De Saoedi’s hebben aangeboden om imams en islamitische predikers in Belgische moskeeën en islamitische centra op te leiden. Dat gebeurde tijdens een meeting tussen ons ministerie van Buitenlandse Zaken en Dawah, het Saoedische ministerie van islamitische Zaken.
Afgelopen dinsdag bezocht Dirk Achten (Open Vld), de chef van de Belgische diplomatie, en ambassadeur Geert Criel het Saoedische ministerie van islamitische Zaken Dawah. Dat schrijft de nieuwswebsite Arab News. Tijdens de meeting werd onder andere gesproken over extremisme, religieus fanatisme en het bestrijden van extremistische ideeën op lokaal en internationaal niveau. Ook werd er overlegd over de motieven van radicalisme en over de islamitische instituten in België.
Hypocriete suggestie
Adviseur Ibrahim Al-Zaid bood de Belgische delegatie aan om imams en predikers in ons land op te leiden in moskeeën en islamitische centra. Al-Zaid had het over “een diepgaande relatie tussen het koninkrijk en België”. Hij sprak onder andere over de Grote Moskee en het Islamitische Center in Brussel. In de jaren zestig schonk koning Boudewijn dat gebouw in erfpacht aan de Saoedi’s. Er gaan nu steeds meer stemmen op om dat pact op te heffen omdat de Grote Moskee door de Belgische autoriteiten net beschouwd wordt als een kweekvijver van islamitisch radicalisme. Toch wordt het gebedshuis grotendeels gefinancierd vanuit Saoedi-Arabië. Met Patrick Dewael (Open Vld) aan het roer viseert de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen in Brussel van 2016 al maanden de werking van de Grote Moskee.
Al-Zaid daarentegen zei dat de Grote Moskee bijgedragen heeft “tot het versterken van de relaties tussen het koninkrijk en België”. Hij beschreef die “Saoedisch-Belgische” relaties op het gebied van islamitische zaken als “eeuwenoud”. Wellicht hoopt hij met die uitspraken de Grote Moskee in Saoedische handen te kunnen houden.
In België wonen zo’n 700.000 moslims op een populatie van zo’n 11 miljoen mensen. De Belgische delegatie heeft in de Saoedische hoofdstad Riyad ook gesproken met medewerkers van het Saoedische ministerie van Buitenlandse zaken en van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten. Eerder liet Criel al weten dat hij aan de Saoedi’s raad wou vragen over het bestrijden van extremisme. Of de Saoedi’s daar geschikt voor zijn, blijft nog maar de vraag.