‘De Slimste Mens ter Wereld’: Wie is Raven van Dorst en waar kan je die van kennen?

Het is vanavond al tijd voor de derde aflevering van het 22ste seizoen van De Slimste Mens ter Wereld. En die wordt extra Nederlands, want naast Daan Alferink, die nu al twee keer op rij de finale kon winnen, krijgen we vanavond nog een tweede Nederlander te zien. Raven van Dorst zal namelijk hun intrede maken. Dit is waar je de rocker van kan kennen.

Gisteren ging de overwinning in De Slimste Mens ter Wereld naar Patrick Van Looy en kon Daan Alferink met zijn kennis over Annie (de musical, niet Hathaway) sportjournaliste Tess Elst naar huis spelen. Patrick en Daan krijgen vanavond het gezelschap van Raven van Dorst. Dit is waar je die van kan kennen.

Raven van Dorst

Raven van Dorst is vooral bekend als leadzanger en gitarist van de Nederlandse rockband Dool. Voor die band was Raven actief bij verschillende andere bands. De muzikale carrière van Raven begon eind de jaren 90 met de noiseband Coco Hayley in het dorpje Maassluis, waar die opgroeide. Later speelde Raven bij Bad Candy, The Riplets, Voicst en Anne Frank Zappa. In 2005 ging Van Dorst solo onder de naam Elle Bandita. Tien jaar later, in 2015, nam Raven afscheid van dit alter ego.

Sinds 2016 maakt Raven deel uit van de rockband Dool. Eerder dit jaar bracht de band hun derde album ‘The Shape of Fluidity’ uit, waarin Raven ervaring uit hun eigen leven gebruikt. Vooral het nummer Hermagorgon gaat over Ravens zoektocht naar zichzelf, waarbij die probeert om hun gebeurterecht terug te claimen.

Intersekse

Raven werd geboren als intersekse of hermafrodiet. Bij hun geboorte had die dus zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken. Op doktersadvies besloten de ouders van Raven dan om de mannelijke geslachtskenmerken te verwijderen, waardoor Raven als vrouw door het leven kon gaan.

Pas als twintiger kwam Raven hier zelf achter en moest die proberen om dit een plaats te geven. Raven maakte hierover in 2017 de docureeks Geslacht!. Sinds 2021 gebruikt Raven hun nieuwe naam en gaf die ook aan de voornaamwoorden die en hen te verkiezen.

De Slimste Mens ter Wereld is elke maandag tot en met donderdag om 21.15 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.

Meer
Lees meer...