Demir weigert opnieuw vergunning voor nieuwe gascentrale, ditmaal in Tessenderlo

Vanwege onder andere gebrekkige informatie over stikstofuitstoot weigert Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een vergunning voor een nieuwe gascentrale in Tessenderlo.

In Tessenderlo vormde zich een heus actiecomité tegen de bouw van een nieuwe gascentrale in hun gemeente. “Wat een ontlading!”, reageert Ellen Beyens van het actiecomité bij Het Belang van Limburg. “Onze slag is binnen.”

Stikstofoxide en ammoniak

Tessenderlo Group, die al een gascentrale in de gelijknamige gemeente heeft, had er ook liefst een nieuwe gascentrale van 900 megawatt gebouwd. Daar heeft minister Demir een stokje voor gestoken.

De nieuwe gascentrale zou jaarlijks 340 ton stikstofoxide en 103 ton ammoniak uitstoten, beiden schadelijk voor de natuur. De chemiegroep zou ook geen rekening hebben gehouden met de impact van de twee gascentrales samen.

Afvalwater zou in het Albertkanaal geloosd moeten worden. Daarover bracht drinkwatermaatschappij Water-link een ongunstig advies over uit, omdat zij water afneemt van het Albertkanaal voor drinkwaterproductie.

Kernuitstap

De kans dat Vlaanderen een nieuwe gascentrale krijgt wordt steeds kleiner.

Eerder weigerde Demir een vergunning voor een gascentrale in Dilsen-Stokkem, ook omwille van de hoeveelheid stikstof die de centrale zou uitstoten. Het zou onder andere een bedreiging gevormd hebben voor omliggende natuurgebieden.

Ook de bouw van een gascentrale in Vilvoorde ontliep deze zomer een vergunning van de minister.

Tegen 2025 sluiten vijf van de zeven kerncentrales in ons land. De regering-De Croo hoopt echter alle kerncentrales te sluiten tegen dan. Daaraan is wel de voorwaarde gekoppeld dat de stroombevoorrading van het land niet in gevaar komt. Met als gevolg dat er twee of drie nieuwe gascentrales nodig zijn om de productiecapaciteit op peil te houden.

Meer
door Redactie
Lees meer...