Demir vindt België te ambitieus, Van der Straeten hekelt gebrekkige ambitie Vlaanderen

Dat het federale en het Vlaamse niveau inzake milieu en klimaat het niet eens geraken is niets nieuw. Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) uitte dan ook kritiek op het Vlaamse klimaatplan, dat niet ambitieus genoeg zou zijn. Hierop vraagt de Vlaamse minister voor Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) om de federale ambities bij te stellen.

Volgens de Europese doelstellingen moet ons land een inspanning leveren om de CO2-uitstoot met 47% terug te dringen tegen 2030. Het Vlaams klimaatplan, dat deze week door de regering Jambon werd voorgesteld, raakt maar aan 40%.

Niet ambitieus genoeg

Te weinig, vertelt minister Van der Straeten in een interview met Het Nieuwsblad: “Ik ben mateloos gefrustreerd over de Vlaamse houding. België moet zijn CO2-uitstoot met 47 procent verlagen tegen 2030. ­Federaal kunnen we dat. Maar Vlaanderen komt nu met een plan voor -40 procent. Tja? Plus est en vous.”

Hoewel minister Demir in haar visienota aankaart dat klimaatinitiatieven niet mogen leiden tot een hogere belastingdruk op de Vlaming, lijkt de aankoop van elektrische wagens of het verplicht renoveren van huizen toch ook niet in het voordeel te spelen van de Vlaamse portefeuille: ““Ik heb nog niet gehoord hoe iedereen een elektrische wagen zal kunnen kopen, of hoe mensen aan geld kunnen geraken om hun huis te renoveren. Je mag je beleidskeuzes niet doorschuiven naar de mensen zelf, hé”, vervolgt Tinne Van der Straeten.

Ruziën… Op Twitter

In hetzelfde interview hekelt Van der Straeten ook dat Demir; net zoals verschillende andere ministers van de ploeg-Jambon, zelf afgelopen week nog enkele dagen op vakantie ging. En zoals het een hedendaagse westerse democratie betaamt, kan ze uiteraard op een repliek rekenen; maar dan wel via Twitter.

De onderlinge ruzie kadert in het plaatje van de al bestaande discussies tussen N-VA en Groen over de kernuitstap: N-VA is de grootste voorstander van het openhouden van de bestaande reactoren (hoewel ze in de vorige regering zelf geen initiatieven namen om de al in 2003 onderhandelde kernuitstap terug te draaien), terwijl Groen, bij monde van Tinne Van der Straeten, vol de kaart van de sluiting kiest. Toch kan deze Twitterrel als kinderachtig worden beschouwd, en tevens bijzonder ongelegen: de klimaatministers van alle regeringen in ons land moeten tijdens COP26, de klimaatconferentie in Glasgow, nog samen rond de tafel om alles verder af te handelen.

Meer
Lees meer...