Soms zijn je vijanden je beste vrienden. Zoals de PS vandaag met de N-VA. Want Paul Magnette (PS), hun boegbeeld en Europese lijsttrekker, lanceert de oproep voor “een cordon rond de N-VA zoals tegen Vlaams Belang”. Bart De Wever (N-VA) hapt meteen, want dit is een welkome communicatieve afleiding voor de crisis binnen de regering. “Dat de PS ons wil uitsluiten, is logisch. Maar het zal de Vlaamse kiezer zijn die beslist.”
Terug naar business as usual, zo lijkt het in de Wetstraat. De PS moet zich serieus bedreigd voelen, nu de MR plots even de kampioen van het N-VA-in-de-hoek-zetten geworden is. De afgelopen dagen lukte het voor premier Charles Michel (MR) immers om de partij van Bart De Wever (N-VA) danig in het defensief te dringen, in het dossier rond het VN-migratiepact (lees ook: Hoe de premier de N-VA vloerde in drie etappes). Daarin had de N-VA veto’s gezet over “naar Marrakech gaan, om dat pact te gaan bezegelen”, maar uiteindelijk vertrekt de premier straks toch.
Maar die business as usual dus, waarbij het de PS is die de erfvijand is van de N-VA, en niemand anders. Paul Magnette, de PS-burgemeester van Charleroi en een beetje de kroonprins van PS-voorzitter Elio Di Rupo, bewees dat hij nog altijd het best de N-VA kan aanvallen. Magnette, die zich vanmorgen bij de RTBF lanceerde als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in mei 2019, haalde heel hard uit naar de N-VA.
Hij stelde voor om een heus cordon sanitair rond de partij in te stellen, zoals jaren geleden al gebeurde met Vlaams Belang. “We moeten weigeren om samen te werken met de N-VA, net zoals we weigeren om samen te werken met Vlaams Belang.”
Na dagen van radiostilte in de crisis rond Marrakech, kwam Bart De Wever nu plots wel op het voorplan. “Dat de PS terug aan het roer wil komen door de N-VA uit te sluiten, is logisch. Maar uiteindelijk zal de Vlaamse kiezer daarover beslissen”, zo stelt hij aan het persagentschap Belga. “Wij zijn zeer ontevreden met het migratiebeleid in Europa en de welkomstcultuur die Angela Merkel predikte. Maar die onvrede zullen wij nooit omzetten in wrok tegen migranten zelf. We staan voor een streng, maar humaan beleid.”
“We willen dat Europa eindelijk werk maakt van de beslissing om opvang te bieden in de eigen regio en een einde maakt aan de open grenzen van ons continent. Daarom kunnen wij het pact van Marrakech echt niet aanvaarden. Dat de PS hierin onze tegenpool is, is duidelijk”, zo zegt De Wever.
Magnette vs Di Rupo
Dat Magnette die oproep lanceert, is wel opmerkelijk. Want de afgelopen weken had zijn voorzitter Elio Di Rupo net het tegenovergestelde gezegd: hij had de deur op een kier gezet, om opnieuw met de N-VA rond de tafel te gaan zitten. In 2010 onderhandelde de PS-voorzitter en de N-VA-voorzitter samen gedurende weken om een coalitie te maken, dat mislukte uiteindelijk.
En Di Rupo ging nog verder. Hij lanceerde het idee van een soort ‘confederale’ regering: dat zou dan een regering worden, waarin de coalities van de deelstaten vertegenwoordigd zijn, eerder dan een volledig eigen coalitie met een eigen dynamiek. Als de N-VA dan wint in Vlaanderen en daar een regering samenstelt, en de PS doet hetzelfde in Wallonië en Brussel, dan zouden die elkaar volgens Di Rupo’s voorstel tegenkomen federaal. Laat dat nu net ook een droom van de N-VA zijn. Die willen hoe dan ook na mei 2019 op Vlaams niveau graag verder in de regering blijven. Federaal terug deelnemen, is lang niet zo’n uitgemaakte zaak voor de N-VA.
Maar zover zijn we dus nog lang niet: binnen de PS moet eerst duidelijk nog beslecht worden wie de nieuwe baas is. Di Rupo verloor veel pluimen, maar Magnette claimde nooit zijn troon. En die laatste scoorde ook niet geweldig tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, terwijl de PS in Brussel bijvoorbeeld wel stand hield.
Antwerpen
Ondertussen heeft de crisis van de afgelopen dagen wel indruk gelaten op de sp.a. Die hebben zich al behoorlijk ver gewaagd door in Antwerpen met De Wever in zee te gaan voor het stadsbestuur. Maar die onderhandelingen lopen nog, een akkoord is er niet. Sp.a-voorzitter John Crombez duwde al wat, door te zeggen “dat de recente ontwikkelingen de onderhandelingen veel moeilijker maken”. De nationale voorzitter is allerminst fan van een deal met De Wever, de lokale sp.a wil er wel in mee gaan. Een eventueel cordon van de PS maakt de zaken alleen nog maar moeilijker natuurlijk.