Een Nieuw-Zeelandse studie heeft bewezen dat de Deense speelgoedfabrikant Lego de afgelopen jaren gewelddadiger is geworden. Tegenover voorgaande jaren zitten er 30% meer wapens in de bouwpakketjes en zo’n 40% van de pagina’s uit de catalogus bevat gewelddadige scenario’s.
Het online magazine PLOS ONE publiceerde een studie over de speelgoedfabrikant Lego. Wat blijkt? Het speelgoed kent een significante groei wat betreft geweld. De Lego-pakketjes zijn de afgelopen jaren gewelddadiger geworden en is dus aan een metaforische wapenwedloop bezig. Ook de universiteit van Canterbury liet weten dat het kinderspelletje effectief brutaler wordt, want ondertussen zit er in gemiddeld 30% van alle Lego-sets iets dat met wapens of oorlog te maken heeft. “De producten van Lego zijn niet meer zo onschuldig als vroeger”, liet hoofdonderzoeker Cristoph Bartneck weten. “Het geweld dat in de pakketjes zo alledaags is geworden, gaat veel verder dan een normaal verrijkend spel voor kinderen.”
Het onderzoek bekeek ook nog de catalogi van 1973 tot 2015. Op zo’n 40% van de pagina’s werd een verwijzing gevonden naar een vorm van geweld – scenario’s waarin dus wordt geschoten of waar dreigend gedrag aan te pas komt.
“Om de aandacht te trekken van consumenten, moeten speelgoedfabrikanten haast een metaforische wapenwedloop voeren om producten op de markt te brengen waar mensen geïnteresseerd in zijn”, luidt de conclusie van de studie. De Deense speelgoedfabrikant kreeg in 1978 commentaar toen ze hun eerste set op de markt brachten waarin zwaarden, bijlen en speren zaten. Woordvoerder van LEGO, Troy Taylor, liet weten dat het bedrijf “van alle markten thuis is”. Naast de fantasie- en bouwconstructies vind je dus ook af en toe een Lego-kit met wapens in. “Ook dat is een deel van kinderen hun ontwikkeling. We willen er toch even op wijzen dat we humor gebruiken waar het kan, zodat het niet te serieus wordt opgenomen.”
Bron: The Guardian