Deep Purple, vanavond op Graspop, maar in 1969 al in België op Jazz Bilzen. Wij spraken iemand die erbij was

Het legendarische Deep Purple bestijgt straks als headliner het podium van Graspop Metal Meeting. De band schreef een gouden bladzijde in het boek van de rockgeschiedenis met kleppers als ‘Smoke On The Water’, ‘Child In Time’, ‘Highway Star’ en ‘Black Night’. Voor al dat succes stonden ze 48 jaar geleden al in België op Jazz Bilzen 1969. Newsmonkey sprak met een toeschouwer van toen.

Deep Purple staat vanavond op Graspop. Van de klassieke line-up waarmee de legendarische hardrock-platen ‘In Rock’, ‘Machine Head’ en ‘Fireball’ opgenomen werden, houden enkel nog Ian Gillan (zang), Roger Glover (bas) en Ian Paice (drum) de fakkel brandende. Muzikale genieën Ritchie Blackmore (gitaar) en Jon Lord (toetsen) mogen er dan wel mee gestopt zijn, keet schoppen doet Deep Purple nog altijd en op de reactie die de band krijgt als de iconische riff van Smoke On The Water ingezet wordt, mogen heel wat jonge bands (terecht) jaloers zijn. Bovendien heeft Deep Purple een nieuw album ‘Infinite’ uit en die krijgt van alle kanten lovende kritiek.

48 jaar Deep Purple in België

Intussen is het al 48 jaar geleden dat Deep Purple voor het eerst naar België kwam. Het feestje ging door op Jazz Bilzen 1969, de voorloper van Graspop, Rock Werchter en Pukkelpop. G.T. uit Bilzen was 17 jaar toen Deep Purple een bezoek bracht aan zijn thuisstad. “Het concert was echt scheuren”, aldus G.T. “En Ritchie Blackmore, de gitarist, was natuurlijk heel indrukwekkend. Zoals die kon spelen, dat hadden we nog nooit gezien.”

G.T. benadrukt dat op die warme zomernacht in 1969 niet het Deep Purple van Smoke On The Water stond: “Ze waren natuurlijk nog niet de groep die ze nu zijn of later zouden worden. Hun harde plaat ‘In Rock’ was nog niet eens uit en hun set was bijna uitsluitend instrumentaal. Zanger Ian Gillan zat dan ook nog maar enkele maanden in de band. Daarvoor was Deep Purple de nepklassieke toer opgegaan. Ze experimenteerden toen met klassieke orkesten, een flop! Ik heb die plaat maar één keer opgezet. Hij ligt nog steeds in de kast.”

Daarmee verwijst G.T. naar ‘Concerto for Group and Orchestra’, een experimenteel album in samenwerking met The Royal Philharmonic Orchestra. Toen Deep Purple voor het eerst in België optrad, kwam het dus net uit een identiteitscrisis. Na de release van ‘Concerto for Group and Orchestra’ zou de band, op aandringen van gitarist Ritchie Blackmore, de harde rock nooit meer de rug toekeren. En daar zijn ze op Graspop natuurlijk ongelooflijk blij om.

Vervanger van Led Zeppelin

Maar dat is nog niet alles: het had niet veel gescheeld of Deep Purple was niet naar Bilzen gekomen. “Eigenlijk stond Led Zeppelin gepland”, zegt G.T. “Maar die waren intussen zo populair geworden dat ze niet kwamen opdagen en naar Amerika trokken. Zo ging dat in die tijd. Festivals waren nog geen massaevents met security en meerdere podia. Optredens werden vastgelegd met een gentlemen’s agreement en het was dus altijd afwachten of de band effectief zou spelen. Deep Purple was dus een last minute vervanger maar de groep heeft met dat concert wel echt naam gemaakt in België. Sindsdien zijn we hun doen en laten blijven volgen. Alles wat ze uitbrachten werd bij ons een grote hit.”

Zo klonken de mannen van Deep Purple op hun eerste Belgische concert:

Deep Purple – Mandrake Root

Deep Purple – Wring That Neck

Deep Purple staat op zaterdag 17 juni om 22u35 op de Mainstage van Graspop.

Meer
Lees meer...