Wie een maaltijd bestelt via Deliveroo krijgt de afgelopen weken opvallend vaak te lezen dat “de koeriers té druk bezig zijn” of dat er “geen restaurants beschikbaar” zijn. Maar is dat wel zo?
Deliveroo werd met gejuich onthaald toen de dienstverlening naar ons land kwam, maar van die euforie is de laatste weken nog maar weinig te merken. Veel mensen die vanuit hun zetel een bestelling plaatsen, krijgen te lezen dat restaurants gesloten zijn of dat de koeriers te druk bezig zijn en er dus geen nieuwe bestellingen kunnen worden geplaatst. Het probleem vindt ook plaats in andere landen, zo zien we op Twitter.
Volgens Deliveroo is er niets aan de hand en ligt het gewoon aan de kerstperiode dat veel mensen geen bestelling kunnen plaatsen. Maar volgens vakbondsafgevaardigde Steven Steyaert van ABVV is er veel meer aan de hand, zo vertelt hij in Het Nieuwsblad.
Nieuw statuut en examens
Steyaert houdt al maanden de werkwijzes van Deliveroo in de gaten en is niet te spreken over de manier waarop Deliveroo met hun koeriers omgaat. Het verplichte zelfstandigenstatuut bijvoorbeeld dat de koeriers moeten hebben vanaf januari, heeft volgens hem dan ook veel C4’s opgeleverd. Ook het koude weer én de aanstormende examenperiode voor de vele studenten die een centje bijverdienen met Deliveroo zorgen ervoor dat veel fietskoeriers afhaken. Volgens Steyaert blijkt uit een studie die de vakbond gedaan heeft dat een student gemiddeld maar zes weken blijft werken bij Deliveroo.
“Zelfstandigenstatuut geen probleem”
Deliveroo laat ons in een reactie weten dat ze het perfect normaal vinden dat koeriers die ook student zijn op dit moment kiezen voor hun studies.
De woordvoerder voegt daar nog aan toe dat het zelfstandigenstatuut geen personeelstekort heeft veroorzaakt, want sinds de aankondiging van dat nieuwe statuut is het aantal zelfstandige koeriers gestegen naar 450. Dat toont volgens Deliveroo dat er bij de koeriers duidelijk vraag is naar goed betaald werk, gekoppeld aan de vrijheid om te kiezen waar en wanneer ze werken.
Deliveroo is als op de Lotto spelen
In Gent iets op @Deliveroo_Be bestellen is al een paar weken meer een soort kansspel dan een gemak. Dan maar een pizza halen in Delhaize. pic.twitter.com/hY52eZSYqf
— Ben Van Alboom ?? (@fakerholic) 23 december 2017
Deliveroo heeft het “te druk”
Deliveroo kan het nie aan.
— Micha (@SweetCharlie) 23 december 2017
Niks want 'ze hebben het erg druk'
— Micha (@SweetCharlie) 24 december 2017
Vroeger kon ik altijd probleemloos bestellen bij @Deliveroo maar de laatste weken is het altijd "te druk" om te kunnen bestellen. Why you do this to me? pic.twitter.com/wV8mLH5zjQ
— Frauke (@lapetitefroe) 18 december 2017
Mensen die Deliveroo nog een kans wilden geven, kwamen bedrogen uit
Zij: “Schat, laat ons @Deliveroo_Be nog een kans geven.”
— Joris Timmerman (@joristi) 26 december 2017
Ik: “Ale dan”@Deliveroo_Be: pic.twitter.com/OsCaL59EYm
Het is niet in één provincie dat er minder dienstverlening is
Zelfde in Antwerpen ..
— Birte (@birtevg) 27 december 2017
In #leuven is het aanbod sinds een week of 3 ook opeens heel wat minder.
— Karel (@karel_be) 26 december 2017
Maar de reden daarachter, hebben de mensen ook zelf al achterhaald
Het is blok hé.
— Thomas Smolders (@Ljosmyndun) 26 december 2017
Veel mensen waren ‘de hongerdood’ al nabij
Yeah, zat zowat te verhongeren de afgelopen week. ?
— Michiel De Mey (@MichielDeMey) 26 december 2017
En niet alleen de Belgische afdeling van Deliveroo heeft leverproblemen
Zelfde in Amsterdam. Denk dat ze dik wat koeriers verloren hebben na de introductie van dat zelfstandigenstatuut.
— Pieter (@pieter_baas) 26 december 2017