De prijs van vrijheid: singles geven meer uit en betalen meer belasting

Van de vijf miljoen meerderjarige inwoners van Vlaanderen is bijna een miljoen vrijgezel, en de groep singles neemt elk jaar alleen maar toe. 

Goed nieuws voor datingsites, want vrijgezellen zijn het actiefst op zoek naar relaties: een flirt, casual relatie of vaste partner. Uit onderzoek blijkt echter dat ook de lokale economie en de fiscus aardig profijt trekken uit het groot aantal singles. Alleenstaanden spenderen meer geld op eigen initiatief én leveren gemiddeld een groter deel van hun salaris in bij de belastingdienst.

Singles geven meer uit aan zichzelf

Singles zijn minder spaarzaam dan mensen die, al dan niet met kinderen, in een vaste relatie zitten. Uit een recent onderzoek bij 2000 Britten blijkt dat vrijgezellen maandelijks maar liefst 500 euro meer uitgeven aan zichzelf. Aangezien het gemiddeld inkomen van Britten en Belgen niet veel verschilt, mag gerust worden aangenomen dat voor vrijgezellen in Vlaanderen ongeveer hetzelfde bedrag geldt.

De extra bestedingen gaan bij alleenstaanden onder meer naar afhaalmaaltijden, etentjes in restaurants en naar alcohol. Vrijgezellen drinken volgens het onderzoek bijna drie keer zoveel als relatie-mensen, en besteden elke maand gemiddeld 70 euro meer aan alcoholische dranken (thuis en uit). Kleding, persoonlijke verzorging en bezoekjes aan de gym, ontspanningscentra en wellness faciliteiten zorgen ook voor additionele uitgaven bij singles.

En natuurlijk zijn er ook de kosten voor daten, die personen met een partner onder ideale omstandigheden niet meer hebben. Naast het lidmaatschap van één of meerdere datingsites zijn er ook uitgaven tijdens een kennismakingsafspraak. Voor een eerste date gaven de ondervraagden gemiddeld 35 euro per persoon uit, ongeacht of de ontmoeting een succes of een mislukking was. Een datingsite kan dus behoorlijk wat op het budget wegen.

In Vlaanderen betalen alleenstaanden meer belasting

Alleenstaanden betalen procentueel meer belasting dan een lid van een koppel, omdat de fiscus haast alles op gezinnen berekend. Als enkeling mis je het gros van de belastingvoordelen die door wetgevers worden bedacht. Veel posten bij de aangifte zijn namelijk forfaitair (vaste bedragen), die gelden ongeacht de relatie status. Ook bij fiscale aftrekbaarheid komen singles in de meeste gevallen nadeliger uit.

Zo ontvangen in Vlaanderen alleenstaanden met een eigen woning een lagere woonbonus dan gezinnen. Ze mogen aan het eind van het jaar minder aftrekken om de aflossingen op de hypotheek te compenseren dan een koppel; ook wanneer het gelijkwaardige woningen betreft. De aftrekbaarheid van dienstencheques, voor voordelig huishoudhulp, zijn voor alleenwonenden eveneens aanzienlijk minder. Al bij al betaalt een single jaarlijks bijna 40% meer belasting dan een man of een vrouw die in een wettelijk erkend partnerschap zit.