Deze 30 geweldig goeie boeken willen wij onder de kerstboom vinden

Oké, het is altijd leuk om een lekker parfum, een flanellen pyjama of nen dikke cent te krijgen, maar onder de kerstboom vinden wij toch het liefst steengoede boeken om de donkere winteravonden mee door te brengen. De redactie van newsmonkey selecteerde 30 boeken die in de tweede helft van 2014 gepubliceerd werden en die wij persoonlijk graag cadeau zouden krijgen.

Young adult

Lies We Tell Ourselves – Robin Talley

Virginia, 1959, volle ‘rassenstrijd’. Sarah is een van de eerste zwarte studenten aan de Jefferson High School, Linda is de dochter van een van de grote tegenstanders van de integratie. En dan moeten ze samen aan een project werken.

I’ll Give You The Sun – Jandy Nelson

Ooit waren Jude en haar tweelingbroer Noah enorm close. Maar tegenwoordig praten de zestienjarigen amper nog met elkaar. En toch hebben ze elkaar nodig, zelfs al beseffen ze dat niet altijd. Grappig, romantisch en aangrijpend.

Rumble – Ellen Hopkins

Matthew Turner gelooft nergens in. Niet in zijn familie, niet in een god, en zeker niet in “Alles komt goed”-gewauwel. Na de dood van zijn broer besluit hij om groots te gaan leven. En dan gebeurt er iets en begint hij alles waar hij niet in gelooft in vraag te stellen.

Falling into Place – Amy Zhang

Waarom dacht Liz Emerson dat de wereld een betere plaats zou zijn zonder haar? In Falling Into Place wordt uitgedokterd waarom de queen bee van Meridian High haar auto bewust laten crashen heeft. Een boek dat niet weg te leggen is.

Spannende boeken

Koorddansen in het Zand – Gert Erauw

“Geheimen bestaan nooit zomaar. Je moet ze respecteren, al was het maar om de wereld de smerigheid te besparen die ze verhullen.” Koorddansen in het Zand draait rond een veertiger met een midlifecrisis. Wat begint als een sprookje wordt al snel een psychologische thriller.

The Secret Place – Tana French

Detective Stephen Moran wacht al eeuwen op een plaatsje in het murder squad van Dublin. Wanneer de 16-jarige Holly hem een foto brengt van een dode jongen met daarop “Ik weet wie hem vermoord heeft”, ruikt hij zijn kans. Wie Gone Girl goed vond, gaat dit boek ook lusten.

Alice + Freda Forever: A Muder in Memphis – Alexis Coe

In 1892 vermoordt de 19-jarige Alice haar ex. Jaren later sterft ze zelf in mysterieuze omstandigheden in een instelling. Alice + Freda Forever vertelt een tragisch, waargebeurd liefdesverhaal aan de hand van meer dan honderd liefdesbrieven, historische documenten, krantenartikels en gerechtsdocumenten.

The Good Girl – Mary Kubica

Over een onenightstand met vreselijke gevolgen. Kunstlerares Mia Dennett maakt de fout van haar leven door met Colin naar huis te gaan, want hij moet haar afleveren bij zijn opdrachtgevers. Alleen brengt hij haar niet naar hen, maar naar een afgelegen cabine in Minnesota. Een verslavende thriller.

Romans

The Narrow Road to the Deep North / De Smalle Weg naar het Verre Noorden – Richard Flanagan

Een roman over de aanleg van de Birmaspoorlijn (aka de Dodenspoorlijn), niet meteen een onderwerp waar wij superenthousiast over zijn. En toch. En toch is het een boek waarvan je ondersteboven zal zijn. Mooie, maar sombere must-read.

Kom hier dat ik u kus – Griet Op de Beeck 

Het verhaal van Mona, als kind, als vierentwintigjarige en als vijfendertigjarige. Over ouders en kinderen. Geheimen en eenzaamheid. En over de liefde. “Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna.” Voor iedereen die genoten heeft van Vele hemels boven de zevende.

Big Little Lies – Liane Mortiarty 

“Sometimes it’s the little lies that turn out to be the most lethal…” Over drie moeders wier perfecte leventjes verstoord worden door een moord op een ouderavond op school. Wordt binnenkort een tv-serie, met Reese Witherspoon en Nicole Kidman in de hoofdrollen.

The Bone Clocks / Tijdmeters – David Mitchell

Het fantastische The Bone Clocks bestaat uit zes verhalen, elk vanuit een ander gezichtspunt, allemaal met elkaar verbonden. In 1984 zien we de 15-jarige Holly van huis weglopen, in 1991 hoe Hugo haar probeert te versieren, in 2004 zien we haar door de ogen van haar man, in 2015 ontmoet ze auteur Crispin Hershey, in 2025 krijgt ze bezoek van haar oude dokter en in 2043 zitten we opnieuw bij Holly.

Het Hout – Jeroen Brouwers 

Een vlammende roman over seksueel misbruik en de bijhorende hypocrisie in een katholiek pensionaat in de jaren vijftig. En over de vraag: horen, zien en zwijgen, maakt je dat medeplichtig?

Station Eleven – Emily St. John Mandel 

“Survival is insufficient.” Twintig jaar nadat een virus onze aarde veranderd heeft, reist de Traveling Symphony in de Amerikaanse Midwest van nederzetting naar nederzetting om er Shakespeare op te voeren voor de overlevenden. Het verhaal beslaat verschillende decennia en vertelt het leven voor en na de pandemie.

Us / Wij – David Nicholls 

Als je One Day briljant vond (terecht!), ga je genieten van Us. Het verhaal van Douglas, de introverte wetenschapper, Connie, zijn creatieve echtgenote, en Albie, hun puberzoon. Wanneer Connie na 25 jaar huwelijk plots aankondigt dat ze wil scheiden, valt Douglas totaal uit de lucht. 

How to Build a Girl / Bouwpakket van een Meisje – Caitlin Moran

Het is 1990, de mollige veertienjarige Johane is haar saaie leventje beu, en vindt zichzelf opnieuw uit. Voortaan gaat ze door het leven als de kettingrokende, alcoholdrinkende, altijd in het zwart geklede Dolly Wilde. Haar leven kan beginnen. Een boek vol heerlijke humor en geweldige personages.

Landline – Rainbow Rowell 

“I love you more than I hate everything else.” Vlak voor de eindejaarsfeesten laat Georgie aan haar man weten dat ze niet mee kan naar zijn familie. Het gaat al een tijd niet goed met het koppel, en dit blijkt de druppel. Hij vertrekt alleen met hun twee kinderen. Wanneer ze hem op een avond belt met een oude, gele telefoon, krijgt ze plots de Neil uit het verleden aan de lijn. 

Weg met Eddy Bellegueule – Edouard Louis

“Aan mijn kinderjaren bewaar ik geen enkele goede herinnering.” Het autobiografische verslag van de jeugd van de schrijver, die in dit boek afrekent met het “achterlijke dorp in Picardië” waar hij is opgegroeid. 

Fantasy

The Broken Eye – Brent Weeks

Het derde boek in de succesvolle Lightbringer-reeks start waar het tweede eindigde: de protagonisten hebben een groot gevecht verloren en het ziet er niet goed uit. Kip werd gevangengenomen door zijn halfbroer, Gavin werd neergestoken en Andros ziet er plots 20 jaar jonger uit. Laat boek 4 maar snel komen.

Fool’s Assassin / De moordenaar van de Nar – Robin Hobb

Het eerste deel van een nieuwe trilogie, maar met een personage dat Hobb-fans zullen kennen: Fitz. Hij heeft zich ondertussen teruggetrokken op zijn landgoed, tien jaar nadat hij afscheid genomen heeft van de Nar. Maar die blijft roepen…

City of Stairs – Robert Jackson Bennett 

Bulikov was met zijn zes goden (en zes religies) ooit het centrum van de wereld. Nu wordt de stad verscheurd door twee politieke bewegingen. Wanneer een historicus vermoord wordt, kan de relatieve rust in de stad wel eens snel gedaan zijn. Een complexe roman met een magisch randje.

The Book of Life / Het boek des Levens – Deborah Harkness

Het laatste deel in de trilogie vol heksen, mensen, vampieren en demonen opduiken. Historica/heks Diana Bishop en haar geliefde Matthew Clairmont, wetenschapper/vampier, zitten eindelijk weer in het heden. Een zoektocht naar een magisch manuscript zorgt ervoor dat ze hun oude vijanden terugzien en dat hun liefde opnieuw getest wordt.

Chicklit

Milked – Lisa Doyle

Na een korte romance blijkt Amanda Keane zwanger van een sexy muzikant. Wanneer ze vervolgens ontslagen en beroofd wordt, is ze de wanhoop nabij. Borstvoeding geven aan de baby’s van de Amerikaanse elite blijkt een lucratief jobje. Maar kan ze daar zelf mee leven?

The Great Christmas Knit Off – Alexandra Brown

Het enige dat Sybil nog interesseert nadat ze gedumpt werd voor het altaar, is breien. En in het gezellige Tindledale botst ze op een breiwinkel die gered moet worden van het faillissement. Toeval bestaat niet?

It’s Not Me, It’s You – Mhairi McFarlane 

Delia Moss leeft een erg gewoon leventje en is daar tevreden mee. Op de avond dat ze haar vriend ten huwelijk vraagt, ontdekt ze dat hij een affaire heeft. Na haar verhuis naar Londen beseft ze dat ze altijd kiest voor comfort en zekerheid, in plaats van voor wat ze écht wil. 

But I Said Forever – Jennifer Gilby Roberts

Na een korte relatie trouwt Brittany met haar prins op het witte paard. Vijf jaar later leeft ze samen met een man die liever flost dan dat hij met haar spreekt. Nadat ze een van zijn “hobby’s” ontdekt, vraagt ze zich af: moet ze haar hart of haar geweten volgen?

Non-fictie

Pretty Honest – Sali Hughes

Een must-read voor iedereen die houdt van beauty, huidverzorging en make-up. Geschreven door de beautyredactrice van de Britse krant The Guardian.

Bad Feminist – Roxane Gay

Pink is my favorite color. I used to say my favorite color was black to be cool, but it is pink.” Een boek vol straffe essays over onderwerpen als The Help, Chris Brown en Girls, maar ook over abortus en hoe verkrachtingsgrapjes nooit grappig zijn.

Yes Please – Amy Poehler

“Decide your currency early. Let go of what you will never have.” Yes Please is eerder een boek vol advies en levenswijsheden dan een hilarisch boek (zoals Bossypants wel was), maar wel advies en levenswijsheden die we willen horen en waar we effectief ook iets mee zijn. 

Neil Patrick Harris: Choose Your Own Autobiography – Neil Patrick Harris

“Choose correctly and you’ll find fame, fortune, and true love. Choose incorrectly and you’ll find misery, heartbreak, and a hideous death by piranhas.” Neil Patrick Harris laat ons zijn leven herbeleven. Een grappig en plezant boek, dat tegelijk ook eerlijk en aangrijpend is.