In het stikstofdossier blijven N-VA en cd&v lijnrecht tegenover elkaar staan. N-VA wil dat het dossier over de septemberverklaring van hun Vlaams minister-president Jan Jambon getild wordt. Coalitiepartner cd&v wil snel een doorbraak. Politicoloog Carl Devos analyseert de mogelijke opties van de Vlaamse regering.
Beluister hier het volledige interview met Carl Devos:
Wat voorafging: cd&v weigerde vorig jaar het stikstofdecreet goed te keuren omdat het vindt dat de landbouwsector teveel lasten zou moeten dragen ten opzichte van de industrie. Daarop dienden N-VA en Open Vld eenzijdig een voorstel in. Het conflict binnen de Vlaamse regering blijft voorlopig onopgelost.
- Devos: “N-VA wil vooral vermijden dat de laatste septemberverklaring van de Vlaamse regering die het leidt, weer helemaal wegzinkt in interne discussie. De partij vraagt om later over stikstof te discussiëren, na de septemberverklaring. Zodat de regering die septemberverklaring en alle dossiers die daar op de agenda staan, zo netjes mogelijk kan neerzetten. Ik begrijp die vraag wel. Ze is aan de andere kant ook wel wat naïef, omdat het stikstofdossier in het bijzonder dringend en explosief is. De regering staat er lijnrecht tegenover elkaar: aan de ene kant cd&v aan de andere kant Open Vld en N-VA.”
- “In het decreetsvoorstel stonden de twee laatste toegevingen die cd&v in de onderhandelingen had gekregen er niet in. Omdat er nog geen milieuonderzoek was uitgevoerd dat naging of dat toegelaten wordt. Je kan dat niet omzeilen door met z’n tweetjes een voorstel neer te leggen. Als N-VA en Open Vld dat willen regelen zonder cd&v, dan moeten ze minstens naar Vooruit en waarschijnlijk ook Groen stappen om wel een meerderheid te vinden in het parlement. Dat lijkt mij ook niet zo evident.”
- “Er zijn een aantal mensen in de Wetstraat die zeggen dat men dit over de verkiezingen heen wil tillen, omdat men op die manier aan geen van de kanten kleur moet bekennen. Ik geloof niet echt in dat scenario, want dan kunnen tussen nu en de verkiezingen een aantal grote dossiers vernietigd worden omdat de Vlaamse meerderheid haar werk niet heeft gedaan. Dan zal dat die partijen zwaar aangerekend worden. Ik vermoed dat ze dat risico niet gaan lopen”, aldus Devos. (…) “Men zal nog altijd proberen om een oplossing te vinden in de schoot van de huidige meerderheid.”
(nd)