Op elk eetbaar product staat tegenwoordig een vervaldatum. Maar dat wil niet altijd zeggen dat je je aan die datum moet houden. Deze 13 dingen kan je gerust na de vervaldatum opeten -of drinken.
1. Voedsel uit blik
Op het meeste blikvoedsel staat een datum die nog jaren verder is, maar je kan er altijd wat extra tijd bij doen, zonder risico. Zolang de blikken onbeschadigd zijn en niet in contact komen met direct licht, gaan ze jaren mee.
2. Krokante koekjes
Ze zullen misschien hun knapperigheid verliezen, maar als je ze een week na datum opeet, is er geen probleem. Tip: om ze opnieuw krokant te krijgen, doe je ze 40 secondjes in de microgolfoven. Dat haalt de vochtigheid eruit.
3. Gedroogde pasta
Gedroogde pasta gaat meestal heel lang mee, zeker als je deze bewaart in een frisse, droge kast. Dan kan je de pasta zelfs na drie jaar nog opeten.
4. Eieren
Als je de eitjes in de koelkast bewaart, kan je ze tot drie weken na de vervaldatum gebruiken. Wanneer ze slecht ruiken bij het breken, moet je ze weggooien. Een andere manier om te checken of ze nog goed zijn is door ze in een diepe kom water te leggen. Zakken ze naar de bodem, zijn ze nog vers. Wanneer ze zakken, maar met de smalle top naar boven draaien, zijn ze nog net goed en moeten ze dus snel opgegeten worden.
5. Diepvriesgroentjes
Zolang de groentjes niet ontdooid en ongeopend zijn kunnen ze in theorie voor altijd eetbaar blijven. De smaak kan wel veranderen.
6. Brood
Brood dat op kamertemperatuur is, wordt sneller slecht. Als je je brood in de koelkast legt, kan het tot twee weken meegaan.
7. Augurken
Augurken zitten in azijn. Dat zorgt ervoor dat er geen bacteriën kunnen overleven. Daardoor kan je augurken tot twee jaar lang na de datum bijhouden.
8. Yoghurt
Zolang het nog niet geopend is kan je het twee weken langer houden. Als er geen schimmel op staat, dan is het nog eetbaar.
9. Chocolade
Zolang de chocolade nog lekker smaakt kan je er nog van eten. Soms komt er een witachtig laagje op chocolade, maar zelfs dat is geen probleem.
10. Harde kaas
Wanneer er schimmel op kaas verschijnt, is dat niet per se slecht, behalve op kazen als brie en ricotta. Je kan de schimmel er gewoon afsnijden en nog steeds van de kaas genieten.
11. Sla
Opnieuw: zolang er geen schimmel op staat, is er geen probleem. Als de sla bruin ziet, kan je er altijd wat water over gieten.
12. Sterkedrank
Door het hoge alcoholgehalte in whisky bijvoorbeeld, wordt sterke drank niet slecht. Hetzelfde geldt trouwens voor gin en vodka. Crèmige likeuren worden na een tijdje wel slecht.
13. Melk
Zolang de melk goed smaakt en ruikt is er geen enkel probleem en moet je je geen zorgen maken over de datum. Melk die koel staat en volledig afgesloten is, blijft uiteraard ook beter dan melk die al geopend is.