DéFI overweegt naamsverandering: kan een rebranding de partij redden?

DéFI, de partij die traditioneel opkomt voor de Franstalige gemeenschap in Brussel en Wallonië, staat op een kruispunt. Na een teleurstellend resultaat in Wallonië overweegt de partij, onder leiding van Sophie Rohonyi, een volledige rebranding, inclusief een mogelijke naamsverandering. De nederlaag heeft de partij gedwongen om haar strategie te herzien en een nieuwe koers uit te stippelen.

DéFI, voluit Démocrate Fédéraliste Indépendant, heeft een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk opereerde de partij onder de naam FDF, wat stond voor Front Démocratique des Francophones. In 2015 veranderde de partij van naam, met als doel een bredere, meer inclusieve politieke visie uit te dragen. Maar nu, bijna tien jaar later, overweegt de partij opnieuw om zichzelf opnieuw te positioneren in het politieke landschap. “We moeten nederig en helder zijn en erkennen dat dit een nederlaag is”, zei Rohonyi in een interview met RTL.

“Rebranding” als antwoord op verlies

De forse achteruitgang in Wallonië is voor DéFI een wake-upcall. Rohonyi geeft toe dat de partij zich opnieuw moet opbouwen, en dat kan mogelijk beginnen met een naamsverandering. “We sluiten een rebranding, een nieuwe naam, niet uit”, verklaarde ze. Voor haar blijft er een plaats voor DéFI in het Franstalige politieke landschap, omdat de partij zich volgens haar tussen het communitarisme en ultraconservatisme van andere partijen bevindt.

Samenwerken of zelfstandig verder?

Hoewel de partij in verschillende Brusselse gemeenten, zoals Sint-Lambrechts-Woluwe en Oudergem, een absolute meerderheid behaalde, zijn de resultaten elders minder rooskleurig. In Schaarbeek verloor Bernard Clerfayt, een van DéFI’s bekendste figuren, de strijd om het burgemeesterschap aan PS-kandidaat Hasan Koyuncu. Toch ziet Rohonyi nog kansen om mee te besturen en hoopt ze op een coalitie met de PS.

Wat ze echter stellig uitsluit, is een kartel met MR of Les Engagés. “Dat zou een zwaktebod zijn”, zei Rohonyi. Volgens haar moet DéFI zelfstandig blijven en verder bouwen op haar eigen kracht, maar uiteindelijk ligt de beslissing bij de militanten van de partij.

Ondanks de tegenvallende resultaten op andere plaatsen, wil Rohonyi de sterke positie van DéFI in enkele Brusselse gemeenten benadrukken. “Expertise zoals die van DéFI is essentieel in een gemeente als Schaarbeek”, voegde ze toe.

Meer
Lees meer...