Debacle in gymnastiek op Olympische Spelen: Amerikaanse moet na week bronzen medaille afgeven aan Roemeense

De Olympische Spelen mogen dan wel voorbij zijn, het laatste woord is er nog lang niet over gezegd. Dat bleek ook bij de artistieke gymnastiek. Daar is vijf dagen na de grondoefening bij de vrouwen namelijk beslist dat het brons toch voor de Roemeense Ana Bărbosu is en niet voor de Amerikaanse Jordan Chiles. Die laatste moet nu dus haar medaille afgeven.

Om de feiten te schetsen gaan we even terug naar maandag 5 augustus. Dat was de dag van de finale aan grond bij de vrouwen in de artistieke gymnastiek op de Olympische Spelen in Parijs. De 23-jarige Amerikaanse Jordan Chiles kwam toen als laatste in actie. Zij kreeg toen van de jury een score van 13,666. Dat bracht haar op een vijfde plaats, ruim achter het ongenaakbare duo Rebeca Andrade (14,166) en Simone Biles (14,133), en nipt achter het Roemeense duo Ana Bărbosu en Sabrina Voinea (beiden 13,700).

Terwijl de 18-jarige Roemeense Bărbosu haar bronzen medaille begon te vieren, diende Cécile Canqueteau-Landi, coach van Chiles, een klacht in bij de jury. Zij meende namelijk dat de moeilijkheid van de oefening van haar gymnaste fout beoordeeld was. Na enig onderzoek werd die moeilijkheid inderdaad verhoogd van 5,8 naar 5,9. Zo ging de totale score van Jordan Chiles naar 13,766 en sprong ze naar de derde plaats. De Amerikaans mocht zo naast Andrade en Biles op het podium staan en kreeg de bronzen medaille.

Vier seconden te laat

Enkele dagen na de feiten diende het Roemeens Olympisch Comité echter een klacht in bij het Court of Arbitration for Sport (CAS). Zij hadden namelijk ontdekt dat de klacht van de Amerikanen er kwam na één minuut en vier seconden. Aangezien de maximale tijd die er is voor zo’n klacht één minuut is, was hun klacht dus officieel te laat.

Het CAS ging mee in die redenering en verlaagde afgelopen weekend de score van Chiles opnieuw naar 13,666. Ze gaven daarbij de opdracht aan de International Gymnastics Federation (FIG) om “de medailles toe te kennen volgens deze beslissing”. Dat komt er dus op neer dat Jordan Chiles haar bronzen medaille moet afgeven aan Ana Bărbosu.

Beroep

Volgens de geruchten zouden beide partijen akkoord zijn om de bronzen medaille te delen, maar daar wil het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het FIG niets van weten. USA Gymnastics en het Amerikaanse Olympisch Comité gaan daarom tegen de uitspraak van het CAS in beroep. Zij zouden beeldmaterieel hebben dat bewijst dat de klacht van coach Cécile Canqueteau-Landi wel op tijd was.

Ondertussen zouden het IOC al plannen maken om een aparte podiumceremonie te organiseren voor Bărbosu.

Meer
Lees meer...