N-VA-voorzitter Bart De Wever haalt tijdens z’n VS-trip in New York keihard uit naar federale staatssecretaris van Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V). “Het federale niveau lijkt zichzelf te willen heruitvinden op vlak van Buitenlandse Handel. We hebben nu zelfs weer een ‘minister’. Wat doet die de hele tijd? Zichzelf bezig houden? Ik ben niet de enige die het zich afvraagt.”
De Wever is op rondreis in de Verenigde Staten. Daarbij doet hij New York aan, om daar de World Cities Summit bij te wonen, een prestigieuze top van burgemeesters van grote steden.
Dinsdagavond was De Wever te gast bij de BelCham, de Belgisch-Amerikaanse kamer van koophandel. Daar deed de Antwerpse burgemeester een Q&A-sessie, waarbij ondernemers vragen mochten stellen. En zo kwam onvermijdelijk het onderwerp van Buitenlandse Handel, en de versnippering van niveau’s in het Belgische handelsbeleid weer ter sprake.
Was het de jet lag (“De tweede dag is duidelijk de ergste”, zei De Wever), feit was dat de N-VA-voorzitter toch even ongemeen scherp werd, toen het over die Buitenlandse Handel ging. De hele sessie was in het Engels, maar daarom niet minder duidelijk geformuleerd. “Andere sterke federale landen zoals Duitsland of Zwitersland zijn bottom-up gegroeid. Bij ons is het omgekeerd. Competenties zijn niet overgedragen via een blauwdruk, maar via compromissen die ‘s nachts worden gesloten en niet altijd het meest logische resultaat opleveren.”
“En bovendien is er op vlak van Buitenlandse Handel politieke competitie. Politici vechten over wie zogezegd de deal heeft binnengehaald of getekend. Dat is niet goed voor ons land”, zei De Wever.
“FIT (Flanders Investment and Trade, de Vlaamse organisatie, wov) doet het goed, de opstartproblemen zijn weg, het draait, en ze werken goed samen met onder meer Awex (de Waalse tegenhanger). Maar moet het opnieuw beter georganiseerd worden? Absoluut. We moeten eens duidelijk beslissen: wie is bevoegd?”.
“Ik vraag me af wat hij heel de tijd doet. En ik ben niet de enige”
Daarbij is het N-VA standpunt duidelijk: dat zijn de regio’s. Onder vorige Vlaamse minister-president Kris Peeters waren er al conflicten, waarbij Vlaanderen zich assertief toonde. Maar nu lijkt er een omgekeerde beweging ingezet, en De Wever is daar zeer uitgesproken over. “De andere levels lijken zichzelf opnieuw te gaan uitvinden. We hebben nu plots weer een federale minister, maar we hebben federaal niet eens die competentie. Ik vraag me af wat hij heel de dag doet, hij probeert zichzelf bezig te houden. Hoe vult hij zijn dagen, wat doet hij? Maar ik vraag me dat echt af, en ik ben niet de enige.”
De Wever leek daarna zijn woorden te milderen. Maar niet over De Crem, wel over de bevoegdheden: “Uiteraard zijn er altijd nog federale bevoegdheden, zoals financiën en fiscaliteit en ook diplomatie, die grote impact hebben op het Buitenlands Handelsbeleid. Het is goed dat we economische diplomatie beoefenen. Er zal altijd een grijze zone zijn, maar nu moeten we die beter georganiseerd krijgen. Zoals het nu loopt, is het een beetje kinderachtig”, zei De Wever.
Een grote reorganisatie is dus niet meteen aan de orde. “Helaas moet je dan opnieuw een staatshervoming doen. En die staat niet op de agenda de komende jaren. We hebben geen tweederde meerderheid, dus dat gebeurt nu niet. We moeten dus optimaliseren met wat er is. Een beetje meer politieke volwassenheid zou daarbij goed zijn.”
Bezoek aan #wallstreet met @Bart_DeWever. "Who is this guy?" vraagt me joodse man, die uit Antwerpen blijkt te komen. pic.twitter.com/eEZ1XuXlwV
— Tom Van de Weghe (@tomvandeweghe) June 7, 2015