is Bas voor ons de minst verdachte kandidaat op dit moment, maar niets is onmogelijk in De Mol natuurlijk.

VIER

3. Elisabet molkansen 35%

Elisabet maakt in de eerste opdracht samen met Bas een modieuze outfit. Daarbij is het vooral Bas die met ideeën komt en Elisabet die ze één voor één afwijst. Hierdoor gaat er veel tijd verloren. Tot overmaat van ramp gaat ze ook nog eens afkoelen op het toilet. Of wil ze daar, net zoals enkele afleveringen geleden, weer tijd rekken? Uiteindelijk levert de mode-opdracht 2.000 euro op, de helft van de totale inzet. Maar het is vooral door Axel en Joeri dat die 2.000 euro verloren gaat, want als wij hadden moeten kiezen, waren we toch voor die van Elisabet en Bas gegaan.

Elisabet kan de smartphone niet op tijd vinden en zegt in de lift dat er twee op de drie kansen zijn dat de smartphone in goede handen is. Dat zou dus betekenen dat zij de mol niet is, maar dat kan ze als mol natuurlijk ook zeggen.

Het valt verder ook op dat Elisabet echt paranoia is over de inhoud van haar boekje. Dat ze zoveel moeite doet om de informatie te spreiden over verschillende pagina’s, lijkt ons toch vooral kandidatengedrag en iets waar je als mol je tijd niet aan gaat verspelen.

VIER

Tijdens het rondje zwartepieten, spreekt Elisabet al snel de waarheid. Ze had de vrijstelling als eerste in handen, maar die ging al meteen naar Bas. Het feit dat ze daar eerlijk over is, kan ook een molactie zijn. Daardoor weet iedereen waar de vrijstelling zit en wordt Bas dus kop van jut. Op dat moment weet Elisabet natuurlijk ook dat de kans dat ze de vrijstelling opnieuw in handen krijgt enorm klein is. Dus tegelijk spreekt het ook in haar voordeel als kandidaat. Liegen over de vrijstelling heeft op dat moment dus geen nut meer voor haar. Het is ook Elisabet die afkomt met de theorie van de persoon met de vrijstelling ook de strafvraag te geven. Iets wat logisch is om te doen als kandidaat, maar op zich geen al te grote impact heeft op je positie als mol.

Dat Elisabet opnieuw voor een vrijstelling gaat, past volledig bij haar fanatieke gedrag als kandidaat dat we ook al eerder te zien kregen dit seizoen. Voor ons blijft Elisabet dus vooral een kandidaat type Cathy en dus de topfavoriete om uiteindelijk te winnen.

VIER

Hoofdverdachte

Voorlopig is Axel dus onze hoofdverdachte. Bas en Elisabet spelen meer voor zichzelf en zijn meer gebeten op het veroveren van pasvragen en vrijstellingen. Maar het is duidelijk dat de drie overblijvers, ook al dachten de makers daar anders over, geschikt zouden zijn als mol. Wij kijken alvast uit naar de finale volgende week!

VIER

Bekijk hier ons interview met afvaller Joeri:

Wil je op de hoogte blijven over De Mol? Word dan lid van onze Facebookgroep.

Gesponsorde artikelen