De internationale pers heeft de grootse lol om ons landje. Ze vinden het prachtig hoe wij het veto van Frankrijk tegen de Waterloo-munt hebben omzeild door een nieuw soort munt te slaan, namelijk van 2,50. Frankrijk is tegen de herdenkingsmunt, omdat de nederlaag in Waterloo bij hen erg gevoelig ligt. Maar België is Frankrijk te slim af, de munt is een groot succes en de buitenlandse pers wordt helemaal zot!
“De bestellingen stromen toe”, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën in krant De Tijd. Afgelopen maandag stelde de minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) de Waterloo-munten van 2,50 en 10 euro voor. Sindsdien zijn al 30.000 van de in totaal 100.000 munten over de toonbank gegaan.
“Spectaculair”, noemt Adyns het. En blijkbaar komt ongeveer de helft van de bestellingen uit het buitenland. Ongetwijfeld doordat de internationale pers helemaal zot werd bij het horen van de actie van ons kleine brave landje. Bij de Amerikaanse kranten Financial Times en New York Times waren we zelfs voorpaginanieuws. Adyns: “In Japan zijn de munten inmiddels een grote hype. En ook in het Verenigd Koninkrijk willen veel mensen er eentje.”
Is this France's new Waterloo? Euro coin marks Napoleon's defeat: http://t.co/ZjwWZA2oHB pic.twitter.com/Fu2Yz3oqnK
— CNN International (@cnni) 10 juni 2015
België is het grappigste land
Wat vinden ze dan zo prachtig? Nou, dat België Frankrijk zo op zijn plek zet door hun veto compleet te negeren en op zoek te gaan naar een maas in de wet. En wat bleek, ieder land binnen de eurozone mag een nieuw type munt slaan, zolang deze een onregelmatige waarde heeft, zoals dus 2,50. Twee journalisten in de Britse krant The Guardian vinden het een geniale zet van België. “Dit is mogelijk het grappigste wat België ooit heeft gedaan. Dat terwijl het dichtste dat ze daar komen bij een nationaal embleem, een plassend jongetje is.”
“Frankrijk won de veldslag om de 2 euromunt, maar België de oorlog”, concluderen de journalisten. En hoe reageert Frankrijk eigenlijk? Om eerlijk te zijn redelijk kalm. Maar Frankrijk maakt dezelfde malaise door nu het een 2 euro munt wil slaan om de slag bij Marignano in Italië te herdenken. Deze hebben ze namelijk wel gewonnen, maar Italië heeft hier dus een veto tegen ingebracht.
Europa verscheurd
De Britse journalisten vinden het hilarisch. “Ik wist dat geld Europa zou verscheuren, maar niet zo”, lachen de twee. “De Waterloo-munten zullen wellicht snel uitverkocht zijn”, waarschuwt Adyns. Betalen met de munt is trouwens helaas niet mogelijk, maar je kunt het wel inwisselen bij de Nationale Bank voor de nominale waarde. Een 2,50 munt kost 6 euro en de zilveren munt met een nominale waarde van 10 euro kost 42 of 45 euro. Wil je er eentje hebben, dan moet je bij de Koninklijke Munt zijn.
Belgium defies France as it mints €2.50 coin to mark Battle of Waterloo http://t.co/p6VCyZyN0Q
— The Guardian (@guardian) 9 juni 2015